Κύπρος: Ο κρίσιμος σταθμός για την εκκένωση πολιτών από τη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση:
aeroplano-(Unsplash)2

Η Κύπρος έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο στην υποδοχή ανθρώπων που φεύγουν από τον Λίβανο, ειδικά μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν οργανώσει απευθείας πτήσεις για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, πολλές χώρες που βρίσκονται πιο μακριά χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ασφαλή ενδιάμεσο σταθμό.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στην Λάρνακα εκατοντάδες Αυστραλοί που προέρχονται από τον Λίβανο. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου την καθιστά στρατηγικά σημαντική για τέτοιες περιπτώσεις επείγουσας απομάκρυνσης, καθώς η πτήση από τη Βηρυτό προς την Λάρνακα διαρκεί μόλις περίπου 40 λεπτά.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ειδικό ρόλο στην περιοχή και ενεργοποίησε την περασμένη εβδομάδα το εθνικό σχέδιο «Εστία», λίγο μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο. Το σχέδιο «Εστία», σύμφωνα με το ARD, «υποστηρίζει την υποδοχή και τον επαναπατρισμό ατόμων από τρίτες χώρες που θέλουν να εγκαταλείψουν εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές κινδύνου και να πετάξουν πίσω στις χώρες τους μέσω Κύπρου».

Η Κύπρος έχει για αυτό λάβει εκτεταμένα μέτρα, με την τοποθέτηση π.χ. κλινών και εγκαταστάσεων υγιεινής σε σχολεία ή στρατιωτικά κτήρια. Ένα δεύτερο σχέδιο, το οποίο ονομάζεται «Ναυκράτης», έχει επίσης ενεργοποιηθεί και αποσκοπεί στην διασφάλιση της απομάκρυνσης τόσο πολιτών της ΕΕ όσο και υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και στην διαχείριση πιθανών προσφυγικών ροών από την θάλασσα. Μέχρι στιγμής πάντως, διευκρινίζει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις δια θαλάσσης μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου. Περιστασιακά, αναφέρεται, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής προσφέρουν τέτοιες μετακινήσεις έναντι τετραψήφιου ποσού.

Μέχρι τώρα, εκτός από την Αυστραλία, στην Κύπρο έχουν μεταφέρει τους πολίτες τους μεταξύ άλλων η Σλοβακία, η Πορτογαλία και η Κίνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει το ARD, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε Έλληνες και Κύπριους πολίτες στην Λάρνακα, με απώτερο προορισμό για τους πρώτους την Αθήνα.

 

Η Βρετανία έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 700 στρατιώτες στην Κύπρο προκειμένου να διαχειριστούν πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης, ενώ στρατιώτες έχει στείλει και η Γερμανία, με σκοπό την υποστήριξη του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται εκεί.

Χωρίς να απαντήσει εάν σχεδιάζονται επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης Γερμανών πολιτών μέσω Κύπρου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ARD ότι εξετάζει όλες τις επιλογές σχετικά με το πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι Γερμανοί που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», αναφέρεται στις δύο προηγούμενες φορές που ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εστία», στις 10.10.2023, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και στο τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους προκειμένου να επαναπατρίσει από το Σουδάν μέσω Κύπρου πολίτες 29 χωρών και περιγράφει την Κύπρο ως «ασφαλές λιμάνι και ανθρωπιστικό παράγοντα» στην περιοχή.

Επιπλέον, αναφέρει η γερμανική τηλεόραση, το 2006, κατά την διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μεταφέρθηκαν μέσω Κύπρου 60.000 άτομα από τον Λίβανο. «Από τότε, έχει καθιερωθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κόμβου στην Μέση Ανατολή», καταλήγει το γερμανικό ρεπορτάζ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: