Τα γαλακτοκομικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια, κυρίως ερευνητών των Πανεπιστημίων Harvard και Tufts.
Οι ειδικοί εξέτασαν τη σχέση των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Μελέτη με 3.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περιλάμβαναν λιπαρά από γαλακτοκομικά στη διατροφή τους, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι όσοι παραλείπουν τα γαλακτοκομικά ή μειώνουν την κατανάλωσή τους, τρώνε περισσότερους κατεργασμένους υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.
Άλλη μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 200.000 ανθρώπους για αρκετές δεκαετίες εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη λιπαρών από γαλακτοκομικά και την καρδιακή νόσο.
Δεν διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου σε όσους έτρωγαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αν και ο κίνδυνος μειώθηκε όταν οι θερμίδες από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών αντικαταστάθηκαν με θερμίδες από φυτικά λιπαρά (πολυακόρεστα) ή δημητριακά ολικής αλέσεως, κατά 24% και 28%, αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 6% εάν αυτές οι θερμίδες αντικαθίσταντο από άλλους τύπους κορεσμένων λιπαρών, όπως το κόκκινο κρέας.
Ένα τρίτο τμήμα της έρευνας αφορούσε την επανεξέταση εννέα μελετών που εστίαζαν στο βούτυρο, πηγή κορεσμένων λιπαρών, και τον ρόλο του στις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και άλλες αιτίες θανάτου. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ενώ τα λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι πιο υγιεινά, μικρές ποσότητες βουτύρου δεν είναι πιθανό να σας βλάψουν.
Το συμπέρασμα των παραπάνω ερευνών είναι για ακόμη μια φορά η τήρηση του μέτρου. Είναι σίγουρα πιο υγιεινό να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, μπορείτε όμως αραιά και πού να τρώτε λίγο βούτυρο, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά ή τυρί.