Μια νύχτα που κυλούσε φυσιολογικά πήρε απρόβλεπτη τροπή. Οι αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν κεντρίζουν το ενδιαφέρον των συζητήσεων…
Τον μάστορά τους από μια ηλικιωμένη βρήκαν μέλη μιας σπείρας με τα δήθεν τροχαία, που έχουν ρημάξει επί μήνες τώρα ηλικιωμένους ανά την Ελλάδα –και σε πολλές περιπτώσεις στη Μαγνησία- ενώ έχουν κάνει οικογένειες να χάσουν τον ύπνο τους από την ταραχή.
Την ψυχραιμία να σκεφτεί γρήγορα, αλλά και να παγιδέψει τους γνωστούς πλέον απατεώνες με τα τροχαία είχε μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Λάρισα.
Αναλυτικότερα, η 74χρονη γυναίκα δέχθηκε ξαφνικά ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα ο οποίος της συστήθηκε ως αστυνομικός. Αφού την ενημέρωσε για την… ιδιότητά του, ισχυρίστηκε ότι η κόρη της είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα μια έγκυο γυναίκα και της ζήτησε το ποσό των 40.000 ευρώ προκειμένου να αποφύγει της νομικές συνέπειες.
Αμέσως η γυναίκα από τη Λάρισα κατάλαβε ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, βρισκόταν απατεώνας. Ωστόσο, αντί να κλείσει το τηλέφωνο εκείνη εξακολούθησε να μιλά παριστάνοντας την αναστατωμένη.
Μάλιστα, τους έστησε και παγίδα ρίχνοντάς τους απευθείας στα χέρια των Αρχών. Τι έκανε λοιπόν; Συμφώνησε να δώσει το χρηματικό ποσό κλείνοντας ραντεβού μαζί τους, αλλά την ίδια ώρα ενημέρωσε και την Ασφάλεια για το τηλεφώνημα που δέχθηκε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου και το taxydromos.gr, στο τόπο όπου κλείστηκε το ραντεβού εμφανίστηκε μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, 59 ετών η οποία ακινητοποιήθηκε από την Αρχές και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Η ηλικιωμένη που κατάφερε να την φέρει στους απατεώνες ακολούθησε μία από τις συμβουλές που δίνει η Ελληνική Αστυνομία, με αλλεπάλληλα ενημερωτικά σποτάκια, προσπαθώντας να ανακόψει τη δράση της «μαφίας των τροχαίων» που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Η συμβουλή που ακολούθησε ήταν πριν από οποιαδήποτε ενέργεια να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία.
Σχετικά με παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης, η Αστυνομία συμβουλεύει:
*Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
*Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
*Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
*Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
*Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
*Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
*Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.