28/09/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

«ΜΠAΧΑΛΟ» Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΚΙΝHΤΩΝ: ΟYΤΕ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΧΟΥΝ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ & ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΧΟΡΤΑ & ΚΛΑΔΙΑ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και κλαδιών απαιτούνται πολλά χρήματα ενώ και οι δήμοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες

 Το μεγάλο «μπάχαλο» της πυροπροστασίας ακινήτων που δημιούργησε η κυβέρνηση έχει προξενήσει σοβαρά προβλήματα στην χώρα και κυρίως στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους και τα χρήματα που δεν έχουν, ακόμα και για την απομάκρυνση του απίστευτου όγκου ξερών κλαδιών και χόρτων που έχουν προκύψει από τους καθαρισμούς.

Ούτε οι μισοί έχουν «καθαρίσει» τα οικόπεδά τους και οι δήμοι αδυνατούν να τα μαζέψουν ενώ αν το κάνουν το κάνουν με χρέωση!

Αλήθεια τελικά οι πολίτες για ποιο λόγο πληρώνουν δημοτικά τέλη; 

Πολλοί από εκείνους που έσπευσαν να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους δεν ήταν σε θέση να απομακρύνουν από αυτές τα ξερά χόρτα και κλαδιά, που αποτελούν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τις υπηρεσίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έγκαιρα.

Γιατί για να γίνει απομάκρυνση χρειάζονται… χρήματα και μάλιστα πολλά.

Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω καύσωνα, επέτεινε το πρόβλημα κυρίως για τους δήμους που δεν έχουν δικά τους συστήματα διαχείρισης υπολειμμάτων καθαρισμού (π.χ. κομποστοποίηση).

Η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν επιτρέπει μέχρι τότε στους δήμους να παρέμβουν αυτεπάγγελτα σε ιδιωτική περιουσία.

Κάποιοι δήμοι, πάντως, άρχισαν ήδη να καθαρίζουν οικόπεδα εκείνων που αδιαφορούν, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα.

Και αυτό βέβαια δημιουργεί απορίες αφού σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο πριν τις 30 Ιουνίου!

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι καθαρίζουν θα πρέπει να απομακρύνουν τα ξερά είτε με ιδιωτική εταιρία είτε να επικοινωνήσουν με τον οικείο δήμο, ώστε οι υπηρεσίες να τα απομακρύνουν με τη σχετική χρέωση η οποία δεν είναι καθόλου μικρή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εναποθέτουν νύχτα τα ξερά σε γειτονικά οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους όπου υπάρχουν «άτυπες» συμφωνίες με τον δήμο για να περισυλλέγονται τα σκουπίδια.

Όχι γραπτές αλλά στο «μιλητό» ώστε η ευθύνη να βαραίνει πάντα τους πολίτες.

Μιλώντας στη εφημερίδα «Δημοκρατία» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που καθαρίζουν πετούν τα ξερά είτε στο διπλανό χωράφι είτε σε σημεία που δεν υπάρχουν σπίτια.

«Έχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος όγκος κομμένων κλαδιών και ξερών χόρτων στους δήμους.

Τις τελευταίες 15 ημέρες τα συνεργεία του δήμου μας πραγματοποιούν και απογευματινά δρομολόγια, δουλεύουν και δύο βάρδιες τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ξερά από την πόλη» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Σημείωσε ότι ναι μεν ο όγκος που έχει συλλεχθεί είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από πέρυσι τέτοια εποχή, κάτι που δείχνει ότι έχει κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί.

«Το θέμα είναι πολύ μπερδεμένο. Τους αναζητούμε μέσω του Κτηματολογίου ή του ΤΑΠ για να τους ενημερώσουμε. Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για κυνήγι μαγισσών» μας είπε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Επισήμανε ότι τα κρατικά κονδύλια που εισπράττει ο δήμος για την πυροπροστασία μετά βίας ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όταν το συνολικό ετήσιο κόστος φθάνει το 1.100.000 ευρώ.

Ο κ. Κωνσταντέλλος πρόσθεσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για την πρόληψη κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έχουμε ρίξει το βάρος στον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στις πόλεις, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε κυρίως με τον καθαρισμό και τις αραιώσεις στα δάση.

Περίπου ίδια εικόνα περιγράφει και ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, λέγοντας πως αρκετοί ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδα, αλλά δεν φροντίζουν για την αποκομιδή των ξερών, αφήνοντάς τα στα πεζοδρόμια ή σε άλλους χώρους.

Τόνισε επίσης ότι τα δημοτικά οικόπεδα έχουν καθαριστεί, όχι όμως και τα ιδιωτικά, με αρκετά να αποτελούν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. «Στον δήμο έχουμε συνολικά 3.000 ακαθάριστα οικόπεδα.

Ηδη συνεργεία μας μπαίνουν σε ιδιωτικά οικόπεδα και τα καθαρίζουν, επιβάλλοντας πρόστιμο 400-500 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

Πλησιάζουμε στο τέλος Ιουνίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν δεν μπούμε να καθαρίσουμε θα φθάσει ο Αύγουστος και ακόμα δεν θα έχουμε τελειώσει τους καθαρισμούς. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε», εξήγησε ο κ. Ξυπολυτάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

  1. Τι έγινε με εκείνο το σκατοτουρκάκι που έβαλε σκόπιμα τρεις πυρκαγιές ; Ε ; Δεν άκουσα ;

  2. Υπάρχουν άτομα σε αυτόν τον τόπο που πιστεύουν ότι όλη αυτή η ιστορία έχει ως σκοπό να βάλει ο Κούλης τάξη σε κάποια κακώς κείμενα και να μας κάνει Ευρώπη ή ανθρώπους;
    Μετά την ιστορία με τα εμβόλια μήπως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα;
    Όλα τα μηχανήματα που υπάρχουν στην πιάτσα να δραστηριοποιηθούν και να ασχοληθούν με αυτό το θέμα έτσι όπως το φαντάστηκαν αυτή που νομοθέτησαν, δεν επαρκούν

  3. Εάν όλο αυτό δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και εισοδηματικό όφελος με επιείκεια καλώς ίσως επιφέρει καλό αποτέλεσμα,,αλλά στον νομό αναφέρει ότι εξαιρούνται οι συντηρημένοι κήποι χωρίς να έχει βγει κάποιος επίσημα να πει τι κάνει αυτός που έχει ένα όμορφο και καθαρό κήπο,,δηλώνει; Δεν δηλώνει καμία διευκρίνιση,,,,αυτοί οι νόμοι θέλουν πριν βγουν σοβαρή διαβούλευση γιατί αφορούν σχεδόν το 100% των Ελλήνων ,και απειλούν και με πρόστιμα,, χρειάζονται φωτισμένοι άνθρωποι πίσω από τέτοιους νόμους που θα πρέπει να ακούσουν και τους πολίτες τί έχουν να τους πουν ή προτείνουν ο νόμος αυτός είναι πραγματικά καλώς αλλά φτιαγμένος με επιπολαιότητα και αυτό είναι επικίνδυνο

  4. Κάντε μια βολτούλα από την διασταύρωση της Εθνικής Αθηνών Λαμίας προς Μαρκόπουλο και Ωρωπό και τα ξαναλέμε . Μόνο μη βάλει κάποιος στο σκατομυαλό του να ρίξει έστω ένα άσβυστο τσιγαράκι !

  5. Δεν κατάλαβα… Γιατί τόσες φωνές; Ιδιοκτησία σημαίνει ευθύνη, όχι μόνο κέρδη. Σαν καλά τρέχατε σε συμβολαιογραφοσβήνους για να τα βάλετε στο ονομά σας; Οφείλεις να το έχεις καθαρό, τέλος. Δεν το θες; Πούλα το. Δεν μπορεί καμία πυροσβεστική σε καμία χώρα του κόσμου να σβήνει ταυτόχρονα 100 φωτιές σε 100 ιδιωτικά δάση… Με την ίδια λογική, να μαζεύω κι’ εγώ σκουπίδια στο μπαλκόνι μου και να μην τα πετάω/κσθαρίζω. Δεν πάει έτσι φίλε. Υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα.

    1. Να πάτε όλοι σας να γαμηθείτε . Σας παραδώσαμε χώρα και την καταντήσατε δημόσιοι ρουφιανο-τσαντήρι.
      Πλήρωνε πκλήρωνε πλήρωνε πλήρωνε.
      ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΑ ΘΡΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΒΡΩΜΙΑΡΕΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ

      1. Ωραίος τα πες ολλα.θα πάρουμε πίσω και τους φόρους και της παράνομες περιουσίες των πολιτικών με το έτσι θέλω από εδώ και μπρος.

  6. Αληταράδες πολιτικοί βρήκατε τρόπο να πλουτίσουν οι Πακιστανοί ! Καθαρίστε πρώτα τα δάση και μετά θα καθαρίσουμε και εμείς τα οικόπεδα μας !

  7. Στην Αρτέμίδα εκτός από τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουμε και άλλο φαινόμενο: Πετάνε απέναντι από τους κάδους σκουπιδιών κλαδιά από δέντρα μαζί με κάθε είδους πλαστικό , σκουπίδια , μπάζα , μπύρες , παράθυρα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρεύοταν ο κόσμος!

  8. Τα πράγματα είναι απλά αγαπητό MAKELEIO (GR)
    αν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης οικοπέδου ή ακινήτου δεν καθαρίσει τον χώρο από ξερά κλαδιά/χόρτα/δέντρα όπως οφείλει να κάνει βάση της ισχύουσας νομοθεσίας θα έχει την πλήρη ευθύνη για ότι συμβεί
    αν ξεσπάσει μια φωτιά η οποία του κάψει το οικόπεδο ή το ακίνητο ας πρόσεχε δεν θα αποζημιωθεί από το κράτος και θα πληρώσει και το ανάλογο πρόστιμο.
    κανένας δήμος της χώρας είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει ιδιωτικά οικόπεδα/ακίνητα αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ/ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ

    1. και θα ζούμε πλουσιοπάροχα και χωρίς βαλτούς μπλογκο…αρπάχτρο-εισπράκτορες.

  9. Από την μια μέρα στην άλλη,δε γινόμαστε Ελβετία.Ταραξτε τον Ραγιά στα προστιματα μπας και συμμορφωθεί.

  10. Αγαπητό μακελειό. Το νέο αυτό παραμύθι της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων στόχο έχει δύο πράγματα. Ένα είναι η περαιτέρω αφαίμαξη των πολιτών εφόσον θα μπορεί ο κάθε υπαλληλάκος με περίσσιο θράσος και ζήλο να ρίχνει εξοντωτικά πρόστιμα στους πολίτες. Ελάχιστες περιπτώσεις όντως θα είναι τρανταχτές και θα πρέπει να μπει πρόστιμο, αλλά πολύ φοβάμαι πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι άδικα τα πρόστιμα. Δεύτερο θέμα είναι η κλασική συνταγή μετακύλισης των ευθυνών στους πολίτες. Μα ποια φωτιά ξεκίνησε από οικόπεδο ακαθάριστο; Οι φωτιές ως επί το πλείστον ξεκινούν σε δάση από εμπρησμό ή από κάποιον ηλίθιο που κάνει θερμές εργασίες χωρίς να έχει πάρει μέτρα προστασίας. Ας μην πέφτουμε λοιπόν στην παγίδα της κυβέρνησης που δαιμονοποιεί το πράσινο και όσους έχουν ένα κήπο. Προσωπικά καθαρίζω την περιουσία μου τουλάχιστον πέντε φορές μέσα στο έτος. Το πρόβλημα είναι ο δήμος και άρα το κράτος που δεν έχουν τις υποδομές να μαζέψουν τα χόρτα και τα κλαδιά που σε άλλες χώρες τα παίρνουν οι δήμοι δωρεάν (αφού πληρώνουμε δημοτικά τέλη) και μετά τα αξιοποιούν είτε οι ίδιοι είτε τα πωλούν σε ιδιώτες για κομποστοποιηση. Τέλος κλείνοντας να πω πως αυτός ο νόμος είναι σα τα ΚΤΕΟ. Μας ζητούν τα οχήματα να είναι άξια προς κίνηση και τα καταστρέφουμε στους καρόδρομούς τους. Και εάν πας να βγάλεις άκρη εάν πάθει ζημιά το όχημα ή εσύ ο ίδιος από κακοτεχνίες στο δρόμο, πεθαίνεις περιμένοντας να γίνει το δικαστήριο. Ευχαριστώ πολύ εάν το δημοσιεύσετε.

  11. Τι αναζητουν μωρε. Αυτο το κρατος ειναι για τα μπαζα. Εχω ενα οικοπεδο ακτιστο, στο χωριο καθαρισμενο, αλλα δεν μπορω να το δηλωσω στο gov.gr οτι ειναι καθαρισμενο επειδη εχει μονο ΑΤΑΚ και οχι KAEK. Εχω κανει κτηματολογιο, αυτοι ομως δε μου δωσαν ακομα ΚΑΕΚ. Ποιος φταιει που δεν εχει ΚΑΕΚ; Το κρατος που τα λιβανιζει τοσα χρονια τα κτηματολογια. Οταν εισπρατουν ομως το Ενφια τους αρκει το ΑΤΑΚ, ενω εδω θελουν το ανυπαρκτο ΚΑΕΚ που αυτοι οι ιδιοι καθυστερουν να βγαλουν. Περιμενω να γινει και κανενα τραγελαφικο να μου βαλουν προστιμο στο καθαρισμενο μεν αλλα αδηλωτο στο ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ.gov.gr ΠΩς ΤΟ ΛΕΝΕ.

    1. Μπορείς να το δηλώσεις. Βρίσκεις στο χάρτη που σου βγάζει το οικόπεδο και το μαρκάρεις στην εφαρμογή που ανοίγει. Άνοιξε από υπολογιστή τη σελίδα και θα το βρεις αυτό που σου λέω. Και το δικό μου έτσι είναι, δεν έχει γίνει κτηματολόγιο στην περιοχή. Είναι κρίμα να φας πρόστιμο από μια λεπτομέρεια.

      1. Σε ευχαριστω πολυ. Το βρηκα με συντεταγμενες και βρηκα το ΚΑΕΚ απο εκει.
        Ζήτω η 21η Απριλίου ( γιατι με τα λαμογια που μας κυβερνουν παει για πατο το καραβι ).

Comments are closed.