Σε μία απίστευτη μαρτυρία προχώρησε ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης ο οποίος συμμετείχε για πολλές ώρες στις τιτάνιες προσπάθειες κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Πεντέλη.
Ο εθελοντής που μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του προσπαθούσαν μέσα από δασικούς δρόμους να αναχαιτίσουν τις φλόγες που πλησίαζαν σε σπίτια, αποκάλυψε ότι πολλά σπίτια που είχαν βρίσκονταν στο δάσος, είχαν πισίνα αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φροντίσει να εφοδιαστούν με μία πυροσβεστική αντλία
«Εγώ θέλω να επισημάνω το γεγονός, ότι όλα αυτά τα σπίτια που φτιάχτηκαν μέσα στα δάση, δεν έχει φροντίσει κανείς- ενώ μπήκα σε σπίτια με πισίνα– να έχει μία πυροσβεστική αντλία που κάνει 350 ευρώ» είπε αρχικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου, γιατί δεν είχαν τα μέσα οι άνθρωποι», είπε μιλώντας στην κάμερα του Open,
Ανέφερε δε στη συνέχεια: «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι φρόνιμο που η Πολιτική Προστασία εκκένωσε τα σπίτια, γιατί όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, θα μπορούσαν να τις είχαν σβήσει με ένα απλό λάστιχο.
Γενικότερα υπάρχει θέμα πρόληψης. Δεν μας αφήνει το δασαρχείο να απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά και τους κορμούς ανά τα χρόνια που κάνουμε αιτήσεις και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική οργάνωση».
Προ έτους είχα αποστείλει στην Πυροσβεστική την ακόλουθη επιστολή – πρόταση για τις πυρκαγιές, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. αφού θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι μας να έχουμε κατά το δυνατόν την ικανότητα κατασβέσεως. Ουδέποτε έλαβα κάποια απάντηση για την πρότασή μου.
20 – 5 – 2021
Συζητώντας με φίλους εδώ και κάμποσα χρόνια έχω προτείνει το εξής για την ευκολότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, δεδομένης της δυσκολίας να ξαναγεμιστεί με νερό ένα πυροσβεστικό όχημα 3 ή 5 τόνων, που μόλις άδειασε, και θα πρέπει να μεταβεί κάπου, όπου υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός, με αποτέλεσμα απώλεια χρόνου (και λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης) και αναζωπύρωση των εστιών:
1. Όλα τα σπίτια που διαθέτουν πισίνα και είναι γεμάτη, θα πρέπει να δηλώνονται στην Πυροσβεστική, ώστε η Πυροσβεστική να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Έξω από το σπίτι τους θα πρέπει να υπάρχει σύστημα λήψεως του νερού της πισίνας από τους πυροσβέστες σε μία επείγουσα κατάσταση. Φαντασθείτε μία μικρή πισίνα διαστάσεων 4 μέτρων πλάτος επί 5 μέτρα μήκος και επί 1 μέτρο ύψος. Αμέσως – αμέσως πρόκειται για χωρητικότητα 20 τόνων, δηλ. για τέσσερα 5τονα φορτία νερού. Και αυτό ισχύει για πολύ μικρές πισίνες. Υπολογίστε πόσο νερό θα μπορούσαν να αντλήσουν και πόσα βυτιοφόρα από μια μεγάλη πισίνα. Επίσης, φαντασθείτε πόση οικονομία χρόνου θα κάνουν τα βυτιοφόρα της Πυροσβεστικής και πόσο δάσος ή πόσα σπίτια θα γλυτώσουμε με την ταχύτερη λήψη ύδατος.
2. Όλοι οι κάτοχοι δεξαμενών ύδατος (δηλ. όσοι κατέχουν πισίνες) θα πρέπει να εκπαιδευθούν από την Πυροσβεστική σε κατάσβεση πυρκαγιάς και να διαθέτουν υποχρεωτικώς έναν βασικό εξοπλισμό στο σπίτι που έχει την πισίνα, αλλιώς να μην μπορούν να την λειτουργούν. Ο βασικός εξοπλισμός να περιλαμβάνει μία δυνατή αντλία αναρροφήσεως και εκτοξεύσεως ύδατος, η οποία να λειτουργεί με υγρό καύσιμο (βενζίνη ή πετρέλαιο) και όχι με ηλεκτρικό ρεύμα (διότι σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να διακοπεί η παροχή) και να έχει τα απαραίτητα μεταλλικά ακροφύσια ψεκασμού και σωληνώσεις όπως η Πυροσβεστική για να τα χρησιμοποιήσει, όταν τύχει και η φωτιά πλησιάσει το οικόπεδό του. Με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρει να προασπίσει την περιουσία του και την περιουσία των διπλανών του, μέχρι να τον πλησιάσει η Πυροσβεστική με την μεγάλη εμπειρία της και την διασπορά των δυνάμεών της. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτοί να περνούν περιοδικώς από εκπαίδευση μαζί με τους πυροσβέστες. Θέλεις πισίνα κύριε; Θα εκπαιδευτείς στην κατάσβεση πυρκαγιών και η πισίνα σου θα επιτάσσεται, όταν το κρίνει η Πυροσβεστική. Τέλος.
3. Όλα τα οικόπεδα που είναι σε δασική περιοχή θα πρέπει να διαθέτουν μία πεντάτονη τουλάχιστον δεξαμενή ύδατος (υπόγεια κατά προτίμησιν και με σύνδεση με πυροσβεστική), ασχέτως εάν υπάρχει μόνιμη παροχή ύδατος και να διαθέτουν κάποιον εξοπλισμό, επίσης, ώστε να καταφέρουν το αυτονόητο στην έκτακτη περίπτωση. Δεν είναι λίγο να ρίπτεται άπλετο νερό στην φωτιά που σε πλησιάζει από όλους τους γείτονες. Δεν ξέρετε πόσο δάσος θα είχαμε γλυτώσει, διότι αφ’ ενός θα είχε σβήσει η φωτιά και, ακόμη και να μην είχε σβήσει, θα είχαν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην Πυροσβεστική να δράσει καλύτερα και όχι να φεύγει για να γεμίσει τα βυτία της.
4. Θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών με εύφλεκτα δέντρα, όπως τα κωνοφόρα, να εκπαιδεύονται κεντρικώς σε τρόπους κατασβέσεως πυρκαγιών και να υπάρχει σχέδιο εκκενώσεως των περιοχών.
Εάν βρήκατε τις προτάσεις μου ενδιαφέρουσες, κάντε μου ένα τηλεφώνημα.
Να σας έχει ο Θεός καλά. Το λειτούργημά σας είναι ιερό.
Καλό και ασφαλές καλοκαίρι να έχετε.