ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. ΘΗΛΙΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ! ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Κοινοποίηση:
ιοβε

ΙΟΒΕ: «Μαύρα» τα στοιχεία Θηλιά η ακρίβεια, βάζουν χέρι στις αποταμιεύσεις!

Σημαντική επιδείνωση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση καταγράφει η τελευταία έκθεση για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. «Τρώνε» από τις καταθέσεις τους οι Έλληνες, απαισιόδοξες οι προβλέψεις για το μέλλον.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσής του, η οποία και περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωποι καταναλωτές και νοικοκυριά.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 108 μονάδες από 111,1 που ήταν τον Ιούλιο, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όμως η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι πολίτες απαντούν ότι βλέπουν με απαισιοδοξία την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέρα με την υψηλότατη ακρίβεια.

Ειδικότερα:

⇒ Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες κλιμακώνονται έντονα τον Σεπτέμβριο στις -47,1 μονάδες (έναντι – 35,6). Το 66% (από 55%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -18,5 και -18,8 μονάδες αντίστοιχα.

⇒ Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -42,4 (από -18,5) μονάδες τον Ιούλιο. Το 60% (από 37%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 18%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -8,5 και -7,6 μονάδες αντίστοιχα.

⇒ Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο παρουσίασε έντονη ενίσχυση τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -42,8 (από -17,4) μονάδες. Το 64% (από 42%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 21%, το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -30,1 και -25,7 μονάδες αντίστοιχα.

⇒ Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,6 (από -42,9) μονάδες. Το 59% (από 53%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% (από 6%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -19,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

⇒ Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένησε ελαφρά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -63,8 μονάδες (από -61,9). Το 84% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +3,3 μονάδες στην ΕΕ και στις +3,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.

⇒ Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ στο 14% από 10% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 9%.

⇒ Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί τον βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 52% έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ήπια υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 50%.

⇒ Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε έντονα τον Σεπτέμβριο, στις +19,5 μονάδες, από +3,6 τον Ιούλιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 40% (από 29%), με το 18% των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +21,8 και +19,6 μονάδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΚΑΠΟΤΕ ΛΕΓΑΝΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΤΩΡΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΠΑΜΙΕΣ Η ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ!!!

  2. Να πάρετε μακαρονάκι να πάρετε αυγά να πάρετε κάτι φθηνό να φάτε.Από την στιγμή που δεν διαμαρτύρεται ο Έλληνας και κάθετε και κοιτάει ως θεατής δεν υπάρχει άλλη λύση.

  3. Κανεις πλεον δεν αγοραζει οπως αγοραζε τα περισσοτερα μενουνε στο ραφι ολοι κοιταμε το πιο οικονομικο προιον…,και η εταιριες πλεον θα μειωσουνε το προσωπικο και την παραγωγη για να τα βγαλουνε περα το 2024 θα ειναι πολυ δυσκολη χρονια.
    Βλεπετε τα lockdown τι κανανε φωναζαμε εμεις απο εδω αλλα κανενας δεν μας ακουγε και να τα αποτελεσματα.

  4. Αυτό είναι το σχέδιο, να βάζει ο Έλληνας το χέρι στις καταθέσεις, όποιος έχει δηλαδή.
    Με το πρώτο μνημόνιο, υπήρχε σκέψη να γίνει κούρεμα των καταθέσεων. (Βλέπε Κύπρο)
    Ήξεραν οι κυβερνώντες πολύ καλά πως μόνο τότε θα ξεκούναγε ο Έλληνας από τον καναπέ και θα γινόταν ο κακός χαμός.
    Αντί αυτού κόψανε μισθούς και συντάξεις και τα πήγαν όλα στον Θεό, οπότε χωρίς να φαίνεται πουθενά το κράτος μόνος του ο πολίτης τραβάει από την λίγες οικονομίες που θα μπορούσε να έχει, για μια ώρα ανάγκης όπως έλεγαν και οι παλιοί!

  5. Ο Μασούτης έχει το Ελληνικό ρύζι 5 ευρώ το κιλό. Ήτοι 1700δρχ το κιλό
    ΤΟ ΡΥΖΙ.

    Το χοιρινό στα ίδια λεφτά είναι, γιατί να φάει κάποιος ρύζι;

Comments are closed.