Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που έτρεψε σε φυγή ο πόλεμος, πήραν χθες Τετάρτη τον δρόμο της επιστροφής. Ο νότιος Λίβανος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Σπίτια, χωριά, πόλεις και υποδομές έχουν ισοπεδωθεί με τους εκτοπισμένους που επιστρέφουν να αντικρύζουν εικόνες καταστροφής.
Η ανακωχή έβαλε τέλος στη σύγκρουση που άρχισε πριν από 13 και πλέον μήνες ανάμεσα στο λιβανικό κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο. Κάπου 900.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως και περίπου 60.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ.
Ήδη προτού ξημερώσει, εκτοπισμένοι από τον νότιο Λίβανο, από το νότιο τμήμα της Βηρυτού κι από την κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργια της Χεζμπολάχ, άρχισαν να επιστρέφουν κατά χιλιάδες, με αυτοκίνητα και μικρά λεωφορεία παραφορτωμένα ανθρώπους και οικοσκευές.
Στα ερείπια της νότιας Βηρυτού, οπαδοί της Χεζμπολάχ ανέμιζαν τη σημαία της και κράταγαν πορτρέτα του εμβληματικού πρώην ηγέτη της Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε πολυαίμακτο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό.
«Αυτή η ηρωική συνοικία» τελικά «νίκησε, είμαστε περήφανοι», έλεγε ο Νιζάμ Χαμάντε, μηχανικός.
Το λιβανέζικο κίνημα, η ηγεσία του οποίου αποδεκατίστηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακήρυξε μολαταύτα τη «νίκη» του, διαβεβαιώνοντας πως οι μαχητές του «θα παραμείνουν απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν (…) τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».
Επιστρέφοντας στη Ναμπάτια, στον νότιο Λίβανο, ο Αλί Μαζραάνι δήλωσε πως αισθάνθηκε «σοκ» όταν είδε «την πελώρια καταστροφή» της πόλης του, που του φάνηκε σαν «ξένη».
«Παρά το εύρος των καταστροφών και τη θλίψη μας, είμαστε ευτυχείς που επιστρέψαμε», είπε η Ουμ Μοχάμεντ Μπζάι, 44χρονη χήρα που βρήκε το σπίτι της συντρίμμια στο χωριό Ζέμπκιν. «Αισθανόμαστε σαν να ξαναγεννηθήκαμε».