Λεπτοσπείρωση: Στα νησιά του Ιονίου η μεγαλύτερη συχνότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Εφέτος έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Τα κρούσματα από το 2004.

Ανησυχία έχει προκληθεί στη βόρεια Κέρκυρα, καθώς τους τελευταίους μήνες δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από λεπτοσπείρωση. Και οι δύο κατοικούσαν στο χωριό Καρουσάδες. Ο πρώτος ασθενής κατέληξε τον περασμένο Μάιο και ο δεύτερος την περασμένη Παρασκευή.

Τον Μάιο υπήρξε και δεύτερο κρούσμα, με τον ασθενή να μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ωστόσο η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Τα δύο κρούσματα του Μαϊου ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένας αλλοδαπός τον οποίο είχε ως υπάλληλο για δουλειές στα χωράφια. Ο ηλικιωμένος έχασε τελικά τη ζωή του.

Τα περιστατικά επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας και ενημέρωσε σχετικώς τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία

Νωρίτερα εφέτος (τον Ιανουάριο) είχε χάσει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση και ένας 57χρονος στη Ζάκυνθο.

1,52 κρούσμα ανά 100.000 κατοίκους

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από το 2004 έως το 2022, τα νησιά του Ιονίου είναι η περιφέρεια της χώρας με την μεγαλύτερη μέση ετήσια συχνότητα.

 

Η αναλογία είναι 1,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς έχουν καταγραφεί 58 κρούσματα σε μία περιοχή που έχει 204.532 μόνιμους κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2021. Και αυτό τη στιγμή που τις ίδιες χρονιές, σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικώς 434 κρούσματα.

λεπτοσπείρωση

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 19 χρόνια το 13,3% όλων των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα σημειώνεται στα Ιόνια νησιά.

Επιβιώνει πολύ καιρό στο περιβάλλον

Η λεπτοσπείρωση προκαλείται από το βακτήριο λεπτόσπειρα (Leptospira). Το βακτήριο αυτό εκ φύσεως φέρουν τα άγρια τρωκτικά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Μπορεί, όμως, να αποικίζει και πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα.

Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες). Ο άνθρωπος μολύνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της επαφής του βακτηρίου με πληγή στο δέρμα
  • Μέσω της επαφής του βακτηρίου με τους βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα)
  • Με την κατάποση υγρού ή τροφής που περιέχει ζωντανή λεπτόσπειρα

Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2004-2022, λεπτοσπείρωση κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν οι μεσήλικες άνδρες. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 82,5% των κρουσμάτων. Η δε μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 52,4 έτη.

λεπτοσπείρωση

Το επάγγελμα επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η πλειονότητα των ανθρώπων  που εκδήλωσαν λεπτοσπείρωση (το 56,7%) είχαν αγροτική ή κτηνοτροφική ενασχόληση. Πολλοί άλλοι έκαναν άλλα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου. Αναλυτικότερα οι ασθενείς ήταν:

  • Αγρότες (ποσοστό 47,7% των κρουσμάτων)
  • Κτηνοτρόφοι (9%)
  • Εργάτες σε αποχετεύσεις (1,7%)
  • Κρεοπώλες (0,5%)
  • Άλλα επαγγέλματα με κίνδυνο αυξημένης έκθεσης (6,1%)

Επιπλέον, από τους ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ιστορικό επικίνδυνης επαγγελματικής δραστηριότητας, περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 12,1%) είχαν επαφή με τη φύση, καθώς:

  • Είχαν κατασκηνώσει στη φύση
  • Είχαν κάνει σπορ σε στάσιμα νερά ή λίμνες
  • Είχαν ασχοληθεί με το κυνήγι
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: