Στην δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας αναβίωσε την περασμένη Τρίτη, η υπόθεση του -μόλις- 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου, που είχε συγκλονίσει στην τοπική κοινωνία τον Ιούλιο του 2017, όταν άφησε την τελευταία του πνοή στο Γ.Ν. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, έχοντας μεταφερθεί εκεί έπειτα από παραμονή τριών ημερών στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Ο γιατρός του νοσοκομείου Λαμίας που εξέτασε και χειρούργησε τον άτυχο εννιάχρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ο τότε διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ο τότε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ο διάδοχός του, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο. Άπαντες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα οδήγησαν στον θάνατο του Δημήτρη, με την οικογένειά του να ζητάει εδώ και περίπου έξι χρόνια να μάθει όλη την αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι έχουν ευθύνες.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν στις 22 Ιουλίου του 2017, όταν ο εννιάχρονος Δημήτρης Κατσαούνος βρισκόταν για διακοπές στην περιοχή Ανάβρα του δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και έκανε ποδήλατο στην πλατεία, όταν έπειτα από μερικές πεταλιές, φέρεται να έχασε την ισορροπία του και έπεσε. Τότε, χτύπησε με το τιμόνι στην κοιλιά και αισθανόταν πολύ έντονους πόνους.
Οι γονείς του άμεσα τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου το παιδί υποβλήθηκε σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, σε αξονική τομογραφία, με την διάγνωση των γιατρών να είναι οξεία κοιλία. Στη συνέχεια, τέθηκε υπό παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο Δημήτρης έκλαιγε από τους πόνους, οι οποίοι γίνονταν συνεχώς πιο έντονοι.
Με μεγάλη καθυστέρηση την τρίτη ημέρα υποβλήθηκε σε ερευνητική λαπαροτομία και για πρώτη φορά εντοπίζεται διάτρηση στομάχου, οπότε και εισήχθη στο χειρουργείο όπου αφαιρέθηκαν 30 εκατοστά του λεπτού εντέρου, ενώ στη συνέχεια, οδηγήθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς να παρουσιάζει καμία βελτίωση η κατάσταση υγείας του. Στις 26/7, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε ΜΕΘ, όπου και κατέληξε έπειτα από δύο ώρες. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».
Καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο της Λαμίας, οι γιατροί επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους γονείς του Δημήτρη, λέγοντάς τους πως όλα πήγαν καλά και η υγεία του σταδιακά θα βελτιωθεί. Ακόμη και όταν αποφάσισαν την μεταφορά του στην Αθήνα, τους επανέλαβαν για πολλοστή φορά να μην ανησυχούν, και ότι το παιδί θα διακομιστεί για καλύτερη παρακολούθηση.
«Φοβάμαι μαμά, βοήθεια» φώναζε ο 9χρονος Δημήτρης
Μία από τις συγκλονιστικές καταθέσεις, ήταν αυτή της μητέρα του οκτάχρονου Δημήτρη, η οποία περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τον γολγοθά του παιδιού της, όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Λαμίας, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα σε φρικτούς πόνους.
Μέσα σε ένα αρκετά φορτισμένο κλίμα, η ίδια ανέφερε πως ο άντρας της μετέφερε απευθείας τον γιο τους στο νοσοκομείο Λαμίας, έπειτα από το περιστατικό με το ποδήλατο, όπου χτύπησε την κοιλιά του με το τιμόνι. «Ουσιαστικά για τρεις ολόκληρες μέρες δεν έγινε τίποτα, ενώ είχε εμετούς και ούρλιαζε από τους πόνους» ξεσπά η μητέρα του Δημήτρη, προσθέτοντας πως «αφού ολοκληρώθηκε το χειρουργείο την τρίτη μέρα, το παιδί δεν μπορούσε να ηρεμήσει, ήταν σε απόλυτη σύγχυση. Φώναζε βοήθεια, δεν ξέρω τι του είχαν κάνει. Μου έλεγε συνεχώς “φοβάμαι”. Τραβούσε τα καλώδια, τα πάντα γύρω του, και το μόνο που ήθελε ήταν να τρέξει να φύγει. Έβλεπε ακόμη και παραισθήσεις, το ποδήλατό του και νερό γιατί διψούσε πάρα πολύ, καθώς είχε αρχίσει η σήψη. Του αφαίρεσαν 30 εκατοστά έντερο, δεν είχαν καταλάβει την τρύπα ενώ είχαν γίνει εξετάσεις, και την επόμενη μέρα τον έστειλαν να πεθάνει στην Αθήνα».
«Το μόνο που πρόλαβαν να μου πουν στην Αθήνα είναι ότι πέθανε το παιδί μου»
Σύμφωνα με την κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος γιατρός ανέφερε στην οικογένεια πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον Δημήτρη. «Έλεγε πως ο μικρός θα μεγαλώσει και θα κάνει τα πάντα στην ζωή του, Δεν μου ανέφερε την λέξη σήψη, ούτε τη λέξη περιτονίτιδα. Δεν πρέπει αυτοί οι γιατροί να χειρουργούν παιδιά. Με το που πήγαμε στην Αθήνα μας περιμένανε 7 γιατροί στα επείγοντα και μέσα σε πέντε λεπτά ο γιος μου είχε μπει στην ΜΕΘ. Το μόνο που πρόλαβαν να μου πούνε είναι ότι το παιδί μου πέθανε, τίποτα άλλο» λέει με τρεμάμενη φωνή.
Κατά την διάρκεια της διακομιδής του παιδιού στην Αθήνα, όπως καταθέτει η μητέρα, συνοδευόταν από μία ειδικευόμενη η οποία είχε αναλάβει υπηρεσία την ίδια ημέρα, για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, ενώ της είχαν χορηγήσει μικρές γάζες και χαρτί κουζίνας για να αντιμετωπίσει τον πυρετό του Δημήτρη. «Ο πυρετός είχε φτάσει τους 41 βαθμούς, και μου τις για να τις βρέχω και να τις χρησιμοποιώ σαν επιθέματα στο μέτωπο του παιδιού, προκειμένου να πέσει ο πυρετός. Δεν υπήρχε σεντόνι για να σκεπαστεί το παιδί, δεν υπήρχε ούτε θερμόμετρο, ούτε οξυγονόμετρο, δεν υπήρχε τίποτα».
«Αν δεν κάναμε τόσες αναφορές στο ΣΕΥΠΠ, ο γιατρός θα ήταν ακόμη στη θέση του»
Παράλληλα, η μητέρα του θύματος μιλώντας στο ThessToday.gr ανέφερε πως η οικογένεια φανταζόταν να γίνει ΕΔΕ, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Η οικογένεια έκανε πέντε αναφορές στο ΣΕΥΠΠ, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον τότε υπουργό Υγείας. «Το ΣΕΥΠΠ επί έναν χρόνο δεν έκανε τίποτα, κανείς δεν έκανε τίποτα για το παιδί μας, ενώ χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να δούμε επιτέλους το αργοπορημένο πόρισμα των επιθεωρητών, το 2021, το οποίο παραπέμπει τον γιατρό να δικαστεί. Τον κατηγορούμενο τον είδα για πρώτη φορά έπειτα από 5μιση χρόνια και υποστήριζε τα ίδια, θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά. Πλέον, περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη για να δικαιωθεί το παιδί μου. Ζητώ την καταδίκη και του γιατρού, και των ανθρώπων που τον άφησαν στην θέση του, όπου αν δεν κάναμε τόσες αναφορές, ακόμη εκεί θα ήταν».
Στα δικαστήρια και η οικογένεια της 14χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου
Στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν και οι γονείς της 14χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου, η οποία, ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία του εννιάχρονου, έχασε την ζωή της, όταν μπήκε στο χειρουργείο για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, όμως η ίδια είχε ρήξη στομάχου και πέθανε από περιτονίτιδα. Η Ιωάννα είχε παραμείνει στο νοσοκομείο Λαμίας επί 12+ ώρες, και εν συνεχεία οδηγήθηκε στη Λάρισα, όπου και κατέληξε.
Στην υπόθεση εμπλέκεται ο ίδιος γιατρός ως κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας με τη μητέρα του Δημήτρη να επισημαίνει στο ThessToday.gr, πως «είναι τραγικό να μας ενώνει ο πόνος από τον θάνατο των παιδιών μας. Περιμένουμε η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της για να δικαιωθούν οι ψυχές των παιδιών μας».
Ν. Διαλυνάς: Τραγελαφικό να προτείνονται μάρτυρες υπεράσπισης μέλη του Ιατρικού Συλλόγου
«Η δίκη διεξήχθη σε πολύ φορτισμένο κλίμα, ειδικά όταν άρχισε να καταθέτει η μητέρα του παιδιού, η οποία περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση υγείας του παιδιού της, τους αφόρητους πόνους, και την αδιαφορία του κατηγορουμένου γιατρού, αλλά και του υπόλοιπου νοσηλευτικού προσωπικού» αναφέρει στο ThessToday.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς.
Εκείνο το οποίο προκαλεί αίσθηση, σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, είναι ότι προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, «ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, οι οποίοι ουσιαστικά θα κληθούν αργότερα να αποφασίσουν για την πειθαρχική ή μη τιμωρία του γιατρού, για το αδίκημα το οποίο κατηγορείται. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το τραγελαφικό του γεγονότος. Τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα, και η αγανάκτηση των γονιών πολύ μεγάλη. Αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις κατά την διάρκεια της δίκης, σχετικά με την λειτουργεία του νοσοκομείου, αλλά και με το γεγονός ότι ένας χειρουργός ανέλαβε να νοσηλεύσει και να χειρουργήσει ένα ανήλικο παιδί, χωρίς να είναι ο ίδιος παιδοχειρουργός». καταλήγει.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.
ένας γενικός χειρουργός (χειρουργός ενηλίκων) μπορεί, επιτρέπεται και επιβάλλεται να χειρουργήσει παιδάκια όταν δεν υπάρχει παιδοχειρουργός ή δυνατότητα διακομιδής. Ο τρόπος λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας εμφανίζεται εδώ πολύ ύποπτος.