ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ…!!
Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών είναι σε εθνικό και σε θεσμικό επίπεδο, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα εκδώσει κάποια φυλλάδια για τη χρήση των ελληνικών τοπωνυμίων
Το άρθρο 8, παράγραφος 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών ορίζει ότι «έκαστο Μέρος δεσμεύεται από τις συστάσεις της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων σε σχέση με τη χρήση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων στην επικράτεια του άλλου Μέρους δίδοντας με αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα στη χρήση των ενδωνύμων έναντι των εξωνύμων».
Παρόλο που ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε, ήδη, μία φορά την Σολούν ως Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η Συμφωνία δεν δημιουργεί υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, (σε γραφεία ταξιδιών κλπ).
Αν το κράτος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ελληνικά τοπωνύμια, οι ιδιώτες θα πρέπει να καθορίσουν τις προθέσεις τους και τη διάθεσή τους για το πώς θα αποκαλούν τα τοπωνύμια στην Ελλάδα, δηλαδή με τη ‘μακεδονική’/ σλαβική ονομασία ή την ελληνική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, τι θα συμβεί στα περίφημα λευκά φύλλα που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας στην είσοδο τους στην Ελλάδα.
Βάθος πενταετίας
Ο εκπρόσωπος Μποσνιάκοφσκι ήταν σαφής:
Τα νέα διαβατήρια δεν θα χρησιμοποιηθούν ακόμη, είπε.
Η Συμφωνία προβλέπει μια ‘τεχνική’ μεταβατική περίοδο πέντε ετών μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας.
Έτσι, μέσα σε πέντε χρόνια, ας πούμε μέχρι το 2024, οι ‘Μακεδόνες’ πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν νέα διαβατήρια με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και μέχρι τότε θα βρίσκονται σε ισχύ τα παλαιά.
Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στα σύνορα, σε αυτή τη «μεταβατική» των πέντε ετών που απαιτείται για να εφαρμοσθεί η Συμφωνία…
grid.mk
—
The Hellenic Information Team