Λύσσαξαν… κυριολεκτικά στην Τουρκία: Εντατικοί έλεγχοι στα τελωνεία λόγω έξαρσης κρουσμάτων

Κοινοποίηση:
κατάλογος.73

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία έπειτα από την έξαρση κρουσμάτων λύσσας. Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ζητά με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφό της την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλα τα τελωνεία της χώρας.

Ύστερα από σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έξαρση της επικίνδυνης ζωοανθρωπονόσου στη γείτονα χώρα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σημαίνει συναγερμό σε όλα τα τελωνεία της ελληνικής επικράτειας.

Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Για το λόγο αυτό, «και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής».

Στο πλαίσιο αυτό, «οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο».

Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, «αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανση τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλλυσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν την μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο(εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό(ΕΕ) με αριθμό 577/2013(ως ισχύει)».

Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με δερματική επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους.

Η περίοδος επώασης διαρκεί μεταξύ 2 έως 8 εβδομάδων ενώ στον άνθρωπο τα συμπτώματα της λύσσας, τα οποία εκδηλώνονται σταδιακά και καταλήγουν στο θάνατο είναι τα εξής: 
1)Κόπωση, πυρετός, κεφαλαλγία
2)αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
3)γαστρεντερικές διαταραχές
4)διαστολή της κόρης του οφθαλμού
5)σιελόρροια
6)επώδυνοι σπασμοί στους μυς της κατάποσης
7)σπασμοί αναπνευστικών και άλλων μυών
8)απώλεια αισθήσεων
9)παράλυση άκρων
10)θάνατος, μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: