Γράφει ο ΑΘ. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα η αρμόδια Υπηρεσία για τις Ωκεάνιες υποθέσεις και θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, μετά από σχετικές εργασίες μερικών εβδομάδων αποδέχθηκε τις συντεταγμένεςου εξωφρενικού Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου για την θαλάσσια δικαιοδοσία ΝΑ του νομού Λασιθίου της Κρήτης, προκαλώντας ευρύτερο προβληματισμό και ανησυχία, αφού αγγίζει’ λεπτεπίλετα σημεία των πάγιων εθνικών μας συμφερόντων ειδικά στο μείζον θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Η πρόσφατη αλλά και η επικείμενη αποστολή του υδρογραφικού/σεισμογραφικού πλοίου της Άγκυρας στο ΝΑ Αιγαίο σε συνδυσμό με την πρόθεση και λεκτική τοποθέτηση Ερντογάν, ότι θα σταλεί πλωτό γεωτρύπανο στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί ερωτηματικά, εύλογη ανησυχία και αφού είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι όπως απέδειξαν σε Συρία, Κυπριακή ΑΟΖ, Τριπολιτάνα-Λιβύη ως και με τους S400, ότι λένε το κάνουν.
Άλλωστε έχουν μία διευρυμένη προκλητική αντίληψη και θεώρηση των πραγμάτων, ενώ διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις σε 13 κράτη (είτε βάσει διμερών συμφωνιών, ή λόγω συμμετοχής τους σε διαχρονικές Νατοικές αποστολές).
Στον ΟΗΕ -βάσει προσωπικών επικοινωνιών μου- με μέλη της Υπηρεσίας που προέρχονται από διάφορες χώρες-από όλες τις ηπείρους- η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική για την Ελλάδα, ενώ οι παρεμβάσεις του γνωστού και ιδιαίτερα εξειδικευμένου Τούρκου πρέσβη Σινιριόγλου στα Ηνωμένα Έθνη, έχουν προκαλέσει ορισμένα θετικά σχόλια και τοποθετήσεις για την Άγκυρα από εκπροσώπους αρκετών κρατών, που έχουν εκτεταμένες ακτές και προσβάσεις σε υπολογίσιμους θαλάσσιους χώρους σε Αφρική, Ασία, Καραιβική κα.
Μάλιστα πρόκειται για κράτη που είναι μέλη των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς του Δικαίου της Θάλασσας.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι “η Μεσόγειος στο προσεχές χρονικό διάστημα θα θερμανθεί πρισσότερο’, ενώ μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP έκανε λόγο περί “χώνευσης’ από την Αθήνα και όχι μόνο, του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου, που άλλαξε τις παραμέτρους και τις μεταβλητές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον σε ευρύτερη βάση οι Τουρκικές ενέργειες στην ΒΔ Συρία με την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Ιντλίμπ, η αυξημένη Τουρκική υποβρυχιακή δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η στασιμότητα των δυνάμεων του Χάφταρ (που επί 10μήνες αδυνατεί να καταλάβει την Τρίπολη), η περαιτέρω οχύρωση και αντιαεροπορική αναβάθμιση των δυνάμεων του Σάρατζ από τουςΤούρκους, η παρουσία υπολογίσιμων Τουρκικών ναυτικών μονάδων επιφανείας σε Τύνιδα και Αλγερία, ενισχύουν τις τάσεις ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει.
Παράλληλα η παρουσία αεροναυτικών δυνάμεων διαφόρων κρατών από την Σιγκονέλα της Ιταλίας μέχρι τις ακτές του Λιβάνου δείχνει περίτρανα το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά η ΕΕ εμφνίζεται για μία ακόμα φορά νωχελική παρά τις κάποιες “κινήσεις’ του Παρισίου και της Ρώμης στην ευρύτερη περιοχή ενώ στο εσωτερικό μας τοπίο επανήλθαν οι γνωστές υποχωρητικές και ενδοτικές θέσεις κάποιων φορέων, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν απόψεις που στοχεύουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των πάγιων εθνικών μας συμφερόντων (Μπακογιάννη-Παπανδρεύου-Κατρούγκαλος-Καιρίδης-Διαμαντοπούλου κα).
Δηλαδή κάνουν την εμφάνιση τους ορισμένοι που δικαιολογούν μια “Πρεσποποίηση” του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όλοι αυτοί μπορεί να μην έχουν απήχηση στο ευρύτερο χώρο του λαού μας,αλλά δείχνουν κάποιες ‘περιέργες” τάσεις που απαιτούν μεγάλη προσοχή…
Ας μην λησμονούμε ότι από την Μεσοποταμία μέχρι την Τριπολιτάνα εδρεύουν Τουρκικές στρατιωτικές και ναυτικές μονάδες ενώ το νέο βιβλίο του αντιναυάρχου Γιαγτζί σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά και την θέση της Τουρκίας αποδεικνύει σε βάθος τις θέσεις και διαστάσεις του Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, που δυστυχώς (όπως συμβαίνει τις πιο πολλές φορές δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή και βαρύτητα).
Σημειώνω ότι τα δύο βιβλία που εκδόθηκαν πολύ πρόσφατα από την εταιρεία RAND/USAF στην Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, ως και η μελέτη της Σχολής Πολέμου του στρατού των ΗΠΑ αναφορικά με τα Τουρκο-Αμερικανικά και ενδο-Τουρκικά ζητήματα στέλνουν διάφορα μηνύματα για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ(ενδεχόμενα σενάρια).
Η πρόσφατη παρουσία του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ ως και επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη σε Άγκυρα και Σμύρνη (Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας) πτεράρχου Τοντ Ουώλτερς (SACEUR-C/USEUCOM) USAF και η πραγματοποιηθείσα εκεί διήμερη διάσκεψη όλων των κορυφαίων διοικητών των συμμαχικών στρατηγείων -που είναι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί(ο υπογράφων έχει όλα τα όσα συζητήθηκαν στην διάθεση του) προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στους Αμερικανικούς σχεδιαμούς στην πιο ασταθή (επί του παρόντος γεωγραφική περιοχή του πλανήτη που είναι από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο των πετρελαίων).
Πάντως από πλευράς των Αθηνών αποδείχθηκε η γενικότερη ερασιτεχνική αξιολόγηση των κρίσιμων εθνικών μας ζητήματων σε διαχρονική βάση από όλες τις κυβερνήσεις. Οι ξένοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της αποχώρησης των βουλευτών μας από την κοινή σύγκλιση των Επιτροπών Ασφάλειας-Άμυνας -Οικονομικών-Πολιτικών υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, δεν γνωρίζουν τις θέσεις μας.
Δεν αντιλαμβάνονται μείζονα θέματα της περιοχής μας. Υστερούμε σε πληροφορικές-ενημερωτικές θέσεις και αποστολές. Δεν κατανοούν βουλευτές μας ως και στρατιωτικοί τα πολύ σοβαρά Νατοικά θέματα, ενώ δεν διαθέτουν οι εκπρόσωποι μας ενημερωτικά φυλάδια και μελέτες για να παρουσιάσουν το πως βλέπει και εκτιμά η Άθήνα, πχ το παράλογο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
Η στάση του προεδρεύοντα Βρετανού Λόρδου Πάλμερ (που διέκοπτε μετά την εισήγηση του Τούρκου πρέσβη Οζντούρκ τους βουλευτές μας), αλλά και κορυφαίων Αμερικανών κοινοβουλευτικών, όπως των Μαικ Τέρνερ, Πωλ Κουκ και Εθαν Κόρμπιν, ως και του προέδρου της ΚοινοβουλευτικήςΣυνέλευσης Ούγγρου Ατίλα Μεστερχάζι δεν είναι τυχαίες.
Δεν είναι μόνο ο φιλοτουρκισμός ορισμένων, αλλά και η άγνοια τους που οφείλεται σε δικά μας λάθη, ελλέιψεις κα. Επειδή ο υπογράφων μέσω διαφόρων μέσων-σεμιναρίων επί 25 χρόνια παρακολουθεί το έργο και των 5 ειδικών επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αλλά και τα ειδικά PROJECTS για Μεσόγειο, Ουκρανία, Γεωργία, Βόρεια Αφρική κα, έχω διαπιστώσει ότι πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν στην εν γένει παρουσία μας σε τέτοιες εκδηλώσεις κλπ, γιατί οι Τούρκοι έχουν καταφέρει με διάφορους τρόπους να ‘διεισδύσουν σε βάθος”..
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδράμουν τα συναρμόδια υπουργεία, τα Γενικά Επιτελεία, οι υπηρεσίες πληροφοριών, αναλυτές, πρέσβεις ετ κα. Πρέπει κάποια στιγμή να μας εκλαμβάνουν σοβαρά.
infognomonpolitics.gr