Κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριο δικηγόρο του Αμπράμοβιτς και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων»

Κοινοποίηση:
dia

Σεισμός. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επέβαλλε κυρώσεις σε δύο Κύπριους πολίτες, που αποτελούν και τα πρώτα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συγκεκριμένη υπόθεση: τον Δημήτρη Ιωαννίδη και τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη, διότι δρούσαν ως «οικονομικοί μεσάζονες των συμμάχων των Πούτιν, Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ». Ο λογιστής Δημήτρης Ιωαννίδης, όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, «είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία σκοτεινών υπεράκτιων (offshore) κατασκευασμάτων που ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών προτού επιβληθούν οι κυρώσεις που ακολούθησαν την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν και εναντίον του δικηγόρου Χριστόδουλο Βασιλειάδη, καθώς όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, «βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πλέγματος τραστ και υπεράκτιων εταιρειών που συνδέουν τον Ουσμάνοφ και το Sutton Place Estate». Πρόκειται για ένα πρόσωπο, το δικηγορικό γραφείο του οποίου είχε εμπλακεί στο τεράστιο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων στην Κύπρο, έπειτα από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του ιταλικού RAI. To τεράστιο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», όπως έχει αποκαλύψει το Documento, έχει οδηγήσει στο να δοθεί κυπριακή υπηκοότητα ακόμη και σε πρόσωπα που αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δύο Κύπριοι πολίτες αντιμετωπίζουν κυρώσεις για «παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση διακίνησης και απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών».

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, που εκτός από τους δύο Κύπριους αφορούν και μια σειρά εταιρειών του οικονομικού «δικτύου» του Ουσμάνοφ στη Βρετανία, αλλά και συγγενικά πρόσωπα Ρώσων αξιωματούχων, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: «Σφίγγουμε τον κλοιό γύρω από τη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους υπέρ του πολέμου. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν».

118 αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια»
Ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως της δημοσιότητας για αρνητικούς λόγους. Όπως είχαν αποκαλύψει οι μυστικοί δημοσιογράφοι του RAI, ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ιδρυτής του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC, φαινόταν να είχε πολύ ενεργό ρόλο προκειμένου Ρώσοι ολιγάρχες να αποκτήσουν χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο. Μάλιστα, στο επίμαχο ρεπορτάζ, ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι δημοσιογράφοι της ιταλικής τηλεόρασης δεν είχαν διευθετήσει ραντεβού πριν την επίσκεψή τους στα γραφεία του, ανέφερε: «Φύγετε από τα γραφεία μου αμέσως. Στείλε τους έξω». Όταν ο δημοσιογράφος Τζούλιο Βαλεσίνι φέρεται να ζήτησε ευγενικά να υποβάλει ερώτημα στον κ. Βασιλειάδη, ο τελευταίος απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι δημοσιογράφοι του RAI στο επίμαχο ρεπορτάζ, το δικηγορικό γραφείο του Χριστόδουλου Βασιλειάδη φαίνεται πως έχει εξυπηρετήσει σημαντικούς Ρώσους ολιγάρχες, προβαίνοντας μάλιστα στις απαραίτητες διευθετήσεις προκειμένου αρκετοί εξ’ αυτών να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, ανέλαβε τουλάχιστον 118 αιτήσεις ξένων υπηκόων προκειμένου να αποκτήσουν το πολυπόθητο «χρυσό διαβατήριο της Κύπρου».

«Διαχειριστής του καταπιστεύματος του Αμπράμοβιτς»
Αναφορικά με τον δεύτερο Κύπριο εναντίον του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις, πρόκειται επίσης για ένα πρόσωπο που έχει ξαναβρεθεί στα φώτα της επικαιρότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η ιστοσελίδα ddosecrets.substack.com, είχε γράψει πως «Το 2008, ένα Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών MeritServus Ltd του Ιωαννίδη με έδρα την Κύπρο ήλεγχε ένα πλέγμα εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Κύπρο, “οι οποίες κατείχαν διάφορα συμφέροντα, προσωπικά και επιχειρηματικά, ορισμένα πολύ σημαντικά, των οποίων ο κ. Αμπράμοβιτς είναι ή φαίνεται να είναι ο τελικός ιδιοκτήτης».

Τα δεδομένα που παρέθεσε τότε «η DDoSecrets αποκαλύπτουν τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών-βιτρίνες που έχουν συσταθεί από αυτές τις εταιρείες, καθώς και τη μεταβίβαση μετοχών, τραπεζικών εγγράφων και άλλων επιχειρηματικών προϊόντων για το πελατολόγιο της Merit. Μέχρι την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Ιωαννίδης ήταν διαχειριστής του κυπριακού καταπιστεύματος του Αμπράμοβιτς… Η οικονομική σχέση μεταξύ του Αμπράμοβιτς και του Ιωαννίδη χρονολογείται πάνω από 10 χρόνια. Το 2020, η MeritKapital μπήκε στη μαύρη λίστα της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: