Ερώτηση για την δημογραφική κατάρρευση και ερήμωση του Έβρου έκανε στην Βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
Ως «μη αναστρέψιμη» κρίνεται η δημογραφική κατάσταση για αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και δημοτικές ενότητες του νομού Έβρου. Δημοσιευμένη ανάλυση των «Δημογραφικών Νέων», που επιμελούνται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, αποτυπώνει τις περιοχές που φαίνεται ότι δεν θα έχουν “αύριο”, καθώς τα φυσικά ισοζύγια γεννήσεων/θανάτων που παρουσιάζουν, μαζί με τη γερασμένη ηλικιακή σύνθεση του εναπομείναντα πληθυσμού τους, δεν αφήνουν περιθώρια για πρόβλεψη παρουσίας μόνιμων κατοίκων μετά από 20-30 χρόνια. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα «Δημογραφικά Νέα» αφορούν την εξαετία από το 2014 έως και το 2019, δηλαδή την προ-covid περίοδο, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για τις περιοχές που «αδειάζουν» από ζωή, η κατάσταση από το 2019 και μετά, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Όπως φαίνεται ο βόρειος Έβρος, δηλαδή οι περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ στον Δήμο Σουφλίου περισσότερο και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης λιγότερο, επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
- Ποιες ουσιαστικές λύσεις σκοπεύετε να εφαρμόσετε σε ένα τόσο κρίσιμο γεωγραφικά μέρος για την χώρα μας;
- Η στήριξη θα παραμείνει επιδοματική και επομένως αναποτελεσματική;
- Το πρόβλημα είναι τερατώδες! Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης οριζόντια μέτρα για να γεμίσει ξανά ζωή ο Έβρος;
Κωνσταντίνος Φλώρος
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΒΗΝΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΕΤΤΟΙΑ ΣΚΟΥΠΗΔΙΑ ΠΟΥ ΨΙΦΗΖΟΥΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΕΝΟ ΛΑΟ