Ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, εφαρμόστηκε με ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, δηλαδή χωρίς την πρόβλεψη ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας από τους καθαρισμούς των οικοπέδων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι δύστυχοι ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ!
Πάρα πολύ άσχημα επιχείρησε να επιβάλει την κυβέρνηση την πυροπροστασία καθώς αρχικά απαιτούσε υπέρογκα ποσά από τους πολίτες για να «μετασχηματίσουν» τα σπίτια τους (το κόστος κατά μέσο όρο ξεπερνούσε τα 28.000), όπως αυτή αυθαίρετα έκρινε και έκανε υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.
Με λίγα λόγια οι συνεπείς ιδιοκτήτες που καθάρισαν τις ιδιοκτησίες τους, παραβιάζουν χωρίς να το θέλουν τη νομοθεσία για την ανακύκλωση και τους κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων και η παραβίαση αυτή τιμωρείται με το συγκεκριμένο πρόστιμο!
Ειδικότερα ο νόμος 4819/2021 και οι Κανονισμοί Καθαριότητας των Δήμων προβλέπουν πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει για την ασφαλή διάθεση της βιομάζας από τον καθαρισμό του οικοπέδου τους.
Ο νόμος 4819/2021 ισχύει και είναι στη δικαιοδοσία των Δήμων να τον εφαρμόσουν.
«Υπάρχει στο νόμο για τα ακαθάριστα οικόπεδα νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει τάχιστα να καλυφθεί, τουλάχιστον για να μην επαναληφθούν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα ανεξέλεγκτης απόθεσης βιομάζας και του χρόνου», τονίζει ο Γιώργος Ηλιόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), που είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός φορέας, όπως αναφέρει το ecopress και εξηγεί ότι:
«Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων και στις δηλώσεις ιδιοκτητών στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας δεν προβλέφθηκε να ενταχθεί ως υποχρέωση των ιδιοκτητών η ασφαλής παράδοση της βιομάζας από τους καθαρισμούς.
Υποχρέωση, η οποία πρέπει να εκπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες μέσω των Δήμων, με προκαθορισμένο ραντεβού τους εντός 48 ωρών, όπως προβλέπεται από το ειδικό παράρτημα του νόμου 4819/21 για την ανακύκλωση αλλά και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για τις υποχρεώσεις πολιτών, που πρέπει να περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων. Νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν κανονικά και όμως δεν προβλέφθηκαν στο νόμο και στη διαδικασία για τα οικόπεδα, που έθεσε σε εφαρμογή το πουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας».
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού 48 ωρών με τον Δήμο, για όσους ξέρουν, είναι ένα είδος ανέκδοτου.
Ο Δήμος έρχεται όποτε τον… βολεύει!
Το αποτέλεσμα είναι η εύφλεκτη βιομάζα από εντός να έχει μεταφερθεί εκτός των οικοπέδων.
«Το αποτέλεσμα είναι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών, που έσπευσε να εφαρμόσει τα μέτρα καθαρισμού των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για να γλιτώσει τα πρόστιμα των 1000 έως 54.000 ευρώ, έχει θεωρήσει ότι εκπλήρωσε την υποχρέωσή της, χωρίς να φροντίσει για την ασφαλή διάθεση της βιομάζας του καθαρισμού.
Δηλαδή το πρόβλημα της εύφλεκτης βιομάζας για πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκε αλλά από εντός μεταφέρθηκε εκτός των ορίων των οικοπέδων, σε πεζοδρόμια, δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Πρόβλημα πολύ σοβαρό, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μια περίοδο που έχουμε πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και έχουν δημιουργηθεί πολλές και μεγάλες εστίες για πυρκαγιές και ρύπανση».
Τεράστιοι όγκοι βιομάζας από τους καθαρισμούς 500.000 οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε συνολική έκταση άνω του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων έχουν στοιβαχτεί έξω από τα οικόπεδα σε πεζοδρόμια, δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με συνέπεια να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για πυρκαγιές και εστίες ρύπανσης.
Έχουν την παραμικρή ιδέα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τι χρειάζεται για να μαζέψουν οι δήμοι αυτόν τον απίστευτο όγκο εύφλεκτου υλικού;
Φυσικά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει ήδη… χθες, καθώς η φωτιά δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεσπάσει.