«Λουκέτο» στα δικαστήρια λόγω της 24ωρης απεργίας

Κοινοποίηση:
δικαστηριο

Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι απεργούν στα δικαστήρια όλης της χώρας, οι οποίοι μαζί με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στη στέγαση των δικαστηρίων καθώς και την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η από κοινού διεκδίκηση αιτημάτων αποφασίστηκε στην χθεσινή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γιώργο Διαμάντη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας Γιώργο Ντερζή, με την ευκαιρία της σημερινής 24ωρης απεργίας των υπαλλήλων στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) έχει προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, καθώς επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, υπηρετούν σήμερα 5.966 υπάλληλοι, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69%.

Όπως επισημαίνουν, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, καθώς οι αμοιβές των δικαστικών υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3.

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, η επίλυση μιας διαφοράς στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, ενώ η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα ποινικά δικαστήρια 4 έως 5 χρόνια.

Στην γνωστοποίηση της απεργίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, επισημαίνουν πως πρόκειται για προειδοποιητική κινητοποίηση των περίπου 6.000 δικαστικών υπαλλήλων της χώρας που υπηρετούν στις Γραμματείες των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας, της Γενικής Επιτροπείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου, Κω και Λέρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΣ…………

Comments are closed.