Ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις σε Ενέργεια, Λιμάνια, Χρηματοπιστωτικό τομέα, Τεχνολογία
Οι επίσημες επισκέψεις στον Λόφο συνήθως συνοδεύονται από μακρόσυρτες δηλώσεις και αναφορές που στο τέλος ελάχιστοι τα θυμούνται. Ο Εμίρης του Κατάρ ανεβαίνοντας στον Λόφο και μπαίνοντας στο Προεδρικό έδειξε πως ήταν εκεί για να συζητήσει για έργα και όχι να αναλώσει το χρόνο του σε δηλώσεις και ομιλίες. Κι αυτό φάνηκε τόσο εντός όσο και εκτός.
Στη κοινή συνάντηση αντιπροσωπειών της Κύπρου και του Κατάρ, Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ήταν αρκούντως ξεκάθαροι ως προς τις προθέσεις τους, τονίζοντας πως θέλουν συγκεκριμένες αναφορές και χειροπιαστά αποτελέσματα, όχι γενικόλογες συζητήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση επιτροπής εργασίας το έργο της οποία θα ανασκοπείται κάθε εξάμηνο από τους δύο ηγέτες.
Ο Εμίρης του Κατάρ ήρθε καλά προετοιμασμένος και έτοιμος για δουλειά, τονίζοντας πως τον ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες. Διαμηνύοντας ότι επιδιώκουν συμμετοχή σε έργα με προοπτική διάρκεια, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της ενέργειας και των λιμένων.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις επεκτείνεται σε τέσσερις άξονες: 1. Ενέργεια, 2. Λιμάνια, 3. Χρηματοπιστωτικός τομέας, 4. Τεχνολογία.
Σ’ ό,τι αφορά τον τομέας της ενέργειας, πέραν της συμμετοχής στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, από πλευράς Κατάρ υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευή και διαχείριση υποδομών όπως φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας. Στον τομέα των λιμένων, η επίσκεψη Αλ Θανί, φαίνεται να έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή μετά και το πρόσφατο ναυάγιο με το λιμάνι της Λάρνακας. Ο Εμίρης του Κατάρ έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς της χώρας του για συμμετοχή σ’ ένα μελλοντικό διαγωνισμό για το λιμάνι της Λάρνακας. Επίσης από πλευράς Καταρινών υπάρχει ενδιαφέρον για τον τραπεζικό τομέα αλλά και στον τομέα της τεχνολογίας στον τομέα των νεοφανών επιχειρήσεων.
Τα πολιτικά ζητήματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντηση περιλάμβαναν εκτός από το Κυπριακό, την κατάσταση στην περιοχή με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα. Εκφράστηκε από αμφότερους τους ηγέτες έντονη ανησυχία για τη κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα. Συζητήθηκε και ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς βοήθειας από τη Λάρνακα προς τη Γάζα. Για την «Αμάλθεια» σημαντικός είναι ο ρόλος του Εμίρη για τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας αλλά και την πολιτική στήριξη του όλου εγχειρήματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από πλευράς του Εμιράτου για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες του Κόλπου. Καλωσορίζοντας τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του ανέφερε πως «μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, ως τον Πρέσβη σας στις Βρυξέλλες και προσβλέπω στις διαβουλεύσεις μας, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας». Ο Πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί με το Κατάρ στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη δική σας επιτυχημένη ιστορία και θέλω να επαινέσω τον ρόλο σας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κατάρ».
Ο Εμίρης του Κατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Κύπρο και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πράγματι εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων». Αναφέρθηκε στο ιδιωτικό δείπνο το βράδυ της Δευτέρας όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα. Ο Εμίρης του Κατάρ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ράφα. Τόνισε επίσης την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της χώρας του για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε πρόποση στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του σεΐχη αλ Θανί, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, τόνισε πως η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη καθώς και τη διεύρυνση των ισχυρών διμερών δεσμών.
«Η Κύπρος και το Κατάρ συνδέονται γεωγραφικά και αποτελούν μέρος της ίδιας γειτονιάς. Είμαστε και οι δύο υπέρμαχοι της διπλωματίας, του διαλόγου και της συνεργασίας και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις στην περιοχή μας, προσπαθώντας να προωθήσουμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια», ανέφερε απευθυνόμενος στον Εμίρη. Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι σήμερα ξεκινάμε να γράφουμε το επόμενο κεφάλαιο στις πολλά υποσχόμενες σχέσεις Κατάρ-Κύπρου προς όφελος των χωρών, των λαών μας και προς όφελος της περιοχής μας».
Τι Καταρ τι Τουρκια …… αμφιβαλλω αν τα 2/3 των Κυπριων γνωριζουν τι εστι Καταρ . . Τα 2/3 ασχολουνται με το ντυσιμο , τα μπουζουκια , τις διακοπες , την καλοπεραση …….