Ο θάνατος της Λίνας Κοεμτζή, που έπεσε στο κενό από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 28 του Νοέμβρη του 2016 συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές που καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο θάνατος της 22χρονης κοπέλας ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας ή αυτοκτονία.
Η 22χρονη, είχε πέσει θύμα cyber bullying, καθώς γυμνές φωτογραφίες της και ένα ροζ βίντεο είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να ταράξουν τη γαλήνη της ζωής της.
Η άτυχη 22χρονη
Επιτήδειοι της έστελναν προσβλητικά μηνύματα και άσεμνες προτάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχολογία της.
Με τον απροσδόκητο θάνατο της Λίνας ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου, η οποία αρχικά είχε μπει στο αρχείο. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2017 με εντολή του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο και διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της 22χρονης φοιτήτριας. Ήταν αυτοκτονία ή πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και κάποιος έσπρωξε τη Λίνα από τον 9ο όροφο;
Αυτό το ερώτημα θα έρθει ξανά στο φως ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης.
« Το παιδί μου δεν αυτοκτόνησε. Από την πρώτη στιγμή φωνάζω ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Βρισκόμουν στη Γερμανία για δουλειά, όταν με πήραν τηλέφωνο από το αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης και μου είπαν ότι η Λίνα είχε πέσει από τον ένατο όροφο της φοιτητικής εστίας. Πάγωσα όταν άκουσα από τους αστυνομικούς ότι το παιδί μου δεν ζει, πια. Δεν πίστεψα από την πρώτη στιγμή ότι το παιδί μου αυτοκτόνησε. Το ένστικτο της μάνας δεν πέφτει ποτέ έξω» λέει η μητέρα της Λίνας Κοεμτζή.
«Με την κόρη μου είχα πολύ καλές σχέσεις. Δυστυχώς δεν μου μίλησε από την αρχή για τις φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Το έμαθα λίγο καιρό πριν πεθάνει. Η Λίνα μου, ντρεπόταν να το πει, ντρεπόταν τον πατέρα της, δεν φοβόταν. Απέφευγε να έρθει στο σπίτι της, στα Γιαννιτσά για το λόγο ότι ντρεπόταν για τις γυμνές της φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Το παιδί μου δεχόταν απειλές και εκβιασμό από κάποιο άτομο. Κάποιοι γνώριζαν και δεν μου μίλησαν για τον εκβιασμό της κόρης μου. Η Λίνα μου , έκανε όνειρα για τη ζωή αλλά δυστυχώς ήταν άτυχη. Αυτή τη στιγμή δεν νιώθω χαρά που άνοιξε και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης αλλά μια μεγάλη ανακούφιση γιατί θέλω να δικαιωθεί η ψυχή του παιδιού μου» εξομολογείται η μητέρα της Λίνας.
Για εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο και ο δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Ξυλουργίδης.
«Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι δεν μπορεί η Λίνα Κοεμτζή να αυτοκτόνησε από ένα ξένο δωμάτιο ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει σε πέντε λεπτά στη συγκάτοικό της για να φάνε. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Ξυλουργίδης.
«Υπήρξε μια φίλη της Λίνας η οποία φοβούμενη για τη ζωή της, όπως μας είπε, μίλησε για ένα πρόσωπο το οποίο απειλούσε τη Λίνα, είχε στη διάθεσή του υλικό και κρατούσε στο χέρι την 22χρονη φοιτήτρια και συνεχώς της ζητούσε ανταλλάγματα, έτσι ώστε να μην το κοινοποιήσει στο σύντροφο της Λίνας και όχι μόνο. Έχουν γίνει βήματα αλλά το παράπονο της οικογένειας είναι ότι οι αστυνομικές αρχές δεν την αντιμετώπισαν από την αρχή ως μια υπόθεση πολύ σοβαρή με ενδεχόμενο την ανθρωποκτονία ή την συμμετοχή σε ανθρωποκτονία» καταλήγει ο Αντώνης Ξυλουργίδης.
Το χρονικό
Το ρολόι δείχνει 9.15 μ.μ. όταν η 22χρονη φοιτήτρια λέει στη συγκάτοικό της στον 7ο όροφο της φοιτητικής εστίας ότι ανεβαίνει για λίγο μέχρι τον 9ο και επιστρέφει. Όταν φτάνει εκεί ανοίγει την πόρτα ενός δωματίου όπου κάθονται δύο κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια είπαν ότι η Λίνα δεν ήταν καλά. Ότι έκλαιγε, έτρεμε και αμφέβαλε για τη ζωή και τον εαυτό της. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των εν λόγω κοριτσιών, η Λίνα βγήκε στη συνέχεια στο μπαλκόνι για να καπνίσει ένα τσιγάρο και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έπεσε στο κενό.
Παρά την πτώση από τόσο μεγάλο ύψος η Λίνα δεν χάνει αμέσως τη μάχη με τη ζωή, αλλά μισή ώρα αργότερα όταν μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
«Η χαρά της ζωής». Έτσι περιγράφουν τη Λίνα όσοι τη γνώριζαν. Μία κοπέλα που ξεχώριζε για την ομορφιά της, την κοινωνικότητά της, τις επιδόσεις της στα μαθήματα και τη λατρεία της στον αθλητισμό.