Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου

Κοινοποίηση:
zografeio--768x448

“Όλοι οι Ζωγραφειώτες και οι Φίλοι των Ζωγραφειωτών αυτή την εβδομάδα συναντώνται στην Παναγία την Βαλουκλιώτισα, στην Παναγία του Πέρα, στο Σταυροδρόμι, στο Πέρα, στον Βόσπορο και φυσικά στη Μητέρα τους Σχολή το Ζωγράφειο, το οποίο περιμένει όλα τα τέκνα του με ανυπομονησία με δάκρυα χαράς στα μάτια και ανοικτές αγκαλιές!” γράφει στην ανάρτησή του ο Διευθυντής του Ζωγραφειου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 130+1 χρόνια προσφοράς του ιστορικού σχολείου στην παιδεία και τον πολιτισμό της ομογένειας, ανταμώνουν από προχθές Τρίτη 19 Νοεμβρίου, μετά από 60, 50, 40, 35, 25 και 15 χρόνια οι απόφοιτοι του.

Η εβδομάδα αντάμωσης των αποφοίτων του Ζωγράφειου Λυκείου θα ολοκληρωθεί με τη μοναδική “Βοσποράδα” αν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Η ιστορία του Ζωγράφειου

Το Ζωγράφειο Λύκειο ή Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και επίσημα Ζωγράφειον Λύκειον ή Ζωγράφειον Γυμνάσιον-Λύκειον, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη.

Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής.

Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: