Η πανδημία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία με δυνητικά βιβλικές διαστάσεις, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι είναι αναπόφευκτη μια μεγάλη ύφεση και ζητά άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τα κράτη να «απορροφήσουν» τις απώλειες που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας του κορωνοϊού.
«Η απώλεια εισοδημάτων που υφίσταται ο ιδιωτικός τομέας -και όλο το χρέος που ανελήφθη για να καλυφθεί το έλλειμμα- πρέπει τελικά να απορροφηθεί, πλήρως ή εν μέρει, στους απολογισμούς των κυβερνήσεων», γράφει ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ από την εφημερίδα Financial Times.
Αν τα κράτη δεν τα καταφέρουν;
Ποιος θα απορροφήσει τα χρέη των ιδιωτών; Ποιος θα στηρίξει τα κράτη;
Ο Ντράγκι συνέκρινε μάλιστα τον αντίκτυπο του ιού με αυτόν του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ανέφερε πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να διογκωθεί «ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και η οικονομία από τα σοκ για τα οποία δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας» και τα οποία «δεν μπορεί να απορροφήσει».
Αντιμετωπίζοντας συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, η αλλαγή νοοτροπίας είναι τόσο απαραίτητη σε αυτή την κρίση, όσο θα ήταν σε περίοδο πολέμου. Το σοκ που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κυκλικό.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, έγκειται αποκλειστικά στο κράτος να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης και να εγγυηθεί την ρευστότητα των επιχειρήσεων με μέτρα όπως η εγγύηση τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και άμεσες συνεισφορές.
Βρισκόμαστε λοιπόν, σύμφωνα με τον Ντράγκι σαν σε πόλεμο, με την βαθιά οικονομική ύφεση να είναι αναπόφευκτη. Τα κράτη καλούνται να σώσουν τον ιδιωτικό τομέα από το χάος που επιφέρει ο κορωνοϊός. Αν δεν τα καταφέρουν, οι πολίτες θα κατηγορήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις για την οικονομική κατρακύλα.