Λέσβος: Ο Αγιασώτικος χαλβάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Κοινοποίηση:
7838f23cb25326877cc8f012fb5e7d7c_L

Ο Παραδοσιακός Αγιασώτικος Χαλβάς τα λεγόμενα στην τοπική ντοπιολαλία ως Πταρέλια, αναγνωρίστηκε ως κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών.

Η τεκμηριωμένη πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη άνοιξη στο Υπουργείο Πολιτισμού, από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών, αξιολογήθηκε θετικά και αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγιάσου και του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτής της επιτυχίας, ο Σύλλογος ανακοινώσε τη διοργάνωση της «1ης Γιορτής Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αχαΐας, κ. Αθανασίου, και θα ακολουθήσει η γιορτή στις 10:30 το πρωί, με την συνοδεία των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ενώ θα διανεμηθεί δωρεάν Αγιασώτικος Χαλβάς, καφές ,βουτήματα, αναψυκτικά και κρητική τσικουδιά.

Αντίστοιχη γιορτή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και του χρόνου στην Αγιάσο καθώς ο σύλλογος αποσκοπεί στο να προωθήσει το παραδοσιακό γλύκισμα ώστε να γίνει γνωστό στην ευρύτερη καταναλωτική αγορά, ξεπερνώντας τα στενά όρια της Λέσβου.

Η «1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ ο σύλλογος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης, όπως την οικογένεια Δημητρίου Κουντουρέλλη για την προσφορά του χαλβά, την ακτοπλοϊκή εταιρία ATTICA GROUP για τα δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το Αναγνωστήριο Αγιάσου, καθώς και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού, πατέρα Στρατή Γεωργαντή, για τη φιλοξενία. Τέλος, καλεί όλους και όλες να παρευρεθούν σε αυτή την εορταστική ημέρα, υποσχόμενος μια μοναδική εμπειρία γεμάτη παραδοσιακές γεύσεις και ήχους, με στόχο την προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγιάσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response