23/12/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Λέκκας: Δεν είναι παροδικό φαινόμενο η λειψυδρία πλέον – Ήρθε για να μείνει

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το φαινόμενο της λειψυδρίας που έχει θέσει σε συναγερμό περισσότερες από 14 περιοχές φέτος το καλοκαίρι, με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα να προειδοποιεί πως πρόκειται για μια συνθήκη που δεν είναι πλέον παροδική.

«Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια κανονικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με άλλα λόγια, η λειψυδρία ήρθε και θα παραμείνει» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Εξηγώντας πως προέκυψε το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας σημειώνει πως «υπάρχει έλλειμμα ισοζυγίου, δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις ή όταν υπάρχουν οι βροχοπτώσεις πέφτουν με τέτοια ραγδαιότητα που δεν μπορεί το έδαφος να απορροφήσει το νερό και αντίθετα, δημιουργεί καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα».

«Συνεπώς δεν έχουμε εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ούτε την πλήρωση των ταμιευτήρων που έχουμε. Και το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως το χειμώνα, ουσιαστικά εκείνο το οποίο είχαμε ήταν η έντονη λειψυδρία, η απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε από τους πρώτους μήνες το πρόβλημα που είναι επιτακτικό».

Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος

«Γι’ αυτό και πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Και αυτές είναι τα νησιά για πολλούς και διάφορους λόγους, η Πελοπόννησος, η ηπειρωτική χώρα, η Στερεά, ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας.

Αυτές έχουν το εντονότερο πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε επίσης και σε κάποιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, όπου και εκεί τα πρώτα σημάδια, όπως στην Κέρκυρα».

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν

Μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο καθηγητής επισημαίνει πως «πρέπει να δούμε τι ποσότητες μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε μια περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης που τα πράγματα θα δυσκολεύουν όσο περνάει ο χρόνος. Το δεύτερο είναι να δούμε πως θα διακινηθεί όλος αυτός ο όγκος του νερού και με τι συνθήκες. Δεν είναι μόνο το θέμα των διαρροών, είναι και το θέμα της υγιεινής του νερού. Το τρίτο βεβαίως είναι να καθοριστούν στρατηγικά το πού θα πρέπει να ξοδεύουμε το νερό».

«Υπάρχει μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ του αγροτικού τομέα, μεταξύ του τουρισμού, μεταξύ των κατοίκων. Για παράδειγμα, πάρτε ένα τουριστικό νησί αυτή την εποχή, στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές όπου εκεί πρέπει να ισορροπήσει η όλη διαδικασία μεταξύ του τι νερό θα δώσουμε, θα προωθήσουμε στον αγροτικό τομέα που είναι κρίσιμος τομέας»

Χρειάζεται εθνικό πλάνο διαχείρισης των υδάτων

Τέλος, ο κ. Λέκκας δεν παρέλειψε να υπογράμμισε πως «πρέπει να αρχίσουμε με ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο διαχείρισης των νερών σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, για να θέσουμε κανόνες και προτεραιότητες».

«Δηλαδή, αν δεν σχεδιάσουμε έγκαιρα και με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και που αλλάζουν προς το χειρότερο, δεν θα κάνουμε τίποτα. Κάθε χρόνο θα έχουμε όλη αυτή την ανησυχία αλλά και τις αντιπαλότητες που υπάρχουν μεταξύ των φορέων για το ποιος φταίει, ποιος ξοδεύει, τι πήρε ο καθένας και όλα τα σχετικά (…). Άρα, άμεσες λύσεις και άμεσος σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο. Και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, αυτή την στιγμή, για να δούμε που πάμε και τι πρέπει να κάνουμε. Ένας εθνικός σχεδιασμός λοιπόν, ο οποίος θα πρέπει να στηρίζεται στα νέα δεδομένα» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μας επεισες κ.επιστημονα! Η κλιματικη αλλαγη πως τη λετε δεν ειναι μονο ξηρασια αλλα και πλυμμηρες αλα Ντανιελ Θεσσαλια που εγινε θαλασσα! Τωρα που δεν εμεινε και δεντρακι ακαυτο αντε γεια!

Comments are closed.