Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) αναδεικνύεται νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο, σύμφωνα με έξιτ πολ που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Κοσσόβου-RTK.
Το LVV φέρεται να λαμβάνει το 28,1% των ψήφων. Ακολουθεί με 27,9% η Δημοκρατική Ένωση Κοσσόβου (LDK) και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου (LDK) με 25,8%. Ο συνασπισμός της “Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου” και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Το όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την επωνυμία NISMA που φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 5,8%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του έξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσσόβου τότε ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει βέβαια να αναζητήσει πολιτικό σύμμαχο και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία με ηγέτες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια – τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους – η μοναδική επιλογή που του απομένει είναι να στραφεί προς την Δημοκρατική Ένωση Κοσσόβου (LDK). Η υποψήφια της LDK για την θέση του πρωθυπουργού, η Βιόσα Οσμάνι, κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε ότι η συνεργασία με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό – πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσσοβάρους». Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσσοβο ο ξένος παράγοντας. Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις. Οι βουλευτές του πολλές φορές επέδειξαν, τα τελευταία δύο χρόνια, ακραία συμπεριφορά προκαλώντας με την ρίψη δακρυγόνων εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου την διακοπή της συνεδρίασης.
Στο ζήτημα του διαλόγου με την Σερβία, στο παρελθόν δήλωνε αντίθετο σε κάθε είδους επαφή με το Βελιγράδι και υποστήριζε την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσόβου. Τελευταία φαίνεται ότι αναθεώρησε την στάση του και αποδέχεται τον διάλογο με την Σερβία «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε πρόσφατα ο ‘Αλμπιν Κούρτι.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ