Λονδίνο: Σβήστηκε η φωτιά στο Somerset House – Τι απέγιναν τα έργα τέχνης

Κοινοποίηση:
britain

Περισσότεροι από 125 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να κατασβέσουν μια φωτιά που ξέσπασε στο Somerset House, έναν εμβληματικό χώρο τέχνης στο κέντρο του Λονδίνου, ο οποίος φιλοξενεί ανεκτίμητα έργα καλλιτεχνών όπως οι Μονέ, Σεζάν και Βαν Γκογκ.

 

Το μεσημέρι, πυκνοί καπνοί και φλόγες αναδύθηκαν από την ταράτσα του κτιρίου, προκαλώντας ανησυχία στους παρευρισκόμενους. Οι πυροσβέστες αντέδρασαν άμεσα και κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φλόγες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην οροφή του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Ευτυχώς, το προσωπικό και οι επισκέπτες του Somerset House δεν κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Επιπλέον, τα πολύτιμα έργα τέχνης δεν βρίσκονταν στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, γεγονός που αποδεικνύει την προνοητικότητα των υπευθύνων του χώρου. Ο Somerset House είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει μια εκδήλωση breakdancing, η οποία ωστόσο επηρεάστηκε από το συμβάν.

“Μια φωτιά εντοπίστηκε περίπου το μεσημέρι σε μια γωνία της δυτικής πτέρυγας, η τοποθεσία εκκενώθηκε αμέσως και ένημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, η οποία έφτασε πολύ γρήγορα“, δήλωσε ο Jonathan Reekie, διευθυντής του Somerset House Trust. “Η δυτική πτέρυγα αποτελείται κυρίως από γραφεία και εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν έργα τέχνης σε αυτήν την περιοχή” πρόσθεσε.
Η φωτιά βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του μεγάλου συγκροτήματος από την γκαλερί Courtauld που περιλαμβάνει έργα όπως το «Self-Portrait with Bandaged Ear» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και το «The Descent From The Cross» του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς.

Το νεοκλασικό κτήριο ανακατασκευάστηκε σχεδόν πριν από 250 χρόνια μετά την κατεδάφιση του αρχικού Somerset House μετά από παραμέληση. Το αρχικό παλάτι χτίστηκε το 1547 από τον Edward Seymour, δούκα του Somerset, ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α έζησε στο παλάτι ως πριγκίπισσα για πέντε χρόνια πριν ανέβει στο θρόνο.

Πηγή: Associated Press

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: