ΜΑ ΠΟΣΟ “ΓΚΑΓΚΑ” Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας εξαιτίας ατυχούς «πυρηνικού» σχολίου της Αμερικανίδας πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
U.S. Ambassador to NATO Kay Bailey Hutchison briefs the media ahead of a NATO defence ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, October 2, 2018. REUTERS/Francois Lenoir

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με «πυρηνική χροιά» προκάλεσε ατυχές σχόλιο της Αμερικανίδας πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, το οποίο ερμηνεύτηκε από τη ρωσική πλευρά ως απειλή προληπτικού πλήγματος εναντίον του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η Χάτσισον δήλωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ ίσως να «έβγαζαν από τη μέση»/ «εξουδετέρωναν» («take out») ρωσικούς πυραύλους που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, παραβιάζουν μια συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών. Το σχόλιο αυτό, όπως επισήμαναν πολλοί, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία/ προειδοποίηση ενός προληπτικού πλήγματος, το οποίο ξεκάθαρα σε αυτή την περίπτωση θα οδηγούσε σε πυρηνικό πόλεμο. Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά για το θέμα, η Χάτσισον είπε πως τα αντίμετρα για την παραβίαση της συνθήκες INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) θα ήταν να «βγουν από τη μέση οι πύραυλοι που είναι υπό ανάπτυξη στη Ρωσία, κατά παράβαση της συνθήκης». Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτό που εννοεί είναι η απόσυρση των πυραύλων ή κάτι άλλο, είπε «απόσυρση, ναι. Το να καταφέρουμε την απόσυρσή τους θα ήταν η επιλογή μας».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη και οργισμένη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε τα σχόλια ως «επιθετικά και καταστροφικά», προσθέτοντας πως θα λάβουν απάντηση από Ρώσους ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ πως δεν κατανοεί την έκταση της ευθύνης και των κινδύνων που εμπεριέχουν επιθετικές ρητορικές τέτοιου είδους. «Η εντύπωση είναι πως οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχουν ιδέα για την έκταση της ευθύνης τους και τον κίνδυνο της επιθετικής ρητορικής. Ποιος έδωσε την άδεια σε αυτή την κυρία να κάνει τέτοιους ισχυρισμούς; Οι αμερικανικός λαός; Ξέρουν οι απλοί Αμερικανοί ότι πληρώνουν από την τσέπη τους τέτοιους υποτιθέμενους διπλωμάτες για να φέρονται τόσο επιθετικά και καταστροφικά;» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Εν τέλει η Χάτσισον προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις, τονίζοντας πως δεν μιλούσε για προληπτικό χτύπημα. Όπως έγραψε σε tweet, «δεν μιλούσα για προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσίας. Αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF, ή θα πρέπει να αναπτύξουμε αντίστοιχες δυνατότητες για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η συγκεκριμένη συνθήκη του 1987 απαγορεύει πυραύλους μέσου βεληνεκούς που είναι ικανοί να πλήξουν την Ευρώπη ή την Αλάσκα.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η Μόσχα δεν συμμορφώνεται με τη συνθήκη. «Αυτό που εννοούσε η πρεσβευτής Χάτσισον ήταν η βελτίωση της συνολικής στρατηγικής άμυνας και αποτροπής. Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην τήρηση των υποχρεώσεών τους ως προς τον έλεγχο των εξοπλισμών και αναμένουν η Ρωσία να κάνει το ίδιο».

(με πληροφορίες από Washington Post, RT, Reuters)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: