Κωνσταντινούπολη: Φυλάκιση σε εγκληματική οργάνωση που σκότωνε νεογέννητα – Τουλάχιστον 12 μωρά νεκρά από περιττές θεραπείες

Κοινοποίηση:
police-696x348

Πάνω από 500 έτη φυλάκισης ζήτησε εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη για εγκληματική οργάνωση, η οποία κατηγορείται ότι έβαζε νεογέννητα άσκοπα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για οικονομικό όφελος, με αποτέλεσμα αρκετά βρέφη να πεθάνουν.

Η έρευνα για τη συμμορία, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο έχει πλέον ολοκληρωθεί και, όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο hurriyetdailynews.com, σε έγγραφο που αφορά στην υπόθεση αποκαλύπτεται ότι τα βρέφη μεταφέρονταν σε νοσοκομεία που επέλεγε η ίδια η οργάνωση με γνώμονα το κέρδος και όχι στα κατάλληλα υγειονομικά κέντρα που θα ήταν κατάλληλα για την ανάρρωσή τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας δεν ήταν η ανάρρωση των βρεφών, αλλά η αύξηση των οικονομικών τους κερδών, κατευθύνοντάς τα σε πιο ακριβές θεραπείες, όπως η εντατική θεραπεία, αποσπώντας έτσι μεγαλύτερα ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα μωρά πέθαιναν, επειδή υποβάλλονταν σε περιττές και επικίνδυνες θεραπείες

Τα κέρδη μοιράζονταν μεταξύ των μελών της συμμορίας, πολλά από τα οποία ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι «μέσω αυτών των δόλιων πρακτικών, οι ύποπτοι πολλαπλασίασαν τα έσοδα που προέρχονταν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τρεις έως τέσσερις φορές».

Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης και περιττής παραμονής στις επιρρεπείς σε λοιμώξεις νεογνικές μονάδες, ορισμένα βρέφη έχασαν τη ζωή τους.

Τουλάχιστον 12 θάνατοι έχουν αποδοθεί σε αυτές τις πρακτικές, ενώ πολλά επιζώντα βρέφη υποφέρουν πλέον από σοβαρές παθήσεις.

«Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική», δήλωσε στην εφημερίδα Milliyet μια πενθούσα μητέρα, της οποίας το νεογέννητο πέθανε στη μονάδα. «Μετά, ο γιατρός μου είπε: «Αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε ένα άλλο νοσοκομείο». Εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο. Ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για τη ΜΕΘ συνέστησε τότε ένα νοσοκομείο, εξηγώντας ότι το νυχτερινό κόστος για την εντατική φροντίδα ήταν 7.000 τουρκικές λίρες (περίπου 188 ευρώ) και ότι η κόρη μας θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες θεραπείας. Δεχτήκαμε», συνεχίζει.

Απειλούσαν τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση

Το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στη συμμορία ως «εγκληματική οργάνωση νεογέννητων» στο δημόσιο τομέα, περιγράφει λεπτομερώς πώς η συμμορία, που «δούλευε» με ελάχιστους γιατρούς σε πολλά νοσοκομεία, παρείχε υγειονομική περίθαλψη κυρίως μέσω νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, οδηγώντας στην έξαρση της βρεφικής θνησιμότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νοσοκόμες παρουσιάζονταν ως γιατροί στις οικογένειες των βρεφών και χορηγούσαν ιατρικές θεραπείες εν αγνοία των νοσοκομειακών γιατρών, με μοιραίες συνέπειες για τα βρέφη.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν οι αρχές αποκάλυψαν ότι τα μέλη της οργάνωσης γνώριζαν ότι ορισμένα βρέφη πλησίαζαν στο θάνατο και έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για αυτό.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές έως και 582 ετών για τον αρχηγό της οργάνωσης, τον γιατρό Fırat Sarı, και δύο άλλα πρόσωπα-κλειδιά. Δεκαοκτώ επιπλέον ύποπτοι, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 10 έως 437 έτη για το ρόλο τους στο θάνατο των βρεφών, με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση λόγω παράλειψης».

Το κύκλωμα απείλησε επίσης με θάνατο τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση, προσφέροντας μάλιστα 100.000 δολάρια σε έναν ύποπτο για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response