Λιβύη: Μιλούσαν για τραυματίες ενώ είχαν δώσει εντολή στο C-130 να έχει σάκους για τις σορούς

Κοινοποίηση:
elliniki_apostoli

Ακόμη ένα «επιτελικό» μπάχαλο αποκαλύπτεται στον απόηχο του τραγικού θανάτου των πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη.

Την ώρα που κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ μεταδίδουν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Βεγγάζη, ρεπορτάζ αποκαλύπτει το αλαλούμ και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ δεν είχε ξεκαθαριστεί το ποιος είχε την ευθύνη της ελληνικής αποστολής από τη στιγμή που έφτασε στη Λιβύη. Δεν ήταν σαφές εάν ήταν διπλωματική ή στρατιωτική αποστολή, γεγονός το οποίο έχει να κάνει με το ποιος έχει γενικό πρόσταγμα. Ο Γενικός Πρόξενος Σταύρος Βενιζέλος και κατ’ επέκταση το υπουργείο Εξωτερικών ή το αρχαιότερο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Πηγές μάλιστα που επικαλείται η έρευνα αναφέρουν ότι την οργάνωση της αποστολής ανέλαβε η Διεύθυνση «Help Aid» του ΥΠΕΞ με τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι 16 από τα 19 μέλη της αποστολής προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό που φαίνεται να οδήγησε στο μπάχαλο με τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφορά κυρίως στη μεταφορά πληροφοριών, η οποία «ήταν ιδιαίτερα προβληματική». Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι κανείς από την ελληνική αποστολή δεν διέτρεχε κίνδυνο για τη ζωή του ενώ μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχαν εντοπιστεί όλα τα μέλη της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δυστύχημα έλαβε χώρα περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στην Αθήνα λίγη ώρα μετά έκαναν λόγο για σφοδρή σύγκρουση με νεκρούς και τραυματίες. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν  ότι αρχικά ζητήθηκε στο πλήρωμα του C-130 που τέθηκε σε ετοιμότητα για να μεταβεί στη Βεγγάζη να έχει μαζί του σάκους για τον επαναπατρισμό σορών.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ένας πομπός πληροφοριών ήταν η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης ενώ οι αρχικές πληροφορίες που είχε η ελληνική πλευρά έκαναν λόγο για νεκρούς.

«Οι αναφορές που έφτασαν στην Αθήνα από Έλληνες αξιωματούχους μιλούσαν για τραυματίες, όμως, παράλληλα αναζητούνταν τουλάχιστον πέντε μέλη της αποστολής, για τα οποία κανείς δεν γνώριζε αν βρίσκονται εν ζωή ή αν κατέληξαν μετά το δυστύχημα. Η σύγχυση ήταν τέτοια που ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για τραυματίες, ακριβής εικόνα υπήρχε μόνο για 14 μέλη της αποστολής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρόλο που οι πληροφορίες ήταν αρκετά διαφορετικές από την αρχική ενημέρωση που είχε η ελληνική πλευρά, η οποία μιλούσε και για νεκρούς, δεν υπήρξε προσπάθεια εξακρίβωσης της εγκυρότητάς τους και ακολούθησε στις 19:34 η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: