23/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Κυπριακό: «Είτε το δέχεσαι, είτε το απορρίπτεις»

Κοινοποίηση:
κυπρος

«Το πλαίσιο Γκουτέρες είτε το δέχεσαι, είτε το απορρίπτεις», έλεγε χτες στο ΡΙΚ ο Τουμάζος Τσελεπής

Απίστευτο! Άνθρωποι που ασχολούνται σε βάθος με το Κυπριακό να βάζουν στην ίδια στάθμη τους τουρκικούς όρους για επανέναρξη συνομιλιών, δηλαδή την αποδοχή διαπραγμάτευσης στη βάση δυο κρατών, και την δήλωση του Προέδρου ότι ένα από τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, που κατατέθηκε προς διαπραγμάτευση, θέλει να το διαπραγματευθεί.

«Το πλαίσιο Γκουτέρες είτε το δέχεσαι, είτε το απορρίπτεις», έλεγε χτες στο ΡΙΚ ο Τουμάζος Τσελεπής. «Δεν μπορείς να λες το αποδέχομαι με όρους και προϋποθέσεις…». Πρώτα απ΄ όλα, δεν είναι όροι και προϋποθέσεις να λες ότι θέλω να διαπραγματευθώ το σημείο που δίνει στους χρήστες, δηλαδή στους σφετεριστές, πρώτο λόγο στις περιουσίες μας. Όροι κι προϋποθέσεις είναι αυτά που αξιώνουν οι Τούρκοι: Αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και διαπραγμάτευση με βάση τα δύο κράτη. Ούτε συζήτηση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων. Καμία πιθανότητα για διάλογο στη βάση ομοσπονδιακής λύσης. Αυτά είναι όροι.

Είναι δυνατό, λοιπόν, να ταυτίζεις αυτούς τους όρους με τη θέληση της δικής μας πλευράς για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες; Το έκανε και ο ίδιος ο Στέφανος Στεφάνου, μετά τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως και κάτι μυστήριες οργανώσεις, που έτρεξαν να ανακοινώσουν πως το ότι ο Πρόεδρος «δεν αποδέχεται και τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες αποτελεί τροχοπέδη στις ήδη αμυδρές ελπίδες επανέναρξης των συνομιλιών». Είναι ο Χριστοδουλίδης, που ευθύνεται, όπως προηγουμένως ευθυνόταν ο Αναστασιάδης, για τις αμυδρές ελπίδες, δεν είναι οι Τούρκοι, οι όροι των οποίων δεν έχουν σχέση ούτε με το πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε με την ΔΔΟ, ούτε καν με μια βάση διαπραγμάτευσης, που θα μπορούσε έστω και δύσκολα να μπει στο τραπέζι και να συζητηθεί.

Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι μια τελική συμφωνία για να καλούν τον Πρόεδρο να την δεχθεί χωρίς συζήτηση. Είναι ένα πλαίσιο για να βοηθήσει την διαπραγμάτευση. Πολύ σημαντικό γιατί προέρχεται από τον Γενικό Γραμματέα, με πολύ σημαντικές και θετικές για εμάς αναφορές, αλλά ετέθη ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Το ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στο ΡΙΚ στις 2 Αυγούστου 2022, που ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

«Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε προφορικά στις 30 Ιουνίου», είπε, μιλώντας για όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα το 2017. «Μας το είπε ο Γενικός Γραμματέας σε δυο – τρεις συναντήσεις. Η ουσία είναι ότι παρουσίασε έξι θέματα τα οποία θεώρησε ότι είναι τα πλέον αποφασιστικά σε ότι αφορά την ύπαρξη μιας στρατηγικής συμφωνίας και όλοι δέχτηκαν να εργαστούν πάνω σε αυτά τα έξι σημεία ούτως ώστε να διαμορφώσουμε εάν ήταν δυνατό ένα πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μη αναστρέψιμη».

Όλοι δέχτηκαν να εργαστούν πάνω σε αυτά τα έξι σημεία, λέει. Κι αυτό σίγουρα δεν σημαίνει «το πλαίσιο Γκουτέρες είτε το δέχεσαι, είτε το απορρίπτεις», όπως μας λένε σήμερα. Άλλωστε, ο κ. Μαυτογιάννης, αφού εξήγησε τα όσα ακολούθησαν όταν διαπιστώθηκε ότι «η καταγραφή και η ερμηνεία που έδινε η κάθε πλευρά στο πλαίσιο Γκουτέρες δεν ήταν ακριβώς η ίδια», και ζητήθηκε από τον Άιντε να μιλήσει με τον Γκουτέρες και να καταγράψει το πλαίσιο, πρόσθεσε: «Όταν ο κ. Άιντε μας έστειλε ένα προσχέδιο αυτής της καταγραφής εκφράσαμε διαφωνίες κι εμείς και οι Τουρκοκύπριοι».

Το μπέρδεμα παραμένει μέχρι σήμερα, διότι αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μόνο το προσχέδιο στο οποίο είχαν διαφωνίες και οι δυο πλευρές. Τώρα, οι δικοί μας, οι πανέξυπνοι μας, ούτε διευκρινίσεις, ούτε διαπραγμάτευση θέλουν. Μόνο να δεχθεί ο Χριστοδουλίδης το πλαίσιο ως στρατηγική συμφωνία. Κι ας ήταν πλαίσιο προς διαπραγμάτευση. Ούτε έχει σημασία που δεν το δέχονται οι Τούρκοι. Διότι, λένε, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα που θα πάει ο Κόμπος να δει τον Γκουτέρες πρέπει να του πει ότι δεχόμαστε οτιδήποτε χωρίς όρους. Αν του πει ότι δεχόμαστε και τους τουρκικούς όρους, ακόμα καλύτερα! Φτάνει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ως αυτοσκοπός. Όχι για να καταλήξουμε σε λύση αλλά επειδή οι ηγέτες μας εμάθαν με τις διαπραγματεύσεις και δεν μπορούν αλλιώς. Κι ας μην οδηγούν σε «κανονικό κράτος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: