τουρκική ιστοσελίδα A Haber δημοσίευσε βίντεο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το «Γιαβούζ» ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρησή του στο σημείο «Μόρφου-1» της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδει το Sigma Live, για το γεωτρύπανο «Πορθητής», ο Φατίχ Ντονμέζ εξήγησε ότι «εφόσον τελείωσε τη γεώτρησή του στο τεμάχιο “Φοινίκη”, πήγε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για ανεφοδιασμό». Συμπλήρωσε δε, ότι «σε λίγες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός και οι εργασίες συντήρησής του, θα ξεκινήσει πάλι το συντομότερο νέα γεώτρηση σε περιοχή που έχουμε λάβει σχετική άδεια από την ΤΔΒΚ». Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η περιοχή αυτή, απάντησε ότι «αυτό θα το ανακοινώσουμε αργότερα».
Την ίδια ώρα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι τα ερευνητικά πλοία «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Kayıp Vardonisi Adası havadan görüntülendi pic.twitter.com/TDpoQwPYKo
— A Haber (@Ahaber) November 7, 2019
ην ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και η στάση των ΗΠΑ που βλέπουν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Την ανησυχία της για την πιθανότητα επέκτασης των τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στο Αιγαίο, σύμφωνα με το sigmalive.com εξέφρασε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα όπως είπε ο Ματ Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές.
Μάλιστα ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη προς την Αγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή επέκταση των γεωτρήσεων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δημοσίως καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις ως προκλητικές και υπονομευτικές του αισθήματος εμπιστοσύνης.
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ειδικά οι γεωτρήσεις σε απόσταση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την Αμμόχωστο είναι ξεκάθαρα παράνομες.
Επισήμανε ότι η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι «δύσκολη αλλά σημαντική», ενώ τόνισε πως οι δυσκολίες εντοπίζονται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, η κυπριακή ΑΟΖ, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν.