Λεηλατούνται οι τράπεζες στη Γάζα – «Εξαφανίστηκαν» 120 εκατ. δολ. μέσα σε μόλις δύο μήνες

Κοινοποίηση:
8fe170e88230eba2660e1a4961aab834_XL

Ένοπλες συμμορίες, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που υποστηρίζονται από τη Hamas, έχουν λεηλατήσει τουλάχιστον 120 εκατ. δολάρια από τράπεζες στη βόρεια Γάζα μόλις τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο λωρίδα υποφέρει από σοβαρή κρίση μετρητών.

Οι κλοπές ανήλθαν σε τουλάχιστον το ένα τρίτο των μετρητών που ήταν αποθηκευμένα σε θησαυροφυλάκια, σύμφωνα με εκτιμήσεις στα μέσα Μαΐου που είδαν οι Financial Times.
Περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον είναι σφραγισμένα σε τραπεζικές θυρίδες στη βόρεια Γάζα, μερικά «ενταφιασμένα» σε σκυρόδεμα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη λεηλασία μετά την κατάρρευση της πολιτικής τάξης στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι ληστείες έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων ότι ορισμένα από τα κεφάλαια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την εξέγερση της Hamas, καθώς η μαχητική ομάδα αποκτά τον έλεγχο των σπάνιων τραπεζογραμματίων στην κλειστή οικονομία εν καιρώ πολέμου του πολιορκημένου θύλακα.
Η σύγκρουση και οι ισραηλινοί περιορισμοί στην κυκλοφορία μετρητών και θωρακισμένων αυτοκινήτων έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα φυσικού χρήματος.
Οι κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος μια εβδομάδα νωρίτερα για να συμμετάσχουν στην ουρά για ένα μηχάνημα ανάληψης μετρητών στο κέντρο της Γάζας, ένα από τα ελάχιστα λειτουργικά μηχανήματα που έχουν απομείνει για περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα στη λωρίδα.

Έκτακτα μέτρα

Οι πιο δραματικές ληστείες τραπεζών σημειώθηκαν στις 17 και 18 Απριλίου, λίγο μετά την επιλογή της Τράπεζας της Παλαιστίνης -του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη- να ρίξει σκυρόδεμα γύρω από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματός της στην κάποτε πολυτελή συνοικία του Ριμάλ.
Το έκτακτο μέτρο δεν έκανε καμία διαφορά.
Μια έκρηξη ξέσπασε στο υποκατάστημα στις 17 Απριλίου.
Ένας μάρτυρας είπε στους FT ότι τα τραπεζογραμμάτια κυμάτιζαν στον αέρα.
Οι κλέφτες διέφυγαν με περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στους μετόχους της τράπεζας και είδαν οι FT.
Την επόμενη μέρα, η τράπεζα είπε στους πελάτες και τους εμπόρους να έρθουν στο υπόλοιπο υποκατάστημα ώστε να μπορούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους πριν κλαπούν περισσότερα μετρητά.
Αντίθετα, όταν άνοιξαν τις πόρτες, βρήκαν «ένοπλες ομάδες ήδη μέσα στο υποκατάστημα», σύμφωνα με το έγγραφο.
Ακούστηκαν πυροβολισμοί και ένας υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο πριν αναγκαστούν άλλοι να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια υπό την απειλή όπλου.
Η τράπεζα υπολόγισε ότι 36 εκατομμύρια δολάρια κατασχέθηκαν σε αυτή τη δεύτερη ληστεία, «κατασχέθηκαν κατόπιν εντολής»…από την ανώτατη αρχή στη Γάζα», μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Hamas, η οποία κυβέρνησε την περιοχή πριν από τον πόλεμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response