Κ. Μακεδονία: Είδος προς εξαφάνιση οι εργάτες γης – Στις τρίτες χώρες ψάχνουν οι αγρότες, ποια τα προβλήματα

Κοινοποίηση:
agrotes-bloko-7_2

Αντιμέτωποι με την τεράστια έλλειψη εργατών γης βρίσκονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας σε μια περίοδο όπου η παραγωγή και η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα αυξημένες, οδηγώντας ένα ποσοστό να επισκεφθεί τρίτες χώρες για εύρεση εργατικών χεριών. Κρούουν, παράλληλα, το καμπανάκι για αδυναμία καλλιέργειας, αν δεν μεριμνήσει το κράτος με αντίκτυπο τόσο στην παραγωγή όσο στην οικονομία της χώρας.

Οι εργάτες γης που απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στα κτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας – από τις μεγαλύτερες παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα- είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, με την πλειοψηφία να προέρχεται από το εξωτερικό ενώ ως σπάνιο είδος χαρακτηρίζονται οι Έλληνες εργάτες. Σε δηλώσεις τους στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) Χρήστος Τσιχήτας και ο Γιώργος Γαλανομάτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας τόνισαν τη σοβαρότητα του προβλήματος που χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που δυσκολεύουν την εύρεση εργατών γης. «Οι εργάτες γης είναι λιγοστοί στην Κεντρική Μακεδονία, η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί ενώ οι Έλληνες δεν έρχονται πλέον να δουλέψουν στα κτήματα με το ποσοστό να είναι σχεδόν μηδενικό. Η νοοτροπία τους έχει αλλάξει, αποφεύγουν τα χωράφια και στρέφονται σε πιο ποιοτικές δουλειές. Οι νέοι για παράδειγμα δεν ασχολούνται καθόλου με τη γη και προτιμούν εργασία γραφείου», επισήμανε ο κ. Τσιχήτας.

Γιατί χάθηκαν οι εργάτες – Το 80% στην Ιταλία
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ThessToday.gr και οι δύο, τα τελευταία χρόνια υπήρχε πληθώρα αλλοδαπών εργατών από Αλβανία και Βουλγαρία . Ωστόσο, φέτος το 70%-80% των εργατικών χεριών γης από την Αλβανία απορρόφησε η Ιταλία με χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με την χώρα μας. «Ένα μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένων εργατών έχει μετακινηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία με αποτέλεσμα ότι έχει απομείνει να είναι ανειδίκευτοι, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της παραγωγής και ανεβάζοντας το κοστολόγιο. Αυτό συνέβη διότι οι υπόλοιπες χώρες κινήθηκαν νωρίτερα από την Ελλάδα και άνοιξαν την πλατφόρμα για την πρόσκληση εργατών από Φεβρουάριο με παράβολο 16 ευρώ στην Ιταλία ενώ εμείς τέλη Απριλίου, με παράβολο 110 ευρώ», εξήγησε ο κ. Γαλανομάτης.

«Οι Βούλγαροι έχουν στραφεί στον τουρισμό οπότε χάθηκε το ενδιαφέρον τους για δουλειά στα χωράφια. Χρειαζόμαστε περισσότερος εργάτες από τους ήδη υπάρχοντες για να βγάζουμε την παραγωγή μας είτε πρόκειται για θερμοκήπια είτε για συγκομιδή είτε για στάβλους», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσιχήτας.

Η αναζήτηση σε τρίτες χώρες
Αρκετοί είναι οι αγρότες, ιδίως από την Ημαθία -πρωτοπόρος νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων, αποτελώντας το 92% της παραγωγής- αλλά και από την Πέλλα που καταφεύγουν σε χώρες όπως Βιετνάμ, Πακιστάν αλλά και Αφρική με ακραία φτώχεια για να αναζητήσουν άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με αγροτικές δουλειές. Όπως χαρακτηριστικά λένε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, τους προσελκύουν μέσω τοπικών γραφείων ευρέσεως εργατών. Ένας αγρότης, ανάλογα με την έκταση των κτημάτων του, μπορεί να απασχολήσει κατά μέσο όρο από 3 έως 8 εργάτες γης.

Οι δυσκολίες με τη διαδικασία ευρέσεως
Εκτός από το παράβολο των 110 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες ώστε να προσκαλέσουν εργάτες γης, πληρώνουν το γραφείο ευρέσεως ενώ η αίτησή τους πρέπει να ελεγχθεί από το αρμόδιο προξενείο της εκάστοτε χώρας. Παράλληλα, οι εργάτες γης πρέπει να πληρώσουν παράβολο, τα έξοδα μετακίνησης τους στη χώρα μας και να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού για να ταξιδέψουν. «Όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και το κόστος για τους Έλληνες αγρότες είναι μεγάλο. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουμε το παράβολο αλλά οι εργάτες δεν έρχονται τελικά να δουλέψουν και έτσι, χάνεται αυτό το ποσό καθώς δεν επιστρέφεται» και έκρουσε το καμπανάκι για μεγαλύτερη έλλειψη την επόμενη χρονιά και αδυναμία καλλιέργειας των κτημάτων τους, αν δεν μεριμνήσει το κράτος με συνέπεια να χαθεί η παραγωγή από την ελληνική ύπαιθρο, το εισόδημα των χιλιάδων αγροτών αλλά και να επιδράσει αρνητικά στην ελληνική οικονομία.

Οι συνθήκες εργασίας
Πιο εμφανής είναι η έλλειψη από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μήνες κατά τους οποίους η παραγωγική δραστηριότητα της Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ανοδική πορεία και εξέλιξη στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και το κλάδεμα. «Έχουμε αλλοδαπούς που τους κάνουμε χαρτιά για 2-3 μήνες προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια μας και μετά να επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους. Πρόκειται για 8 ώρες εργασίας με 35 ευρώ μεροκάματο, διάλλειμα για καφέ και φαγητό. Οι εργάτες που δουλεύουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή πάνω από 3-4 μήνες παίρνουν 35 ευρώ μεροκάματο συν το εργόσημό τους. Ορισμένοι αγρότες προσφέρουν, μάλιστα και διαμονή στους εργάτες», είπε ο κ. Τσιχήτας.

Οικογένειες αγροτών για τη συγκομιδή
Οι αγρότες μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους να βρουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια, οι ίδιοι μαζί με τις οικογένειες τους δουλεύουν καθημερινά προκειμένου να γίνει η συγκομιδή των προϊόντων, χωρίς όμως να καλύπτεται το 100% των αναγκών τους. «Οι αγρότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την έλλειψη χεριών, δουλεύοντας με τις οικογένειες τους ώστε να σώσουν ότι μπορούν. Επιλέγουμε ποια κτήματα θα καλλιεργήσουμε και ποια θα αφήσουμε με κίνδυνο την χαμηλή ποιότητα της παραγωγής μας, τη ζημία για τους αγρότες τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη όπως και το μεροκάματο λόγω της έλλειψης», σημείωσε ο κ. Γαλανομάτης ενώ πρόσθεσε ότι «Φέτος, πουλάμε και διαθέτουμε την παραγωγή μας στο 1/3 των τιμών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Το κοστολόγιο έχει διπλασιαστεί ενώ το κέρδος μας για τα προϊόντα που παράγουμε είναι σχεδόν στο μισό. Για να φτάσουμε στο στάδιο της συγκομιδής έχουμε επενδύσει όλο τον χρόνο και συνεχίζουμε να επενδύουμε χωρίς τα απαιτούμε εργατικά χέρια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΑΦΟΥ Η ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΚΑΝΝΙΒΑΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΧΟΝΤΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΟΛΑ (ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ), ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΟΡΚ;;;;;;;
    ΚΙ ΕΣΥ Μ@ΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΒΓΑΛΤΑ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ”ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ” ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΔΙΠΛΑ…

  2. Θα μπορουσε το κράτος να δωσει λύση, τόσοι φυ,αριστεροί υπάρχουν και ολη μερα τους έχουν και κάθονται θα μπορούσαν να τους διαθέσουν σε τέτοιου είδους εργασίες με κίνητρο, αλλα τι λέμε τωρα;

Comments are closed.