Ληστεία Δρέσδη: Οι δράστες του απίστευτου ριφιφί της μεγαλύτερης ληστείας έργων τέχνης στη σύγχρονη ιστορία

Κοινοποίηση:
1-80

Ληστεία Δρέσδη: Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε χθες τρία μέλη μιας συμμορίας ληστών, που έλαβαν μέρος στις δύο εντυπωσιακότερες ληστείες των τελευταίων ετών στη Γερμανία. Οι συλληφθέντες είναι οι ληστές της συλλογής κοσμημάτων του μουσείου της Δρέσδης και αποτελούν μέλη συμμορίας Λιβανέζων μεταναστών που κατοικούν στη συνοικία του Νόικελν στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να συμμετείχε και στη ληστεία στο μουσείο Μπόντε στις 27 Μαρτίου 2017 στο Βερολίνο, από όπου οι δράστες άρπαξαν με τη βοήθεια καροτσιού οικοδομής και σκέιτμπορντ, αναμνηστικό νόμισμα βάρους 100 κιλών, κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, με αξία μεγαλύτερη των 4 εκατ. ευρώ.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης η αστυνομία πραγματοποίησε 18 εφόδους και έρευνες σε διαμερίσματα, χώρους στάθμευσης και οχήματα και συνέλαβε τους τρεις υπόπτους, που κατηγορούνται ότι διείσδυσαν στο μουσείου του Πράσινου Θησαυροφυλακίου στη Δρέσδη τον Νοέμβριο του 2019, από όπου αφαίρεσαν συλλογή κοσμημάτων του 18ου αιώνα. Από την αστυνομία δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το όνομα ενός εκ των ληστών. Πρόκειται για τον 23χρονο Ουισάμ Ρέμο, μέλος της ομώνυμης συμμορίας Λιβανέζων του Νόικελν, που είχε καταδικασθεί τον Ιανουάριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για τη ληστεία στο μουσείο Μπόντε, αλλά παρέμενε ελεύθερος με αναστολή έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ληστεία Δρέσδη: «Η μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στη σύγχρονη ιστορία»

Κατά τη διάρρηξη στο μουσείο του Πράσινου Θησαυροφυλακίου στη Δρέσδη οι κάμερες ασφαλείας του μουσείου κατέγραψαν τους δράστες να αφαιρούν σιδεριά από παράθυρο του ισογείου τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 2019, προτού κατευθυνθούν σε προθήκη, σπάσουν το τζάμι της με τσεκούρι και αφαιρέσουν βαρύτιμα κοσμήματα. Παρότι η αστυνομία έφθασε στο σημείο πέντε λεπτά αφότου ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, οι δράστες είχαν ήδη προλάβει να διαφύγουν. Η αξία των κοσμημάτων εκτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ. Οι ληστές είχαν πυρπολήσει μετασχηματιστή ηλεκτρικού, προκαλώντας μπλακάουτ στην περιοχή, προτού εισβάλουν στο μουσείο, ενώ εγκατέλειψαν τον τόπο του εγκλήματος με μαύρο αυτοκίνητο Audi, το οποίο αργότερα έκαψαν.

Άγνωστη η τύχη των κλοπιμαίων

Η αστυνομία κατάφερε, όμως, να τους αναγνωρίσει χάρη στις εικόνες των καμερών ασφαλείας, αλλά και σε ίχνη DNA που είχαν παραμείνει στο εσωτερικό του καμένου αυτοκινήτου. Άγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη των κλοπιμαίων, αν και οι Αρχές πιστεύουν ότι τα κοσμήματα διαλύθηκαν για να πουληθούν πιο εύκολα ως πολύτιμοι λίθοι και χρυσός. Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της συλλογής, το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης, 41 καρατίων, απουσίαζε από τις προθήκες του μουσείου, καθώς είχε σταλεί για να εκτεθεί προσωρινά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ο Αύγουστος ο Δυνατός

Για την ιστορία από το 1723, ο Αύγουστος ΙΙ, ο επιλεγόμενος Δυνατός, εκλέκτορας της Σαξονίας και βασιλιάς της Πολωνίας, είχε μεταφέρει σ’ αυτό το Πράσινο Θησαυροφυλάκειο, το οποίο είχε κατασκευαστεί τον 16ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, την προσωπική συλλογή του με κοσμήματα και έργα της Αναγέννησης ή μπαρόκ.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: