Παρά τις έντονες αντιδράσεις όλο το περασμένο διάστημα αλλά και το εξώδικο που απέστειλαν στις 21 Δεκεμβρίου 2022 στο… μισό υπουργικό συμβούλιο, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί παραμένουν -πρώτη φορά στα χρονικά- απλήρωτοι από το κράτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Οι δύο φορείς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ), που συγκεντρώνουν το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα σειρά επαφών και χθες συναντήθηκαν για το θέμα με αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου
«Ολο αυτό είναι αποτέλεσμα, αφενός, της ανυπαρξίας επαρκών πόρων για το πρόγραμμα, παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της κυρίας Μιχαηλίδου και, αφετέρου, του πρωτοφανούς διαχειριστικού χάους που χαρακτηρίζει φέτος την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εργασίας. Η πληρωμή των σταθμών χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη γραφειοκρατία, παρά την αυτόματη διάθεση των στοιχείων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παρουσιών. Η ίδια η πλατφόρμα είναι και προβληματική λόγω της κακής ποιότητας του έργου της ιδιωτικής εταιρίας-αναδόχου αλλά και περιττή και καταχρηστική» δήλωσε σχετικά η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ νομοθετική θέσπιση του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά επεκτάθηκε σε αυτούς, με ΚΥΑ, ό,τι όριζε ο ν. 4756/20 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Πολλά είναι και τα φορολογικά προβλήματα που η διαχείριση της ΕΕΤΑΑ δημιουργεί στους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους.
Ολη αυτή η κατάσταση ανάγκασε τους ιδιωτικούς σταθμούς, πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των vouchers από το 2010, να στείλουν εξώδικο, στο οποίο δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση. Δημιουργεί όμως επιπλέον υπόνοιες ότι πιθανόν υποκρύπτει σχέδια της κυβέρνησης για μελλοντικές διαφοροποιήσεις του προγράμματος των vouchers εις βάρος των σταθμών και των εργαζομένων (π.χ., αμοιβή με το σύστημα της χρονοχρέωσης, δηλαδή ανάλογα με την ώρα παραμονής του παιδιού στον σταθμό, αν και οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προγραμματίζουν το προσωπικό τους και τα λειτουργικά τους κόστη από την αρχή της χρονιάς και για όλη της διάρκειά της, βάσει των εγγραφών των παιδιών).