ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ! ΑΙΝΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΑΙΔΙΑ! ΑΡΜΕΞΤΕ ΤΟΥΣ “ΜΑΚΑΚΕΣ” ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΠΕΙΝΑ!

Κοινοποίηση:
ΛΕΦΤΑ

Μετά την απόφαση για τους δικαστές τώρα και βουλευτές έτοιμοι για αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά

Μετά την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει τους απόμαχους δικαστές, ήδη οι συνταξιούχοι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας και αυτοί αναδρομικά τις διαφορές των συντάξεων τους.

Οι βουλευτές αναζητούν λύσεις, προκειμένου να βρεθεί νομική διέξοδος για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς η νομολογία του Μισθοδικείου που έχει διαμορφωθεί από το 2013 και μετά, δεν συνδέει πλέον το μισθολογικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών με αυτό των δικαστών.

Από το 2013 αντιστράφηκαν οι όροι και πλέον οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις τους στα επίπεδα των δικαστών (ενώ μέχρι τότε συνέβαινε το αντίθετο).

Ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν αιτήσεις για την καταβολή διαφορών από βουλευτικές αποζημιώσεις.

Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους δικαστές

Νωρίτερα, δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι δικαστές, μετά την «απόφαση Αγγελάρα» του Μισθοδικείου και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πώς θα καθοριστεί το ύψος των συντάξεων

Οι συντάξεις των απόμαχων δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ηλεκτρονικής εφημερίδας το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με τα κριθέντα από τα δικαστήρια οι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 4, 6, 7 και 8 του ν. 4387/2016, αντίκεινται, στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς λειτουργούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον αυτό βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν

Όπως επισήμανε το Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το Μισθοδικείο

Το Μισθοδικείο με την υπ. αριθμ. 255/2021 απόφασή του είχε κρίνει ότι «το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι με την μείωση των συντάξεων που έγινε το 2012 παραβιάζεται μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, καθώς οι συντάξεις σε σχέση με τις αποδοχές των ενεργεία δικαστών, υπολείπονται «κατά ποσοστό σαφώς ανώτερο του 40%».

Συγκεκριμένα το «δια ταύτα» της υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφασης του Μισθοδικείου (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλαος Σκαρβέλης) είναι ότι «η συνταγματική προστασία, η οποία αναφέρεται στον εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, διασφαλίζει και το συνταξιοδοτικό του καθεστώς, διότι και αυτό αποτελεί εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

18 Σχόλια

  1. Πουτάνες συντεχνίες απατεώνων.

  2. Δικαστικοί και πολιτικοί με το 8χιλιαρο το μήνα και ο μήνας έχει εννιά!!! Καθίστε εσείς ραγιάδες με τα ψίχουλα και τρώτε όλη μέρα πατάτες νεροβραστες και μακαρόνια!! Ραγιάδες 400 χρόνια στους Τούρκους δεν ήταν τυχαίο!!! Οπότε μια ζωή ραγιάδες!!!!

  3. Μην απορείτε λοιπόν για την κατάσταση της δικαιοσύνης και την απονομή της . Μέσα από αυτήν την απόφαση οι ΄Ελληνες μπορούν να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα. Τα γραμμάτια έρχονται στιγμές που πρέπει να εξοφληθούν και τώρα ήρθε αυτή η ώρα . Τα συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που μεθοδικά και άοκνα δουλεύουν σαν τους καλικάντζαρους χρόνια τώρα ροκανίζοντας την ζωή μας.

  4. τώρα καταλάβατε ότι ζείτε σε μαφιόζικη χώρα? Ή μάλλον κάτι σαν χώρα. Αφού αράζετε έτσι θα σας γαμάνε.

  5. ΛΟΥΣΤΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΥΣΙΧΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ !!!!! ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΤΕ

    1. Κανείς δεν τους ψηφίζει φίλε ένα νοθευμένο 20% κάπου 2εκ βολεμενα γεροντια ψήφισαν οι άλλοι δεν θέλουν κυβερνήσεις και δεν ψηφίζουν κ καλά κάνουν.Δικτατορια έχουμε καιρό τώρα απλά δεν το καταλαβαίνουν μερικοί ότι θέλει κάνει ο καθένας δικαστικοί γιατροί κυβερνήσεις το κακό είναι ότι συνήθισαν οι άνθρωποι να εκτελούν εντολές άλλων ανθρώπων και να γίνονται δούλοι λες κ είναι θεός τους το χρήμα.

  6. Οταν αναφερομαστε σε δικαστες ,ΠΡΕΠΕΙ να εννοουμε τους ανωτατους ,οι οποιοι ειναι ΠΛΗΡΩΣ κομματικοποιημενοι,καθοσον επιλεγονται απο τις εκαστοτε κυβερνησεις.Οι περισσοτεροι απο αυτους ,οταν συνταξιοδοτουνται, διοριζονται σε καιριες δημοσιες θεσεις.Το ελεγκτικο συνεδριο και το ΣτΕ , στην περιπτωση των παν/κων -παραβ. σακελλαροπουλου-αποφασισε οτι τα κοψιμματα κατρουγκαλου, αντωνακη& χοντρου ειναι συνταγματικα.Ετσι, τωρα παιρνουμε εμεις οι παν/κοι με 40 και χρονια μειωμενες συνταξεις κατα ~60%..Ντροπη σας.

  7. Η μονη χουντα που δε θα φυγει ποτε ειναι η χουντα των δικαστων. Καμμια κυβερνηση δεν τολμησε να θιξει τα προνομια τιυς,γιατι τους εχουν αναγκη. Το Συνταγμα εχει καταπατηθει,δηλαδη ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ,απο τον Απριλιο του 2010,οταν με το πρωτο Μνημονιο ψηφισαν την εκχωρηση της εθνικης κυριαρχιας στους “Δανειστες” ΤΟΥΣ, γιατι το χρεος ειναι 90 ο/ο μιζες,κλεψιες και ρεμουλες του Δημοσιου τομεα,πολιτικων,ανωτερων δημοσιων υπαλληλων,, κλπ. Οι δικαστες παραβιασαν τον ορκο τους,, δεν υπαρχει νομιμοτητα.Οι πολιτικοι αλητες θα υπογραφουν τα παντα, ξεπουλημα της χωρας, ,του πλουτου της κλπ,γιατι απλα ειναι ΠΙΟΝΙΑ ,ανδρεικελα . Παραδειγμα,τωρα με τον κασελακη,που απο το πουθενα τον επεβαλε η Πρεσβεια στους συριζαιους,ουτε καν τα προσχηματα πια δεν τηρουν. Το μονο μη ελεγχομενο κομμα ειναι η ΕΛυσηαλλα να προσεξει αλλη φορα ο κ. Βελοπουλος ,μην ξανακανη καμμια πατατα,γιατι θαναι το οριστικο τελος της κινησης του. Ερχονται δεινα,που μονο με συσπειρωση μπορουμε να αποτρεψουμε,ας κατσουν στο τραπεζι να μιλησουν οσοι ειναι εντιμοι ,ο Μαρκεζινης ειχε συμμαχησει με την τοτε ΕΔΑ, για να αντιδρασουν στη Μαφια του Καραμανλη, ας δειξουν οσοι πονανε τον τοπο γενναιοτητα.Ευχαριστω.

  8. Τελικα η μονοι που την πατησανε ειναι η χαμηλοσυνταξιουχοι χασανε εκας,χασανε δωρα,χασανε τα παντα και τωρα τους δινει 200 ευρο τον χρονο για να ξεχασουν την πεινα τους.
    Κερδισμενοι οπως παντα οσοι εχουνε συνταξεις απο 1200 ευρο και πανω! αυξησεις πηρανε! αναδρομικα πηρανε! και το δωρακι απο την καταργηση της εισφορας αλληλεγγυεις για αυτο λεω οτι αυτη η κυβερνηση δουλευει για τους πλουσιους…τωρα ηρθε η ωρα να δωσουνε και στους βουλευτες.

  9. Ανευθυνο κρατος που γραφει στα αρχιδια του τους πολιτες του

  10. Δικό τους το μαχαίρι…δικό τους και το πεπόνι…
    Μήπως ήρθε η ώρα να τους βάλουμε στο πισινό και το μαχαίρι και το πεπονι;;;

  11. Να γυρίσουν και τις συντάξεις και τους μισθούς στα επίπεδα πριν το 2012, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Μονομερής δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη. Θα έπρεπε να ντρέπονται.

  12. Τωρα πρεπει να καταλάβατε οτι ο καθενας κοιταει το κ@λο του και δεν δινουν δεκαρα για τον λαο. Μονο οταν ερχονται οι εκλογες σε πανε απο πισω. Οταν τελειώσουν σε φτύνουν.
    Για μενα πρεπει να παραιτηθούν Μητσοτακης, Κασελακης, Ανδρουλακης, μαζι με το στενό επιτελείο τους. Μας εχουν καταστρεψει, μας εχουν ξεφτιλίσει και μας εχουν παρει το μελλον. Αν δεν το βλεπετε δειχνει ποσο κοντόφθαλμοι ειστε και πως τους δίνετε το δικαιωμα να μας εξουσιάζουν, σαν φτηνά δουλικα. Ερχονται φρικτές μερες τα αμεσως επομενα χρονια. Είλωτες ξυπνειστε. Ουτε καν κρύβονται! Τι δεν καταλαβαίνετε?

  13. Παραθετω μερικες σκεψεις-αποψεις-ενστασεις-προτασεις επι της δικαιοσυνης. 1)Δεν νομιζω οτι μπορει να γινει πραγματικος ΔΙΚΑΣΤΗΣ καποιος επειδη τελειωσε την νομικη και τα μεταπτυχιακα του με αριστα ας πουμε και περατωσε με επιτυχια την θητεια του στην Σχολη Δικαστων.Ξερω πολλους παρομοιους που δεν μπορουν να διαχειριστουν ουτε τις αμεσα προσωπικες τους υποθεσεις. Με τον τροπο αυτο συγκροτουνται πιο πολυ σωματα αφοσιωμενων πραιτωριανων (κατα τα διοικητικα προτυπα των αξιωματικων των ΕΔ και των ΣΑ) χωρις συνδεση με την κοινωνια, χωρις βιωματικες εμπειριες χωρις την πειρα της ζωης και κυριως χωρις την καταλληλη ηλικια-ανω των 45.Θα μπορουσα να επεκταθω αλλα νομιζω η ΚΛΗΡΩΣΗ απο μια βαση δεδομενων του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (με ειδικα ευκολονοητα μετρησιμα χαρακτηριστικα) θα ηταν απειρως προτιμωτερη. Με μια πολυ μικρη επιμορφωση εν συνεχεια στην Σχολη Δικαστων.Το 30% των δικαστων να μπορουν να ειναι επιστημονες λοιπων κλαδων πλην τηςνομικης. Με μεγαλυτερη επιμορφωση στη σχολη Δικαστων. 2)Οι ΕΝΟΡΚΟΙ στις περισσοτερες ποινικες αλλα και αστικες δικες (κληρωτεοι ωσαυτως απο ειδικη βαση πολιτων με τα ευλογα χαρακτηριστικα) ειναι η καταλυτικη απαντηση στο υπαρκτο και κραυγαλεο ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Με σημαινουσα ψηφο 3 στις 5. και 3)Αρση της μονιμοτητας, της ισοβιοτητας και θεσπιση των πολυετων συμβασεων ορισμενου χρονου. 4)Ενεργοποιηση και επεκταση του θεσμου των διαμεσολαβητων νομικων για την αποσυμφορηση της δικαιοσυνης. Ο θεσμος αυτος ψηφισθηκε προσχηματικα απ οτι καταλαβαινω με το σκεπτικο “εχουμε και μεις τετοιο συστημα κουτοφραγκοι” και αμεσως τεθηκε σε αχρησια!!!……..

  14. ΖΗΤΩ Η ΓΚΑΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΤΖΑ. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΞΗΛΩΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΝ. Ο ΚΑΣΣΙΔΙΑΡΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

  15. Και εμείς οι μαλάκες τρώμε όλη την ημέρα μακαρόνια και πατάτες.Καλα σε κάνουν Έλληνα καλά κάνουν και σε γαμάνε.

  16. Είδες; Η δικαιοσύνη μόνο για τους ίδιους και τι σύστημα τους.Α ρε γμσι που θέλετε

Comments are closed.