Σε εγρήγορση καλεί τους επαγγελματίες υγείας, ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας- πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) για το πολυανθεκτικό παθογόνο candida auris, που έχει προκαλέσει επιδημίες σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, όμως, γιατί στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί προς το παρόν.
«Άμεσα πρόκειται να αποσταλούν από τον ΕΟΔΥ οδηγίες στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ήδη γίνει από την Εταιρεία Βιοπαθολογίας και την Εταιρεία Μυκητολογίας ειδικά σεμινάρια στους εργαστηριακούς γιατρούς των νοσοκομείων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν στο πότε πρέπει να υποπτεύονται ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μύκητα» δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η υπεύθυνη του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.
Εξηγεί ότι η ταυτοποίηση του μύκητα είναι το βασικό μέτρο πρόληψης, επειδή είναι δύσκολη, γιατί εμφανίζει αντοχή σε σοβαρές κατηγορίες φαρμάκων. «Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς, γιατί αν δεν υπάρχει άμεση ταυτοποίηση, μία λάθος θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση. Επίσης ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντοςείναι ένα κομμάτι αυτής της πρόληψης» προσθέτει.
Στο 30-40% η θνητότητα
Ο candida auris είναι ένας μύκητας, ο οποίος μεταδίδεται όπως και τα απλά βακτήρια μέσα στα νοσοκομεία, κυρίως με την επαφή, λέει η κ. Κοντοπίδου. «Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Γι’ αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο».
Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ. λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ. ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ. καθετήρες. Δηλαδή, ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν. Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται στο 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς μπορεί να αγγίξει το 60%, λέει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.
Περιστατικά επιδημιών έχουν εμφανιστεί σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλίακαι Γερμανία. Στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη. «Στην Ευρώπη εμφανίζονται περιστατικά επιδημιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία και σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου» αναφέρει η κ. Κοντοπίδου. Η εκπομπή θα μεταδοθεί το Σάββατο 18 Απριλίου 2019.