Οι ελλείψεις και παθογένειες του ΕΣΥ αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά, με την περίπτωση μιας 17χρονη από την Σομαλία, η οποία νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης του Νοσοκομείου Λέρου με συμπτώματα φυματίωσης.
Η 17χρονη, που διαμένει στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΥΤ) της Λέρου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και αφού υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας διαπιστώθηκε ότι φέρει εικόνα πιθανής φυματίωσης, με πιεστικά φαινόμενα στο αναπνευστικό σύστημα. Η νόσος μάλιστα εμφανίζεται με εικονιζόμενο επιθετικό χαρακτήρα σε ζωτικά όργανα της ασθενούς.
Και από εκεί και μετά, άρχισε μία ατελείωτη περιπέτεια, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Λέρου.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η 17χρονη Σομαλή που πάσχει από φυματίωση, δεν μπορεί να λάβει περισσότερα, αλλά ούτε και να διακομιστεί στην Αθήνα.
Η περιπέτεια μιας διακομιδής που δεν έγινε
Αρχικά, σύμφωνα με τους γιατρούς, το ΚΥΤ στο οποίο διέμενε στο Λέρο, πλέον, δεν διαθέτει γιατρό. Η 17χρονη, ωστόσο, προσήλθε στις 26 Αυγούστου 2024 «με ασαφές ιστορικό, λόγω μη ύπαρξης μεταφραστή για την επικοινωνία με τον ασθενή Σομαλικής καταγωγής και εξετάσεις μεταξύ άλλων και από πνευμονολόγο την επόμενη ημέρα».
Λόγω ύποπτης εικόνας στην ακτινογραφία θώρακος που έγινε διερευνητικά, μεταξύ και άλλων εξετάσεων, πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας, η οποία ανέδειξε εικόνα πιθανής φυματίωσης. Για τον λόγο αυτό, εισήχθη σε θάλαμο απομόνωσης του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου, προκειμένου να υποστηριχθεί κατάλληλα και με στόχο την ταχύτερη δυνατή διακομιδή της στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Οι διαδικασίες διακομιδής άρχισαν την ίδια ημέρα από τον μοναδικό πνευμονολόγο του νοσοκομείου (το οποίο δεν διαθέτει Πνευμονολογική Κλινική), ενώ οι υπόλοιποι γιατροί έπρεπε να βρουν πού θα πάει το περιστατικό που διακομίζεται.
Στη συνέχεια, ο γιατρός ενημερώνεται ότι δεν υπάρχει θάλαμος απομόνωσης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που εφημερεύει. Κατόπιν μαθαίνει, όπως λένε οι γιατροί, ότι το νοσοκομείο «Σωτηρία» εφημερεύει μόνο έως τις 14.00.
Ο γιατρός επικοινωνεί με το ΕΚΑΒ, οι υπεύθυνοι του οποίου αναφέρουν ότι η διακομιδή είναι μόνο δυνατή προς τη Ρόδο και την Κρήτη απευθείας. «Δηλαδή ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ, που μπορεί να φτάσει απευθείας στην Αθήνα από τη Λέρο».
Ωστόσο, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν διαθέτει Πνευμονολογική Κλινική ούτε πνευμονολόγο, λένε οι γιατροί, ενώ το εφημερεύον νοσοκομείο «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου δεν μπορούσε να επιληφθεί του περιστατικού, καθώς δεν διέθετε χώρο απομόνωσης.
Για το περιστατικό ενημερώθηκαν ο διοικητής του νοσοκομείου της Λέρου, το ΚΥΤ/ΚΕΔ και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από το ΚΥΤ/ΚΕΔ, όπως και ο δήμαρχος Λέρου. Παρ’όλα αυτά, και το πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή Λέρος – Πειραιάς «δεν αποδέχεται μεταφορά της ασθενούς, λόγω έλλειψης καμπίνας απομόνωσης».