Λαβρόφ: «Ο πόλεμος Ρωσίας – Δύσης δεν είναι υβριδικός αλλά πραγματικός. Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οδηγούν τον κόσμο σε «σύρραξη»

Κοινοποίηση:
lavrof-2-768x479-1-600x374-600x374-1

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός αλλά είναι «σχεδόν πραγματικός», καθώς κατηγόρησε τους συμμάχους της Ουκρανίας ότι στέλνουν όπλα στην εμπόλεμη χώρα.
Οι δυτικές χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στο Κίεβο και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει πως θέλει γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη.

«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, τον οποίο η Δύση σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Ο στόχος είναι να καταστραφεί κάθε τι ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες και να απαγορευτεί στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε ο Λαβρόφ, αναπαράγοντας την ίδια γραμμή που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή του πολέμου.

Τα σχόλια του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νότια Αφρική έρχονται καθώς η κυβέρνηση της Πολωνίας πιέζει σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της να προχωρήσουν ταχύτερα στην προμήθεια του Κιέβου με περισσότερο στρατιωτικό υλικό για να αποτρέψουν την εισβολή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Φινλανδία και η Δανία ήταν έτοιμες να συμμετάσχουν στη Βαρσοβία για την αποστολή Leopards στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Challenger.

Τα άρματα μάχης Leopard θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα πλέον κατάλληλα βαρέα άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα κινητοποίηση.

Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη συμβούλευσαν το Κίεβο να μην το κάνει.

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη έχουν πει ότι η Ρωσία δεν εννοεί σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος πρόκειται να συμπληρώσει ένα χρόνο τον επόμενο μήνα.

«Είναι γνωστό ότι υποστηρίξαμε την πρόταση της ουκρανικής πλευράς για διαπραγματεύσεις νωρίς στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν επί της αρχής για τη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Είναι γνωστό και δημοσιεύθηκε ανοιχτά ότι οι Αμερικανοί, Βρετανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας είπαν στην Ουκρανία ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπραγματευτούμε και η ρύθμιση που σχεδόν συμφωνήθηκε δεν επανεξετάστηκε ποτέ από το καθεστώς του Κιέβου».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τα ουκρανικά και δυτικά αιτήματα να αποχωρήσει πλήρως από την Ουκρανία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης έδειχνε ότι ήθελε σοβαρά να τερματίσει την εισβολή.

Η Νότια Αφρική θεωρήθηκε ως το πιο σημαντικό από πολλά αφρικανικά έθνη που πήρε ουδέτερη στάση στον πόλεμο και αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας – προς απογοήτευση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών εταίρων που επίσης θεωρούν τη Νότια Αφρική ως κομβικό σημείο στα σχέδιά τους για την οικοδόμηση σχέσεων στην Αφρική.

Η Νότια Αφρική είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ρωσίας σε μια ήπειρο διχασμένη για την εισβολή και τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών της.

Η Νότια Αφρική έχει ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά υπερασπίζεται μια κοσμοθεωρία – που ευνοείται από την Κίνα και τη Ρωσία – η οποία επιδιώκει να ανατρέψει την αντιληπτή ηγεμονία των ΗΠΑ υπέρ ενός “πολυπολικού” κόσμου στον οποίο η γεωπολιτική ισχύς είναι πιο διάχυτη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με νέας γενιάς υπερηχητικά όπλα κρουζ θα λάβει μέρος στις ασκήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα να πείσουν το Βερολίνο να παράσχει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ένα βασικό αίτημα του Κιέβου, καθώς προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Η Πολωνία πιέζει τις χώρες που διαθέτουν Leopards να τα στείλουν στην Ουκρανία, ακόμη και αν η Γερμανία δεν θέλει να συμμετάσχει. Ωστόσο, η επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης θα απαιτούσε κανονικά την έγκριση του Βερολίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε δηλώσει την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία ήθελε να το κάνει. Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη κανένα αίτημα για την έγκριση της επανεξαγωγής των αρμάτων μάχης.

Το θέμα της προμήθειας των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία έχει κυριαρχήσει στις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με το πόση και τι είδους υλική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής.

Το Βερολίνο, αν και έχει παράσχει σημαντική βοήθεια, έχει επικριθεί για το γεγονός ότι καθυστερεί να παράσχει στρατιωτικό υλικό.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία να μην κάνει ένα “απερίσκεπτο” βήμα που θα μπορούσε να μετανιώσει εκ των υστέρων, προσθέτοντας ότι η απόφαση δεν θα είναι βιαστική.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκλιπαρούν τους δυτικούς συμμάχους να τους προμηθεύσουν άρματα μάχης Leopard εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία έχει κρατηθεί από το να τα στείλει ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να τα επανεξαγάγουν. Τα Leopard, τα οποία κατέχουν μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ, θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα πλέον κατάλληλα για την Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια επανεξαγωγής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, “αλλά αυτό είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας.

Ακόμη και αν δεν λάβουμε αυτή την έγκριση… θα μεταφέρουμε τα άρματα μάχης μας μαζί με άλλα στην Ουκρανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. ‘Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών’.

Οι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να άρει το βέτο της στην παροχή των αρμάτων μάχης.

Όμως, σε μια προφανή αλλαγή στη θέση της Γερμανίας, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή της δεν θα μπλοκάρει την Πολωνία εάν προσπαθήσει να στείλει τα Leopards της.

Οι δηλώσεις της Baerbock φάνηκε να προχωρούν περισσότερο από τα σχόλια του καγκελάριου Olaf Scholz σε σύνοδο κορυφής στο Παρίσι νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουκρανία λέει ότι τα βαριά θωρακισμένα άρματα μάχης θα δώσουν στα χερσαία στρατεύματά της μεγαλύτερη κινητικότητα και προστασία ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι παραδόσεις επιθετικών όπλων στο Κίεβο που απειλούν τα εδάφη της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε παγκόσμια καταστροφή και θα καθιστούσαν αβάσιμα τα επιχειρήματα κατά της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία οδηγεί τον κόσμο σε έναν «τρομερό πόλεμο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: