Η Δρ Μοριακής Βιολογίας, Λαοκρατία Λάκκα, είναι θεία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, η γιαγιά του κ.Τσίπρα, και η μητέρα της ήταν εξαδέλφες. Ο Αλέξης Τσίπρας, βαπτίστηκε το 1975, από την αδελφή της Λαοκρατίας, παίρνοντας το όνομα της γιαγιάς του, Αλέξως.
Η Λαοκρατία Λάκκα έχει μια πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή. Γεννήθηκε το 1943, στο χωριό Αθαμάνιο στις παρυφές των Τζουμέρκων. Η οικογένειά της, ήταν Αριστερή και μάλιστα ο πατέρας στο ΕΑΜ, έτσι την βάφτισαν οι αντάρτες, δίνοντάς της το όνομα Λαοκρατία.
Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ήρθε ο καιρός να βγάλει ταυτότητα, οι αστυνομικοί, δεν δέχτηκαν να γράψουν ολόκληρο το όνομά της, και ανέγραψαν το μισό, δηλαδή μόνο …Κρατία, χωρίς το πρώτο συνθετικό, δηλαδή το Λαό.
Το όνομά της, τής δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, σε όλη την περίοδο, από τον Εμφύλιο μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας. Στην Μεταπολίτευση, άλλαξαν βέβαια τα πράγματα και χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν ο Τάκης Λαμπρίας, την σύστησε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εκείνος της πρόσφερε ένα τριαντάφυλλο, λέγοντας «Να χαίρεσαι το όνομά σου!».
Η Λαοκρατία, υπήρξε άριστη μαθήτρια και στις αρχές του 1960, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί, κάποιος γνωστός της την φώναξε με ολόκληρο το όνομά της και οι Εκοφίτες, την έβαλαν στο μάτι, και την έδερναν όποτε έβρισκαν ευκαιρία. Ως ισχυρή προστασία της είχε, τους συμφοιτητές της, που τότε αγωνίζονταν για το 1-1-4 και το 15%. Έγινε μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, συνδέθηκε με τη νεολαία Μπέρτραντ Ράσσελ (που οργάνωσε την πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης) και αργότερα με τους Λαμπράκηδες.
Στα προδικτατορικά αυτά χρόνια, η σπουδάζουσα της Νεολαίας ΕΔΑ, είχε κέντρο δράσης το σπίτι της Λαοκρατίας, το οποίο και ονόμαζαν Λορδοκομείο, όχι λόγω κάποιου Λόρδου, αλλά λόγω της λόρδας (φτώχειας).
Στο Λορδοκομείο, το σπίτι της Λαοκρατίας Λάκκα, έζησε για μεγάλο διάστημα και ο Άγγελος Παπούλιας, πρόσωπο ηρωικό για το τότε φοιτητικό κίνημα, αφού ήταν αυτός που έριξε το σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία» και φιλοτέχνησε τα πλακάτ με τους «Γάμους της Παιδείας».
Οι φοιτητές που συγκεντρώνονταν στο σπίτι της Λαοκρατίας Λάκκα, δηλαδή στο Λορδοκομείο, έβγαζαν και περιοδικό με το όνομα «Λόρδα». Τα πλακάτ που σηκώθηκαν στις διαδηλώσεις για το 15%, σχεδιάζονταν εντός Λορδοκομείου.
Σε μια σπάνια φωτογραφία της εποχής διασώζεται η όψη αυτών των πλακάτ. Στο ένα, παριστάνεται η Παιδεία σαν νύφη. Στο άλλο, ο γαμπρός, νεαρός φοιτητής. Σε τρίτο πλακάτ στέκει βλοσυρός ο κακός θείος που δεν θέλει να δώσει την προίκα και να ευτυχήσει το νέο ζευγάρι. Ο κακός θείος αντιστοιχούσε στον υπουργό Παιδείας Κασιμάτη που δεν έδινε την προίκα (το 15%) στην Παιδεία, ενώ όλο το δρώμενο έπαιρνε την μορφή γαμήλιας πομπής, με βιολί, κιθάρα και τραγούδι.
Ο πατέρας της Λαοκρατίας Λάκκα, Δήμητρης Λάκκας, στον Εμφύλιο πολέμησε στον Δημοκρατικό Στρατό ως αξιωματικός, αλλά μετά την ήττα, διέφυγε στην Τσεχοσλοβακία. Η υπόλοιπη οικογένεια της Λαοκρατίας Λάκκα, παρέμεινε στην Ελλάδα, σταμπαρισμένη όμως ως κομμουνιστική. Ο κίνδυνος υπήρχε ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα όταν έγινε η Δικτατορία. Τότε, τους βοήθησε να διαφύγουν στο εξωτερικό, ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα.
Η Λαοκρατία Λάκκα, νόμισε πως απέφυγε τον κίνδυνο της Δικτατορίας, φεύγοντας για την Τσεχοσλοβακία, όμως εκεί, έπεσε πάνω στα δραματικά γεγονότα της Άνοιξης της Πράγας και στην εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Δυστυχώς, μεγαλύτερος για αυτήν κίνδυνος υπήρχε εκεί, αφού ο πατέρας της, είχε πάρει το μέρος του Ντούμπτσεκ και όχι των Σοβιετικών. Μαζί με τη μητέρα της η Λαοκρατία Λάκκα, αναγκάστηκαν να φύγουν και από εκεί, και έφθασαν στο Παρίσι, βρίσκοντας κατάλυμα σε κάποιο φτηνό ξενοδοχείο.
Νύχτα άκουσαν κρότους και φωνές. «Τι γίνεται Λαοκρατία; Και εδώ γίνεται δικτατορία;» είπε ξυπνώντας έντρομη η μητέρα της. Ήταν τα γεγονότα του Μάη 1968. Ακολουθούν πολλές περιπέτειες από τόπο σε τόπο, σε έναν αγώνα της Λαοκρατίας να ξαναενωθεί η οικογένεια, να φέρει τον πατέρα της στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα να συνεχίσει τις σπουδές στον τομέα που αγαπούσε.
Αυτά και άλλα περιπετειώδη, έχει να διηγηθεί η Λαοκρατία Λάκκα, η οποία μάλιστα έβγαλε τελευταία και βιβλίο με τίτλο «Λόγω Λαοκρατίας» και υπότιτλο «Ένας περίπατος σε όσα έζησα ως άτοπη και μετέωρη» (Εκδόσεις Εύμαρος).