Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Πέμπτη 16/01/25 από τη Δαμασκό ότι η χώρα του θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την «αποκατάσταση» των υποδομών μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, η οποία έχει πληγεί από περισσότερα από 13 χρόνια πολέμου.
«Το κράτος του Κατάρ τείνει το χέρι στους Σύρους αδελφούς μας για μια μελλοντική συνεργασία», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον νέο ηγέτη της Συρίας, τον τζιχαντιστή οπλαρχηγό της Αλ Κάιντα, Άχμαντ αλ Σάρα (Αλ Γκολάνι).
«Θα παράσχουμε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών και για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να αποχωρήσει «αμέσως» από την ουδέτερη ζώνη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της χώρας αυτής και της Συρίας, ζώνη που οποία κατέλαβε μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η ανάληψη του ελέγχου της ουδέτερης ζώνης από την ισραηλινή κατοχή είναι μια παράλογη πράξη», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον νέο ηγέτη της Συρίας ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Δεν “μάγκεψε” κανένα “Καταρ”. Εντολή πήρε από τον Τούρκο, “συγγενή” κυριολεκτικά, και Θρησκευτικά, και στρατιωτικά και εάν θέλει κανείς και μεταφορικά – Ιστορικά,.”προστάτη – Αφέντη” Για να μαθαίνει κανείς. Θα υπάρξουν και άλλες συμπαρατάξεις, επιμελημένες, προδιαγεγραμμένες, προμελετημένες και αναμενόμενες, προς Νότον, Βορρά, Ανατολάς, Δυσμάς σε δύο μάλιστα κατευθύνσεις. όχι λοιπόν στα 4 σημεία του ορίζοντος σε 6 πραγματικές κατευθύνσεις τουλάχιστον. Απαραίτητη με ευρύτητα νοός μελέτη Ιστορίας..Τώρα που εκδηλώθηκε και έκανε αρχή με την Συρία θα προσπαθήσει εάν δεν κοπεί εγκαίρως η φόρα. Θερμαίνονται “μηχανές” σε 2 περιοχές Ανατολικά. Εμείς υποδεχόμαστε επισήμως ως “οικονομικούς μετανάστες- εργατικό δυναμικό” στρατεύσιμους από “εκεί.”