Λαγούς με πετραχήλια τάζει ο Πέτσας: “Θα προσφέρουμε δουλειά σε όσους πλήγηκαν επαγγελματικά από την καταστροφή του δάσους στην Εύβοια”

Κοινοποίηση:
πετσας

Ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι κάτοικοι της Εύβοιας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις φωτιές να απασχοληθούν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα»
«Η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών. Γίνονταν καθαρισμοί όλα αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται στους δήμους για πυροπροστασία, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Απαντώντας σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κόψει κάποιος ένα δέντρο, και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Δε χρειάζονται σε όλα νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η διάθεση να κοιτάζει κάποιος το δάσος και όχι το δέντρο. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα για να μη μπει η φωτιά μέσα στο σπίτι τους, ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν. Άρα μιλάμε για μια αλλαγή φιλοσοφίας που βλέπει το δάσος ως κάτι ενιαίο. Για τις διαδικασίες αναδάσωσης, αντί για τρεις μήνες πάνε στις 30 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που υπεγράφη εχτές.

Η επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές
«Μέχρι εχτές είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στις κατοικίες δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Υπάρχουν ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες καταγράφονται. Για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Μόλις οριστικοποιηθεί η καταγραφή, όλοι πληγέντες συμπολίτες μας μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή, που φτάνει μέχρι 150.000 χρηματοδότηση, 80% είναι κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.
«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα»
«Αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ο μίνι ανασχηματισμός
«Ο ανασχηματισμός ήταν μια αναδιάταξη δυνάμεων κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών που είχαμε από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είχε την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, που θα συντονίζει σε επίπεδο πρωθυπουργού όλο το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής, του κ. Τριαντόπουλου, και μια σειρά αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο που έχει να κάνει με το πώς ενημερώνουμε και πώς μπορούμε να δώσουμε την πληροφόρηση που χρειάζεται στους πολίτες. Κάποια ευρύτερη παρέμβαση είναι πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού, που κρίνει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να κάνει πιο λειτουργική την κυβέρνησή του», σχολίασε ο κ. Πέτσας για τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Το πακέτο αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε είναι γενναίο»
«Το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι γενναίο και εμπροσθοβαρές. Σημασία έχει η ταχύτητα. Από τις 18 του μηνός που ανοίγει η πλατφόρμα θα κριθούμε όλοι για την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων. Το πιο δύσκολο θα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης της Εύβοιας, όπου δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή περιουσιών, αλλά για μία οικολογική καταστροφή που αλλάζει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Θέλω να ζητήσω από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση», απάντησε ο κ. Πέτσας καλούμενος να εκτιμήσει αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους επαρκούν.

Μιλώντας για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στην επιτροπή Μπένου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Δε χρειάζεται μια επιτροπή για να είναι αποτελεσματική να έχει πολλά άτομα. Αυτό που έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό είναι μια σαφής κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Λίγη υπομονή και όχι κριτική πριν ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή αυτή. Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες».
«Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών μέχρι πρόσφατα και είχε πολύ ενεργή στα θέματα κρατικής αρωγής. Κρίθηκε απαραίτητο, λόγω της έκτασης των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν, να θεσμοθετηθεί σε ένα επίπεδο κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, ώστε να είναι πιο γρήγορες οι παρεμβάσεις. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει την εμπειρία να κινητοποιήσει γρήγορα τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε», πρόσθεσε.

«Πρόθεσή μας να προσφέρουμε δουλειά στους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια»
«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την επαγγελματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Σκλαβιά θα προσφέρετε μαλακες. Γιατί δεν προσφέρατε και πιο πριν δουλειά στους πάνω απο 50% ανέργους;;; Άντε ρε μαλακες δεν κάνετε, τα έχετε χαμένα, είστε σε πανικό. ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ.

  2. Ανώμαλη αποκρουστική μουσούδα ανθρώπου πού φαίνεται από μακριά ότι είναι ένα διεφθαρμένο κάθαρμα.
    Γιάννης Λάκων

    1. Υπό προϋποθέσεις πάντα , έχεις κάνει την ιστορία;;;;Αν δεν έχεις……
      🥴Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
      Και τι θα τους κάνει, δασοφύλακες στα καμμένα η φύλακες στις ανεμομαλακιες;;;

Comments are closed.