Πολεμικοί τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου – Η Τουρκία παίζει επικύνδυνο παιχνίδι στην περιοχή, προειδοποιεί ο Μακρόν – Σε καθοριστικό σημείο ο λιβυκός εμφύλιος
Όσο η Λιβύη βρίσκεται στο «κόκκινο», τόσο κλιμακώνεται και η ενόχληση δυτικών ηγετών και αξιωματούχων από τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η κατάληψη της Σύρτης είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να βάλει χέρι στις πετρελαιοπηγές της περιοχής. Εάν θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη και διαπιστώσει ότι θα βρει απέναντί του αποφασισμένους αντιπάλους, πιθανόν να διαπραγματευτεί τη διχοτόμηση της Λιβύης, αφήνοντας, όμως, την ανατολική Λιβύη χωρίς αξιόλογους πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
Στη Λιβύη μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ δύο στρατοπέδων, αλλά συνάμα διεξάγεται και ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Η επιβολή του ενός ή του άλλου θα καθορίσει την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο αν η «καρδιά» της θα μετατραπεί ατύπως πλην ουσιαστικά σε «τουρκική λίμνη».
Δεν χωράει αμφιβολία ότι εάν θέσει υπό τον έλεγχό του την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει μία στρατηγικής εμβέλειας νίκη. Θα αποκτήσει πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και βαρύνοντα γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο. Θα μπορεί, μάλιστα, να ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στην Ιταλία και στην Ευρώπη, με όπλο τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.
Ως γνωστόν, η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά, στηρίζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Ενδιαφέρον, μάλιστα, προκαλεί η αποκάλυψη του Middle East Online, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Σάρατζ έχει ήδη πληρώσει 12 δισ. δολάρια στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της. Στην αντίπερα όχθη, ο Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Οι πολεμικοί τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου επιβεβαιώνουν το καθοριστικό σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λιβυκός εμφύλιος. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε πως εάν απειληθεί η Σύρτη θα παρέμβουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προς την Αίγυπτο, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό μέτωπο στους κόλπους του Αραβικού Κόσμου.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την προειδοποίηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο περί κήρυξης πολέμου από το Κάιρο. Ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία δήλωσε ότι «ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό». Για μια ακόμα φορά η Άγκυρα υποτιμά την αποφασιστικότητα των αντιπάλων της. Μέχρι τώρα της έχει βγει, αλλά η Ιστορία διδάσκει πως έρχεται η στιγμή που αυτού του τύπου η αλαζονεία μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.
Η Γαλλία, βλέποντας την παραδοσιακή επιρροή της να μειώνεται στην περιοχή, υψώνει τους τόνους, στοχεύοντας ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Από την πλευρά τους «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Την ίδια θέση υιοθέτησε και η Βρετανία: «Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office. Η κατά τα άλλα χλιαρή Ιταλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο τοποθετήθηκε ως εξής: «Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από κάθε απόπειρα διαίρεσής της».
Παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, είχαμε και εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Οι προτάσεις Τσαβούσογλου για διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων έπεσε στο κενό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν να ξαναπιάσει το νήμα. Κατηγόρησε ξανά ψευδώς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Αναφέρθηκε στον Έβρο, μιλώντας για απάνθρωπες συμπεριφορές σε βάρος των προσφύγων!
Ο Τσαβούσογλου επίσης άλλαξε ύφος, δηλώνοντας ότι κανείς δεν θα σταματήσει τα γεωτρύπανα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Süddeutsche Zeitung σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, απάντησε: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».