Λωρίδα της Γάζας – “Κόκκινο” από Χαμάς στους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία

Κοινοποίηση:

Η Χαμάς έχει απορρίψει τις πρόσφατες προτάσεις του Ισραήλ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Εζάτ Ρισκ, στέλεχος της Χαμάς, η αντιπροσωπεία του κινήματος αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

 

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη, με τις διαπραγματεύσεις να είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Η άρνηση της Χαμάς να αποδεχτεί τους όρους του Ισραήλ ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους κατοίκους της περιοχής.

Οι απεσταλμένοι της Χαμάς «συνάντησαν τους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ρισκ.

Η θέση του κινήματος παραμένει αμετάβλητη: η Χαμάς θέλει, όπως επανέλαβε ο Ρισκ, «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (των ισραηλινών στρατευμάτων), την επιστροφή των εκτοπισμένων, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων στη Γάζα».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς.

«Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: