Λίγα μόλις 24ωρα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έπληξε κυρίως την Αττική και την Εύβοια, ο καιρός τις επόμενες ώρες αναμένεται να παρουσιάσει ξανά ραγδαία μεταβολή με κύριο χαρακτηριστικό -αυτή τη φορά- τις σφοδρές καταιγίδες.
Προτού λιώσουν τα χιόνια, οι εν λόγω περιοχές καθώς και κάποιες ακόμη στις οποίες θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε εγκαίρως έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προβλέποντας νέα κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια. Η επιδείνωση ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής από τα δυτικά και βόρεια, ενώ τις επόμενες ώρες θα επηρεάσει περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική.
Λέκκας: «Υψηλός ο πλημμυρικός κίνδυνος για την Αττική»
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, επισημαίνει ότι δεν αναμένονται τόσο μεγάλα ύψη βροχής, ωστόσο η βροχόπτωση θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω του χιονιού δεν έχει λιώσει.
«Ο πλημμυρικός κίνδυνος για την Αττική είναι υψηλός σε όλα τα επίπεδα» διαμηνύει, εκφράζοντας την αμφιβολία του αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλο πρόβλημα τον μη καθαρισμό των δρόμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξ ου και τις καλεί να καθαρίσουν άμεσα το χιόνι πάνω από υδρορροές, φρεάτια και γενικότερα όλες τις πιθανές εισόδους του αποχετευτικού συστήματος.
Πού θα δημιουργηθούν προβλήματα
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου, οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για πλημμυρικά φαινόμενα είναι οι εξής:
Αττική
Εύβοια
Πελοπόννησος
Όπως επισημαίνει, άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν γενικότερα οι περιοχές που περιμένουμε ισχυρές βροχές με τη μορφή μπόρας και καταιγίδας, δηλαδή έντονη βροχόπτωση. «Κοντά σε περιοχές με ποτάμια που φουσκώνουν ή χείμαρρους, εκεί θα δημιουργηθούν προβλήματα».
Πάντως, η κακοκαιρία αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας, δηλαδή στην Αττική θα «χτυπήσει» από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής.
Το πρόβλημα εστιάζεται στη μεγάλη ποσότητα νερού που θα συσσωρευτεί αφενός λόγω της βροχής και αφετέρου από το απότομο λιώσιμο του χιονιού. «Η ποσότητα αυτή του νερού θα συσσωρευτεί και πιθανόν να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί θα είναι αθροιστικά μεγάλος ο όγκος νερού».
Η ίδια καλεί τους πολίτες να αποφύγουν, κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων, τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, έχει απευθύνει και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.