Την παρέμβαση της κυβέρνησης με σκοπό συγκρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κινούνται σε δύο άξονες, με τον πρώτο να αφορά στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ο δεύτερος στα ελληνικά νοικοκυριά.
Όπως σημείωσε ο αρχικά ο πρωθυπουργός τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρήθηκε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία, χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε -αυτή είναι και μία αιτία του προβλήματος. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς, γιατί περί στρέβλωσης πρόκειται, είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή της χονδρικής, αυτό θα ‘χτυπήσει”, εάν δεν κάνουμε κάτι, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου», εξήγησε.
«Ταυτόχρονα, δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.
Συνεπώς με απόφαση της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι επιβάλλεται για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε το κράτος να εκμεταλλευτεί αυτά τα έσοδα και να ανακουφίσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο.
«Πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
Αναφερόμενος στο τέλος που επιβάλλεται, εξήγησε ότι αποτελεί μία έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδώντων παραγωγών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ερωτηθείς αν θα επεκταθεί η επιδότηση και για τον μήνα Σεπτέμβριο απάντησε ότι σε πρώτη φάση σκοπό της κυβέρνησης είναι να επιδοτηθεί ο Αύγουστος.
Να σημειωθεί ότι, αύριο το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης θα εξειδικεύσει τα εν λόγω μέτρα.
«Θα εξηγήσει τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά και θα δώσει παραπάνω πληροφορίες για το πώς θα επιβληθεί το τέλος και ποιο θα είναι το όφελος, τελικά, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τονίζω ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Επιμένουμε πάρα πολύ στην ενίσχυση των διασυνδέσεων, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια όταν οι τιμές -το λέω με απλοϊκό τρόπο- είναι πιο συμφέρουσες για εμάς», ανέφερε έπειτα ο πρωθυπουργός.
Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στη συνέχεια ότι από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους θα ενισχυθούν οικονομικά από την κυβέρνηση, καθώς επιβαρύνονται και από την προσωπική διαφορά.
«Θέλω να θυμίσω ότι και με τα διυλιστήρια πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε τα κέρδη του 2023, είναι ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 300 εκατομμύρια αυτό το οποίο έχουμε να εισπράξουμε… Ένα μεγάλο μέρος τους θα το χρησιμοποιήσουμε για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά
Τι είπε για τον πληθωρισμό
Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, είπε πως είναι ένα δομικό πρόβλημα, σημειώνοντας πως αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντική υποχώρησή του.
Εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο, σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις στην αγορά ήταν δραστικές.
Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Στις τιμές «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναφέρθηκε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,
«Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε».
Για το ύψος των αυξήσεων στο κόστος των εισιτηρίων δήλωσε ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές σε σχέση με πέρσι, αλλά μια αύξηση σε σύγκριση με 4-5 χρόνια πριν. «Θέλουμε οι συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν πιο οικονομικές», συμπλήρωσε.
«Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς οικονομικούς προορισμούς», ανέφερε έπειτα ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στην η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και την αξιοπιστία της ακτοπλοΐας της χώρας μας.