Κόσοβο: 18 χρόνια μετά η Ορθοδοξία συνεχίζει να διώκεται – Οι μνήμες του πογκρόμ και το πρόσχημα της “διαφθοράς”

Κοινοποίηση:
κοσσοβο

Οι διώξεις και η τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια έναντι του Ορθόδοξου σερβικού πληθυσμού συνεχίζονται 18 χρόνια μετά το πογκρόμ της 17ης Μαρτίου 2004. Παρά τις δηλώσεις για αρμονική συμβίωση που ακούγονται συχνά πυκνά, χθες, οπλισμένα μέλη του ειδικού σώματος της Αστυνομίας του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου (Αλβανοί) εισέβαλαν σε σπίτια Σέρβων σε κωμοπόλεις της περιοχής, με πρόσχημα αυτή τη φορά την καταπολέμηση της “διαφθοράς”!

Όλα αυτά την ώρα που συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2004 και διήρκεσε δύο ημέρες(4000 Σέρβοι απελάθηκαν, 935 σπίτια και 35 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια κάηκαν). Πάντως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται διαρκώς για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, οι επιθέσεις που κάνουν οι αλβανόφωνοι κατά του Ορθόδοξου σερβικού πληθυσμού γυρίζουν τις προσπάθειες στο παρελθόν ξυπνώντας θλιβερές μνήμες.

Δεν είναι τυχαία η ενέργεια, υποστηρίζουν οι Σέρβοι

Σχολιάζοντας την χθεσινή “επιχείρηση” ο Διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή μια ημέρα πριν την επέτειο μνήμης του πογκρόμ που έγινε το 2004, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Όπως τόνισε «η πρόθεση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti και των οπαδών του είναι προφανής, να προκαλέσουν την οργισμένη αντίδραση του σερβικού λαού και να οδηγώντας την κατάσταση σε μια νέα αποσταθεροποίηση”. Η επόμενη ημέρα της καταδίκης του γεγονότος από την πλευρά της Σερβίας δεν θα μείνει μόνο εκεί. Άμεσα αναμένεται να ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί μιας και το πρόσχημα της “διαφθοράς” δεν πείθει για τις προθέσεις του καθεστώτος του Κοσόβου.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας πόσοι άνθρωποι, στη διάρκεια αυτών των 18 ετών κρίθηκαν υπεύθυνοι για την καταστροφή σερβικών ιερών ναών και τις αλλεπάλληλες δολοφονίες, προσθέτοντας ότι όσοι σιωπούσαν στο Βελιγράδι και δεν έκαναν τίποτα, σήμερα επαινούνται γι’ αυτό.

18 χρόνια από το πογκρόμ

Σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2004 και διήρκεσε δύο ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο slovoljubve.com σε ένα κύμα οργανωμένης βίας συνολικά 39 εκκλησίες και μοναστήρια βεβηλώθηκαν, 935 σερβικά σπίτια και δεκάδες άλλα κτίρια πυρπολήθηκαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν.
Μπροστά σε περίπου 40.000 στρατιώτες της διεθνούς αποστολής, με οργανωμένες επιθέσεις κάηκαν σερβικά σπίτια, κέντρα υγείας, σχολεία και νηπιαγωγεία. καταστράφηκαν αστικές μονάδες και προστατευόμενοι ιστορικοί χώροι.

Από τους στόχους δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα πολυάριθμα Ορθόδοξα ιερά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η προστατευόμενη από την UNESCO Παναγίας Ljeviska, το Θεολογικό Σεμινάριο της Πριζρένης,  το μοναστήρι στο Zočište, στο Devič και πολλά άλλα μεσαιωνικά κτίσματα στα οποία επιτέθηκαν ιδιαίτερα οι εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNMIK, σε 33 τοποθεσίες στο πογκρόμ συμμετείχαν περίπου 60.000 Αλβανοί. Οι υλικές συνέπειες είναι ορατές και σήμερα – τα κατεστραμμένα και καμένα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν οι Σέρβοι και δεν επέστρεψαν ποτέ!

Στόχος η ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια

Την ίδια ώρα που οι μνήμες ξυπνούν στο Κοσσυφοπέδιο η Εκκλησία της Σερβίας τονίζει ότι έχει ως μοναδικό στόχο την ειρήνη. Όλα αυτά στον απόηχο Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται ως υποκινητής εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Προκαθήμενος στην εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας πάντως σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Σερβίας, Εμμάνουελ Τζέφρι, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός τονίζοντας ότι “η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τα όσα ορίζονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της περασμένης εβδομάδας, επειδή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Εκκλησία δεσμεύεται να εργάζεται για την ειρηνική και τη γόνιμη συνύπαρξη και συνεργασία όλων των λαών και για αυτήν η ειρήνη είναι επιτακτική ανάγκη που δεν έχει εναλλακτική”.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Σερβίας υποστηρίζει ότι με το Ψήφισμα διαστρεβλώνεται η πραγματική εικόνα με την ενέργεια αυτή να μην συνάδει με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ο χαρακτηρισμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σχετικό ψήφισμα, σε αντίθεση με αυτά τα αδιαμφισβήτητα και γνωστά δεδομένα, δίνει μια ανακριβή εικόνα καθώς και αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε και υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνοντας τουλάχιστον από τις διακηρύξεις της”, ανέφερε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: