Λευκός Οίκος προς Ισραήλ: Με ολοκληρωτικό πόλεμο δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στο Βόρειο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
102547e0c7ee539efc2b2cd3c156a9e6_XL

Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια τους ανθρώπους στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Hezbollah ή το Ιράν, δήλωσε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.

Το Ισραήλ έπληξε περισσότερους στόχους στον Λίβανο την Κυριακή (29/9), πιέζοντας τη Hezbollah με νέες επιθέσεις μετά τη δολοφονία του αρχηγού της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, Hassan Nasrallah.
Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να καταστήσει τις βόρειες περιοχές του ασφαλείς από πυραύλους της Hezbollah και να επιτρέψει σε χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν.
«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Hezbollah , και σίγουρα με το Ιράν, δεν είναι ο τρόπος να γίνει αυτό.
Αν θέλετε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και βιωσιμότητα, πιστεύουμε ότι η διπλωματική οδός είναι η σωστή πορεία», είπε ο Kirby στο CNN.
Οι ΗΠΑ είναι ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν για να δουν τι κάνει η Hezbollah για να προσπαθήσει να καλύψει το ηγετικό της κενό «και συνεχίζουν να συζητούν με τους Ισραηλινούς για το ποια είναι τα σωστά επόμενα βήματα», είπε.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν και 6.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η κυβέρνηση είπε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι – το ένα πέμπτο του πληθυσμού – είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
«Δεν έχουμε αποκαλύψει το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε απαραιτήτως την τακτική εκτέλεση (των στρατιωτικών ενεργειων) με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά την προστασία [των αμάχων]», είπε ο Kirby, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ ήταν σιδερένια.
Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο (28/9) ότι θα υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφάλειας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει για τις ενέργειες του Ισραήλ.
«Είδαμε τη ρητορική αυτή από την Τεχεράνη.
Θα παρακολουθήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουν», είπε ο Kirby.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response