Η Τύρος αποτελούσε καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.
Μια σειρά από επιθέσεις εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον της Τύρου, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι (28/10), ύστερα από εντολές εκκένωσης που είχαν εκδώσει σε κάποιες συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ani.
Οι επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους.
غارة تستهدف مدينة صور تحديداً اتوستراد الرئيس نبيه بري . pic.twitter.com/qAq5bVM7jz
— Safwan Shaar (@Shaar_Safwan) October 28, 2024
Σύμφωνα με το Al-Jazeera, τις τελευταίες ώρες ο στρατός του Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον έξι χτυπήματα σε κτίρια μέσα και γύρω από την περιοχή Corniche της Τύρου, με πολλά από αυτα να καταρρέουν και πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν το σημείο.
Πρόκειται για μια εκ των αρχαιότερων πόλεων της χώρας, η οποία φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο των αλλεπάλληλων πληγμάτων.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, τους τελευταίους μήνες η Τύρος αποτελούσε καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ στα σύνορα. Στη διάρκεια του πολέμου το 2006, μεταξύ των ίδιων δύο, η πόλη είχε παρόμοιο ρόλο, αποτελώντας χώρο φιλοξενίας εκτοπισμένων και δημοσιογράφων.
It’s starting. Tyre, Lebanon pic.twitter.com/QvuHHESrJw
— courtneybonneauimages (@cbonneauimages) October 28, 2024
Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ενέδρα εναντίον στρατευμάτων του Ισραήλ, σε κοντινή απόσταση από χωριό στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, «τα οχήματα και οι στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού δέχθηκαν επίθεση καθώς προχωρούσαν προς τις παρυφές του χωριού Κφαρ Κιλά,» πριν από φονικές συγκρούσεις.
Πώς βρέθηκε η Τύρος στο επίκεντρο των βομβαρδισμών;
Ως μια από τις πόλεις του Λιβάνου με τη μεγαλύτερη ιστορική σημασία, η Τύρος βρέθηκε στο στόχαστρο αλλεπάλληλων ισραηλινών πληγμάτων, λόγω της στρατηγικής της σημασίας που έχει για το κίνημα Αμάλ, του οποίου ο ηγέτης είναι και ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.
Όπως αναφέρει το Al-Jazeera: «Αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα προς το κίνημα Αμάλ και την ηγεσία του, με τον Μπέρι να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Χεζμπολάχ».
Επιπλέον, το σημερινό χτύπημα, θεωρείται ως μια προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση στους διαπραγματευόμενους φορείς. Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να γίνονται υπό το καθεστώς επιθέσεων, την ώρα που η Χεζμπολάχ δηλώνει πως όσο δέχεται χτυπήματα δεν πρόκειται να προσωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση.