Λωρίδα της Γάζας: «Υπό πίεση τα συστήματα υγείας γειτονικών χωρών» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κοινοποίηση:
γαζα2

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα στην Λωρίδα της Γάζας, με αξιωματικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως εξηγούν, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις γειτονικές χώρες αισθάνονται την πίεση καθώς χιλιάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση από το θύλακα εκκενώνονται για να θεραπεύσουν τραύματα και περίπλοκες καταστάσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι λιγότερα από τα μισά από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν μερικώς από τις 30 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής υποδομής έχει καταστραφεί τους τελευταίους οκτώ μήνες του πολέμου.

«Η επίδραση που αισθάνονται η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία – ως άμεσοι γείτονες των OPT (Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη) – είναι σημαντική», δήλωσε η Hanan Balkhy, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε: «Η Αίγυπτος φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ασθενών, αλλά οι ανάγκες κυμαίνονται από τουλάχιστον 7.000 έως περισσότερους από 11.000 ασθενείς που χρειάζονται εκκένωση, θεραπεία και υποστήριξη».

Η ίδια επεσήμανε πως χρειάζεται περίθαλψη σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, ενώ συμπλήρωσε πως η κατάσταση έχει προκαλέσει πίεση στα ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας στις γειτονικές χώρες. «Δεν είναι σαν να ράβεις μια πληγή», πρόσθεσε η κ. Balkhy, αναφερόμενη στα τυπικά τραύματα που παρατηρούνται μεταξύ ασθενών στη Γάζα και τόνισε: «Είναι σύνθετα κατάγματα, κατάγματα κρανίου, σύνθετα κατάγματα μηριαίου οστού, ρήξεις εσωτερικών οργάνων… Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να μεταφερθούν γρήγορα οι ασθενείς για να λάβουν αυτού του είδους τη φροντίδα».

Υπενθυμίζεται, πως από τις 7 Μαΐου δεν έχουν πραγματοποιηθεί ιατρικές εκκενώσεις, αφού το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της διάβασης της Ράφα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το κλείσιμο της νότιας διέλευσης της Γάζας έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του Οργανισμού να παραδίδει βασικές ιατρικές προμήθειες στον θύλακα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ.
    —-
    ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΛ@ΚΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΣ ,Ο ΚΟΥΛΗ…

Comments are closed.