Η παραγωγή φυσικού αερίου από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει σε 2 με 2,5 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηστάσσου.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Αίγυπτο θεωρείται καθοριστική για την ταχεία ανάπτυξη του κοιτάσματος, καθώς θα επιτρέψει τη χρήση υφιστάμενων υποδομών.
Αναλυτικά
Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει σε 2 έως 2,5 χρόνια, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων και της συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας που υπογράφηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ενέργειας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Χατζηστάσου, η συμφωνία αυτή είναι η σημαντικότερη από τις δύο που υπεγράφησαν στο Κάιρο, λόγω της προχωρημένης ωριμότητας των κοιτασμάτων και των υφιστάμενων υποδομών.
Το τεμάχιο 6 περιλαμβάνει τρία πεδία φυσικού αερίου: «Κρόνος», «Ζευς» και «Καλυψώ», με συνολική εκτιμώμενη δυναμικότητα 6,5 tcf.
Αν και η ανάπτυξη αναμένεται να ξεκινήσει από το «Κρόνος», άλλες ανακαλύψεις φαίνεται να διαθέτουν μεγαλύτερο δυναμικό.
Ωστόσο, απαιτούνται επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για την ακριβή εκτίμηση των αποθεμάτων.
Ο κ. Χατζηστάσσου τόνισε ότι το τεμάχιο 6 έχει πλεονεκτήματα έναντι του τεμαχίου 12 («Αφροδίτη»), καθώς το κόστος ανάπτυξής του είναι χαμηλότερο λόγω της εγγύτητάς του με τις αιγυπτιακές υποδομές.
Αντίθετα, το «Αφροδίτη» απαιτεί νέες εγκαταστάσεις και έναν αγωγό μήκους 320 χλμ προς τον σταθμό Ίντκου της Αιγύπτου, γεγονός που αυξάνει το κόστος.
Η κοινοπραξία υπό την ENI σχεδιάζει να συνδέσει το τεμάχιο 6 με το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», που βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ, μέσω των υφιστάμενων υποθαλάσσιων αγωγών.
Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στον σταθμό της Νταμιέτα, αφού προηγουμένως υποστεί βασική επεξεργασία σε μια πλατφόρμα άντλησης.
Αυτή η στρατηγική μειώνει σημαντικά το κόστος σε σύγκριση με την κατασκευή νέων υποδομών.
Επιπλέον, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανάγκες σε φυσικό αέριο τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.
Το γεγονός ότι το κοίτασμα «Ζορ» εξαντλείται ταχύτερα από το αναμενόμενο δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, δεδομένου ότι οι ίδιες κοινοπραξίες δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες.
Το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του τεμαχίου 6 είναι η υποβολή του σχεδίου ανάπτυξης από την ENI το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις και θα εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και την εκτίμηση του κόστους.
Το Υπουργείο Ενέργειας θα εξετάσει τη μελέτη και, σε συνεργασία με την κοινοπραξία, θα εγκρίνει το τελικό επενδυτικό σχέδιο.
Ο κ. Χατζηστάσσου επισήμανε ότι οι συνέργειες μεταξύ εταιρειών μπορούν να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης.
Επειδή οι ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο είναι περιορισμένες, απαιτούνται εξαγωγές.
Ωστόσο, η παραγωγή από υπερβαθιά ύδατα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις.
Η διεθνής ζήτηση, ιδιαίτερα από την Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα, παραμένει υψηλή, με την ΕΕ να αυξάνει τις εισαγωγές LNG από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ ως εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Κύπρος, ως ευρωπαϊκή χώρα, διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση αγοραστών, ειδικά σε συνεργασία με την Αίγυπτο.
Παρόλα αυτά, οι τιμές παραγωγής πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι το LNG είναι έως και τέσσερις φορές ακριβότερο από το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.
Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των κοιτασμάτων, θα ήταν ιδανικό ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης όλων των πεδίων της Κυπριακής ΑΟΖ, μειώνοντας το κόστος μέσω κοινών υποδομών.
Το κράτος θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να συνεργαστούν, παρέχοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα.
Η μετατροπή της Κύπρου σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και γεωπολιτικά.
Η συνεργασία με την Αίγυπτο επιτρέπει την εκμετάλλευση και εξαγωγή των κοιτασμάτων, αποφέροντας έσοδα και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Παράλληλα, η έγκαιρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων είναι κρίσιμη, ώστε να προλάβει η Κύπρος τις εξελίξεις της ενεργειακής μετάβασης που περιορίζουν τη χρήση υδρογονανθράκων.
Επιπλέον, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου ενισχύει τη διεθνή της θέση, αποστέλλοντας ένα σαφές μήνυμα κυριαρχίας προς την Τουρκία.
Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, θα αποκομίσουν οφέλη από τις επενδύσεις τους, καθώς η ENI έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια στην περιοχή.
Με την ολοκλήρωση των υποδομών στο λιμάνι του Βασιλικού, η Κύπρος θα μπορεί να εισάγει κυπριακό φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, μειώνοντας το κόστος εισαγωγής και το συνολικό ενεργειακό κόστος στη χώρα.
Συγκεκριμένα:
Τεμάχιο 6:
♦ Περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Κρόνος», «Ζευς» και «Καλυψώ», με συνολική δυναμικότητα 6,5 tcf.
♦ Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει πιθανώς από τον «Κρόνο», αν και τα άλλα κοιτάσματα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη δυναμικότητα.
♦ Η κοινοπραξία με επικεφαλής την ΕΝΙ σχεδιάζει να συνδέσει το τεμάχιο 6 με το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου, χρησιμοποιώντας υποθαλάσσιους αγωγούς.
♦ Το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στον σταθμό της Νταμιέτα στην Αίγυπτο.
♦ Το κόστος ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το «Αφροδίτη», λόγω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών.
Τεμάχιο 12 («Αφροδίτη»):
♦ Διαθέτει επιβεβαιωμένα αποθέματα, αλλά μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το τεμάχιο 6.
♦ Το κόστος ανάπτυξης θα είναι υψηλότερο, λόγω της ανάγκης για κατασκευή νέων υποδομών.
♦ Εκκρεμεί ο διακανονισμός μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα «Ισάι».
Χρονοδιάγραμμα:
♦ Η ΕΝΙ αναμένεται να υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης για το τεμάχιο 6 το ερχόμενο καλοκαίρι.
♦ Θα πραγματοποιηθούν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για τον προσδιορισμό των ακριβών ποσοτήτων.
♦ Το Υπουργείο Ενέργειας θα εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης και η εταιρεία θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση.
♦ Η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει σε 2-2,5 χρόνια, με την προϋπόθεση της έγκαιρης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών.
Οφέλη για την Κύπρο:
♦ Μετατροπή σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου.
♦ Εξασφάλιση εσόδων από εξαγωγές.
♦ Ενίσχυση του γεωπολιτικού εκτοπίσματος.
♦ Βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο.
♦ Μείωση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
♦ Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Ο κ. Χατζηστάσσου τονίζει τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών και την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης όλων των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.