Μάλι: Η μητέρα των εννιάδυμων περιγράφει πώς είναι να έχεις 9 μωρά! «100 πάνες και 6 λίτρα γάλα την ημέρα»

Κοινοποίηση:
ScreenHunter-4258

Η γυναίκα από το Μάλι, που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ όταν έφερε στον κόσμο εννιάδυμα, περιέγραψε τις αυξημένες ανάγκες των μωρών καθώς πρέπει να τους αλλάζει 100 πάνες την ημέρα και να τους δίνει 6 λίτρα γάλα, ενώ η ίδια δηλώνει πολύ κουρασμένη.
Η 26χρονη Χαλιμά Σισέ έφερε στον κόσμο τα εννιάδυμά της στο νοσοκομείο Αϊν Μπόρτζα στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου στις 5 Μαΐου, σπάζοντας το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Νάντια Σουλεμάν με οκτάδυμα το 2009.

Τα νεογέννητα της Σισέ, η οποία επιμένει ότι τα συνέλαβε με φυσικό τρόπο, ζύγιζαν μεταξύ 500 γραμμαρίων και ενός κιλού όταν γεννήθηκαν και γι’ αυτό παραμένουν σε θερμοκοιτίδες στη ΜΕΘ της κλινικής, όπου παρακολουθούνται από μια ομάδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ανακάλυψε λίγο πριν από τη γέννα ότι κυοφορεί εννιάδυμα

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Daily Mail, η 26χρονη Σισέ είπε ότι ανακάλυψε πως κυοφορούσε εννέα μωρά λίγο πριν από την καισαρική. «Ήταν ένα απόλυτο σοκ όταν ανακάλυψα ότι επρόκειτο να γεννήσω 9 μωρά, γιατί νόμιζα ότι θα ήταν 7», είπε. «Καθώς τα μωρά έβγαιναν, δημιουργούνταν τόσες πολλές ερωτήσεις στο μυαλό μου. Καταλάβαινα τι συνέβαινε και έμοιαζε σαν να βγαίνει από μέσα μου μια ατελείωτη ροή μωρών». Και πρόσθεσε: «Η αδερφή μου μου κρατούσε το χέρι, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πώς θα τα προσέχω και ποιος θα με βοηθήσει».

Όπως αποκάλυψε τρεις μήνες μετά την επίπονη γέννηση των παιδιών της, εξακολουθεί να αναρρώνει και επισκέπτεται τα μωρά της δύο φορές την ημέρα για έως 30 λεπτά για να «συνδεθεί» μαζί τους, επειδή η ίδια δεν έχει την ενέργεια για να συμβαδίσει με το εξαντλητικό πρόγραμμα φροντίδας τους.

Χρειάζονται 100 πάνες την ημέρα και 6 λίτρα γάλα

Τα μωρά ταϊζονται κάθε δύο ώρες, πίνοντας συνολικά 6 λίτρα γάλα σε σκόνη, ενώ απαιτούνται 100 πάνες καθημερινά. Υποβάλλονται επίσης σε υγειονομικούς ελέγχους κάθε 3 ώρες. Μέχρι στιγμής ο λογαριασμός περίθαλψης για τη θεραπεία των μωρών έχει κοστίσει ένα εκατομμύριο λίρες και έχει πληρωθεί από την κυβέρνηση του Μάλι.

Η Σισέ αποκάλυψε ότι μέσα σε έναν μήνα από τη γέννα δεν είχε πλέον άλλο μητρικό γάλα, ενώ τα μωρά της αναμένεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για άλλους δύο μήνες. «Είναι πολλή δουλειά και εξακολουθώ να νιώθω πολύ αδύναμη», είπε. «Η εγκυμοσύνη μου ήταν πολύ δύσκολη και χρειάζομαι πολύ ξεκούραση. Το να γεννάς ένα μωρό είναι αρκετά δύσκολο, αλλά το να αποκτάς εννέα είναι αδιανόητο. Είναι εκπληκτικό το πόσο δουλειά απαιτείται για τη φροντίδα τους. Είμαι ευγνώμων στην ιατρική ομάδα που κάνει όλη τη σκληρή δουλειά και στην κυβέρνηση του Μάλι για τη χρηματοδότηση».

Η 26χρονη μένει σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο στον τρίτο όροφο της κλινικής, αφήνοντάς το μόνο για να επισκεφθεί τα μωρά της. Παραλίγο να πεθάνει από απώλεια αίματος κατά τον τοκετό, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι η κοιλιά της μόνο ζύγιζε 30 κιλά.
Όπως είπε η Σισέ: «Ευτυχώς δε χρειάζεται να σηκωθώ το βράδυ αν τα μωρά αρχίσουν να κλαίνε επειδή οι νοσοκόμες τα φροντίζουν, οπότε καταφέρνω να κοιμηθώ πολύ. Είμαι τυχερή που είμαι ζωντανή και έχω όλη αυτή την υποστήριξη».

Γέννησε τα εννιάδυμα χωρίς την παρουσία του συζύγου της – Τα είδε περίπου έναν μήνα μετά

Η Σισέ γέννησε με καισαρική τομή, έχοντας στο πλευρό της την αδερφή της Αϊσα, καθώς ο σύζυγός της Καντέρ Αρμπί έμεινε στο σπίτι τους στο Τιμπουκτού του Μάλι επειδή δεν μπορούσε να ταξιδέψει λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Αρμπί κατάφερε να ταξιδέψει στο Μαρόκο στις 9 Ιουλίου και αφού πέρασε 10 ημέρες σε καραντίνα, είδε τα εννέα μωρά του για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου. Όπως είπε: «Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα και απλώς ευχαριστώ το Θεό που έχουν επιβιώσει και για το γεγονός ότι η υγεία τους βελτιώνεται όπως και αυτή της γυναίκας μου. Όταν τα πρωτοαντίκρισα, έχασα τα λόγια μου. Είναι αδύνατο να περιγράψεις το συναίσθημα».

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2017 και έχει ήδη μία κόρη, τη Σούντα, 2,5 χρονών, την οποία επί του παρόντος φροντίζουν οι συγγενείς τους. Ο Αρμπί, ναυτικός στο Ναυτικό του Μαλί, παραδέχθηκε ότι η φροντίδα της οικογένειάς του θα είναι οικονομικά «δύσκολη». Ζουν σε ένα λιτό σπίτι τριών υπνοδωματίων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επεκτείνουν για να φιλοξενήσουν τα δέκα παιδιά τους. Όπως είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε για το μέλλον, αλλά προς το παρόν είμαστε απλά συγκεντρωμένοι με την καθημερινή τους φροντίδα, αλλά αυτό είναι ευλογία γιατί η γυναίκα μου πρέπει να ξεκουραστεί. Η μεγάλη μου ανησυχία δεν είναι το μέγεθος του σπιτιού, το πόσα δωμάτια έχουμε ή τα χρήματα, αλλά το να είμαι σίγουρος πως η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι καλά».

Το ζευγάρι αρχικά είχε ενημερωθεί πως η Σισέ κυοφορούσε επτά μωρά, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι υπήρχε λιγότερο από 50% πιθανότητα κάποια από αυτά να επιζήσει. Η Σισέ πέρασε δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο του Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, προτού μεταφερθεί στο Μαρόκο, χάρη στην παρέμβαση του προέδρου του Μάλι, Μπα Ντάου.
Αλλά λίγο πριν γεννήσει με καισαρική ενημερώθηκε ότι κυοφορούσε 9 μωρά, μια ανακάλυψη που εξέπληξε ακόμη και τους γιατρούς. Τελικά, χρειάστηκαν 20 λεπτά για να γεννηθούν και τα εννέα μωρά, πέντε κορίτσια και 4 αγόρια, παρουσία εννέα γιατρών.

Η αντίδραση του συζύγου όταν έμαθε ότι θα αποκτήσουν 9 μωρά αντί για 7

Ο πατέρας των μωρών, ένας ευσεβής μουσουλμάνος, αποκάλυψε ότι καθώς περίμενε νέα στο σπίτι του στο Τιμπουκτού, προσευχόταν. Όπως είπε: «Η αδερφή της συζύγου μου, μου τηλεφώνησε μετά τη γέννα και τότε μου αποκάλυψε ότι ήταν εννέα μωρά και όχι επτά. Έμεινα άναυδος γιατί ήταν μια πολύ σοκαριστική ανακάλυψη. Δεν ήμουν σε θέση να μιλήσω με τη γυναίκα μου για 72 ώρες μετά τον τοκετό επειδή ήταν πολύ εξαντλημένη και η υγεία της δεν ήταν πολύ καλή. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί μπορούσα να δω τη γυναίκα μου και τα μωρά μου μόνο μέσω βιντεοκλήσεων».

Το ζευγάρι παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ακριβή ώρα γέννησής τους και το ποιο είναι μεγαλύτερο και ποιο μικρότερο. Προς το παρόν, μπορούν να τα αναγνωρίσουν μόνο με τα ονόματά τους που είναι γραμμένα στις θερμοκοιτίδες τους.

Δεν ξέρουν ποιο μωρό γεννήθηκε πρώτο – Τι ονόματα τους έδωσαν

Σύμφωνα με το ισλαμικό έθιμο, τα ονόματα των νεογέννητων αποκαλύφθηκαν 7 ημέρες μετά τη γέννησή τους. Ένα από τα αγόρια, ο Μοχάμεντ ονομάστηκε έτσι προς τιμή του βασιλιά του Μαρόκου, ενώ ένα άλλο, ο Μπαχ φέρει το όνομα του πρώην προέδρου του Μάλι. Αυτό έγινε προς ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που παρέθεσαν οι δύο χώρες στην οικογένεια. Τα άλλα δύο αγόρια ονομάζονται Ελ Χαντζί και Ουμάρ. Ενώ τα κορίτσια Χάβα, Αντάμα, Φατούμα, Ούμου και Καντίντια.

Οι γιατροί αποκάλυψαν ότι η υγεία και των εννέα μωρών έχει βελτιωθεί σημαντικά με το βαρύτερο να ζυγίζει τώρα πάνω από 3 κιλά και το ελαφρύτερο να τρέφεται συνεχώς ενδοφλεβίως, που ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό.

Ο καθηγητής Γιουσέφ Αλουί, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της κυρίας Σισέ, δήλωσε στην Daily Mail: «Η υγεία μερικών από τα μωρά βελτιώθηκε σημαντικά και δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται πλέον στην εντατική. Αλλά τα κρατάμε εκεί έως ότου όλα τους γίνουν πιο δυνατά αλλά και για τα βοηθήσουμε να συνδεθούν. Αυτή είναι η πιο απίστευτη περίπτωση που έχω πάρει μέρος κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Η κύρια πρόκλησή μας ήταν να προστατεύσουμε τα μωρά και τη μητέρα και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει».

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κάνουν κι άλλο μωρό

Πάντως, η 26χρονη και ο σύζυγός της δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Όπως είπε η Σισέ: «Θα δούμε τι θα συμβεί, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα. Αλλά προς το παρόν, θέλω απλώς να επιστρέψουμε στο Τιμπουκτού με τα μωρά μας» με τον σύζυγό της να προσθέτει: «Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: